ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΝΕΟΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Αγωνιστικός «άνεμος» παντού!

Μαζικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις, ενόψει της καθόδου των τρακτέρ στις Εθνικές Οδούς, στις 28 Γενάρη

Αγωνιστικός «άνεμος» πνέει απ' άκρου εις άκρον της Ελλάδας, καθώς οι αγρότες ετοιμάζονται να πάρουν τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα και να κατέβουν στις Εθνικές Οδούς. Ενόψει του νέου πανελλαδικού, παναγροτικού ξεσηκωμού, που ξεκινάει στις 28 Γενάρη, πραγματοποιούνται μαζικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις στις αγροτικές περιοχές της χώρας, ενώ στελέχη του αγροτικού κινήματος περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση.

Στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, που γίνονται σε αγροτικές περιοχές από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, καταγράφεται η οργή και αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για τα αποτελέσματα της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται κι αναδεικνύονται οι αγωνιστικές διαθέσεις των ξωμάχων, που αρνούνται να μπουν για να «αλεστούν» στο «μύλο» του μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η απόρριψη από την κυβέρνηση των ζωτικής σημασίας και δίκαιων αιτημάτων που προβάλλει το αγροτικό κίνημα - όπως φάνηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων της μαχόμενης αγροτιάς με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας - έχει προκαλέσει την οργή των αγροτών, που, αντί να απογοητευτούν, πείσμωσαν κι ετοιμάζονται ν' απαντήσουν στην κυβερνητική άρνηση με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Ιδιαίτερα οργισμένοι, πεισμωμένοι και αποφασισμένοι είναι οι βαμβακοπαραγωγοί, που δέχονται απανωτά «χτυπήματα» από την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η οποία επιχειρεί με συνεχή ψεύδη και με αιφνιδιαστικά μέτρα να «τρενάρει» την αγωνιστική εξέγερσή τους. Το τελευταίο «χτύπημα» που δέχτηκαν είναι η ξαφνική προχτεσινή απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ - προφανώς με «άνωθεν εντολή» - να διενεργηθεί ένα ακόμα ισοζύγιο στα εκκοκκιστήρια. Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει, για μια ακόμα φορά, η διαδικασία παραλαβής του βαμβακιού, σε μια στιγμή που χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί δεν έχουν ακόμα παραδώσει το προϊόν τους κι ενώ η εκκοκκιστική περίοδος λήγει στις 31-1-2002.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών θα βρεθούν και πάλι οι οικογένειές τους
Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών θα βρεθούν και πάλι οι οικογένειές τους
«Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» βρίσκονται και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, οι ελαιοπαραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι, η παραγωγή, αλλά και το αγροτικό κεφάλαιο των οποίων υπέστη ολοσχερή καταστροφή, λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς το παραμικρό εισόδημα, καθώς αποζημιώσεις ακούν και αποζημιώσεις δε βλέπουν.

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί και στους παραγωγούς δημητριακών - σιτηρά, καλαμπόκι - που ακόμα περιμένουν τις επιδοτήσεις, τις οποίες - σύμφωνα με τις δημόσιες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας - θα έπρεπε να είχαν πάρει πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα.

Στη Θεσσαλία

Μαζική αναμένεται να είναι η κάθοδος των τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών, στις 28 Γενάρη στα Τέμπη, αν ληφθούν υπόψη οι αγωνιστικές διαθέσεις που επικρατούν στα χωριά και στις επαρχίες της περιοχής, αλλά και η αποφασιστικότητα του αγροτικού κινήματος να δώσει ενωτικά κι αποτελεσματικά τη νέα μάχη που εντάσσεται στον πολύχρονο «πόλεμο» της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χτες μεγάλη ενημερωτική αγροτική συγκέντρωση έγινε στα Φάρσαλα. Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγοράς, έδωσαν το «παρών» τους εκατοντάδες αγρότες της επαρχίας, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις. Το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών των Φαρσάλων ορίστηκε στις 10 π.μ. της Δευτέρας στο στάδιο της πόλης, όπου θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ κι από κει με κομβόι θα κατευθυνθούν στα Τέμπη.

Στις έντονες αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στη συγκέντρωση, ο Χ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο Θ. Τσαλόπουλος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Επαρχίας Φαρσάλων, ο Κ. Γκουτρουμάνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων.

Ανάλογες ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις γίνονται σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας. Αγροτικές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 11 π.μ., στην Ελασσόνα, στο δημαρχείο της πόλης και την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Μαξίμ». Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ενημερωτική σύσκεψη και στον Πλατύκαμπο Λάρισας.

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα έναρξης των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, κλιμάκια του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος θα πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες στα χωριά, ενημερώνοντας τους αγρότες και καλώντας τους να συμμετάσχουν μαζικά στον αγώνα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σύσσωμοι στην κινητοποίηση

Από την κινητοποίηση των αγροτών το Νοέμβρη στα Μάλγαρα
Από την κινητοποίηση των αγροτών το Νοέμβρη στα Μάλγαρα
Ενημερωτικές συσκέψεις και περιοδείες των μελών των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα άρχισαν στους νομούς της Μακεδονίας και Θράκης με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την ενημέρωση των αγροτών για το συλλαλητήριο της 28ης Γενάρη. Οπως δηλώνουν οι αγρότες συνδικαλιστές που επισκέπτονται τα χωριά, παντού οι παραγωγοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση -όπως αποδεικνύει γενικά η στάση της στο πρόβλημα του βαμβακιού- ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι από το Σάββατο βγαίνουν με τα μηχανήματά τους στις πλατείες των χωριών.

Ηδη από τη Δευτέρα το μεσημέρι οι αγρότες της Χαλκιδικής έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους κατά μήκος της οδού Μουδανιών - Κασσανδρείας, στους κόμβους προς τα χωριά Ν. Φώκια, Αφυτος και Κασσανδρεία.

Οι αγρότες του Κιλκίς θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους τη Δευτέρα 28 Γενάρη στον κόμβο Πολυκάστρου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων. Την απόφαση αυτή πήραν οι εκπρόσωποι των αγροτών του νομού το Σάββατο, μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα αγροτών Παιονίας, Πολυκάστρου, Κιλκίς. Από χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής άρχισαν ενημερωτικές περιοδείες σε χωριά της περιοχής Παιονίας, όπου έχουν συναντήσεις με συνεταιριστές, μέλη αγροτικών συλλόγων και αγροτοκτηνοτρόφους.

Με ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Εβρου καλεί τους αγρότες των νομών να συμμετάσχουν μαζικά στα δύο συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 28 Γενάρη. Στο Βόρειο Εβρο το παναγροτικό συλλαλητήριο γίνεται στην Ορεστιάδα και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με τα τρακτέρ τους θα μεταβούν στη νότια είσοδο της πόλης, ενώ στο νότιο τμήμα του νομού ο αγώνας αρχίζει με συγκέντρωση όλων των αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο του Προβατώνα.

«Για άλλη μια φορά οι αγρότες της χώρας μας, αναγκάζονται να βγουν στους δρόμους, για να αντισταθούν στην παραπέρα μείωση του εισοδήματός τους, που επιβάλλεται από την αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στα πλαίσια της «Αντζέντας 2000» που αποφάσισαν οι αρχηγοί των κρατών της Ε.Ε πριν ένα χρόνο, αναθεωρούνται οι Κοινές Αγροτικές Πολιτικές όπως στο βαμβάκι, στον καπνό, στα σιτηρά, καλαμπόκι, ζάχαρη κλπ. προς το χειρότερο. Σα δικαιολογία χρησιμοποιούν τις χαμηλές διεθνείς τιμές, κρύβοντας ότι αυτές διαμορφώνονται από τις επιδοτήσεις που δίνουν άλλες χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος

Αγρότες συνδικαλιστές οργώνουν τα χωριά, με στόχο την επιτυχία της νέας κινητοποίησης

Με το σύνθημα «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος», τα μέλη και τα στελέχη των συνεπών αγροτικών οργανώσεων στην Πελοπόννησο προετοιμάζονται εντατικά για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που έρχονται με σωρεία ενημερωτικών συσκέψεων και εξορμήσεων που πραγματοποιούν όλο αυτό το διάστημα στα χωριά της περιοχής. Ο συντονισμός του αγώνα για την ανατροπή της αντιαγροτικής μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους αγρότες σε όλη τη χώρα αποτελεί τη μόνη ικανή απάντηση στην αδιαλλαξία και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Η θέση αυτή αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και επιτροπών αγώνα με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας.

Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση της Δευτέρας 28 Γενάρη, έχουν πάρει:

  • Στην Αχαΐα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας, καλώντας τους αγρότες στο παναχαϊκό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Πάτρα.
  • Στην Ηλεία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων με τη συμμετοχή των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, που καλούν σε πανηλειακό συλλαλητήριο, στις 11 π.μ. στο Λατίφι Αμαλιάδας - επί της Εθνικής Οδού με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα.
  • Στη Μεσσηνία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών, που καλεί σε συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία, στις 12 το μεσημέρι. Νωρίτερα, για να ζεσταθεί λίγο το κλίμα, οι αγρότες της Μεσσηνίας την Παρασκευή 25 Γενάρη θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας και γραφείων της Ενωσης, ενώ το Σαββατοκύριακο θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών.
  • Στην Αργολίδα, η Συντονιστική Επιτροπή του νομού της ΠΑΣΥ, που καλεί σε παναργολιδικό συλλαλητήριο στις 10 π.μ. στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Αργος.

Τέλος, από μέρα σε μέρα αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για κάθοδο στους δρόμους του αγώνα και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγροτών των Νομών Αρκαδίας, Λακωνίας και Κορινθίας.

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Θα δώσουν το «παρών» με τα τρακτέρ

Δυναμικό και μαχητικό «παρών» στην παναγροτική εξέγερση των αγροτικών νομών της χώρας, θα δώσουν και οι ξωμάχοι της Βοιωτίας, συμμετέχοντας τη Δευτέρα το πρωί με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα σε δύο συλλαλητήρια που θα γίνουν στη Θήβα με συγκέντρωση στη συνοικία Πυρί και στη Λιβαδειά στον Αη-Γιάννη, στις 11 το πρωί. Αυτή την απόφαση πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών της Βοιωτίας, σε σύσκεψη αγροτικών οργανώσεων του νομού που έγινε τη Δευτέρα στον Αλίαρτο.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αγανάκτηση των αγροτών για τη συνεχιζόμενη πολιτική κοροϊδία της κυβέρνησης, αλλά και του εμπαιγμού απέναντι στους αγρότες των ντόπιων βουλευτών και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα, αλλά και της δημαγωγίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την οργή των ξωμάχων έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η κυβερνητική αντιμετώπιση για τις καταστροφές που υπέστησαν από την κακοκαιρία που στη Βοιωτία παρουσιάζουν έξαρση στην ελαιοκαλλιέργεια και στα οπωροκηπευτικά. Ολοι άκουσαν για άμεσες καταβολές αποζημιώσεων αλλά ελάχιστα βλέπουν να γίνονται για την καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛ.ΓΑ.

Για την προετοιμασία και την καλή οργάνωση των συλλαλητηρίων έχουν προγραμματιστεί περιοδείες, και επισκέψεις σ' όλα τα αγροτοχώρια των δύο επαρχιών, ενώ την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 11 το πρωί, θα γίνουν δύο μεγάλες συσκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, στη Θήβα και στη Λιβαδειά, στα γραφεία των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών. Στο στάδιο της προετοιμασίας, για τη συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο της ερχόμενης Δευτέρας, βρίσκονται και οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας. Ηδη, στην περιοχή Μαντουδίου, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί έχουν πάρει πρωτοβουλία και καλούν σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα στην Κόρινθο. Μείζον πρόβλημα και για τους αγρότες όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Εύβοιας, αποτελεί η ολοσχερής, σχεδόν, καταστροφή της παραγωγής στην ελαιοκαλλιέργεια, τα οπωροκηπευτικά, τα σιτηρά, αλλά και οι σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι.

Ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς που είχε επισκεφθεί τη Χαλκίδα τις ημέρες του χιονιά, είχε υποσχεθεί άμεση καταγραφή και αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες. Κάτι τέτοιο, όμως, φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός» για τους αγρότες, αφού 15 ημέρες μετά, μόνο ορισμένα συνεργεία του ΕΛΓΑ έχουν κάνει την εμφάνισή τους για την εκτίμηση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, ενώ δε γίνεται λόγος για εκτίμηση του απολεσθέντος ελαιοκάρπου και της λοιπής φυτικής παραγωγής.

ΧΑΝΙΑ
Από αύριο στους δρόμους

Αύριο το πρώτο συλλαλητήριο. Μαζί με όλους τους αγρότες και τη Δευτέρα

Αύριο ξεκινούν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στα Χανιά με συλλαλητήριο στην πλατεία Αγοράς στις 10 το πρωί. Συμμετέχουν η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ενώ θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις, μία στο Καλάμι στην Εθνική Οδό και η άλλη στη γέφυρα του Ταυρονίτη της παλαιάς Εθνικής.

Παράλληλα, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε την πραγματοποίηση νέου συλλαλητηρίου και τη Δευτέρα 28 του Γενάρη. Σε ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας. Το αγωνιστικό ραντεβού θα δοθεί στη διασταύρωση της Εθνικής για Μεγάλα Χωράφια στις 11 το πρωί.

Στην ανακοίνωση, κάλεσμα και για τα συλλαλητήρια, η Παγχανιώτικη Επιτροπή τονίζει πως κυβέρνηση και ΕΕ μεθοδευμένα και σχεδιασμένα προχωρούν στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μην αφήνοντας άλλο δρόμο στους αγρότες, πέραν αυτού του συντονισμένου και μαζικού αγώνα. Επίσης, καταγγέλλει τη στάση της Ομοσπονδίας, που προσπαθεί να «βγάλει την ουρά της απ' έξω», εμμένοντας σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς να αντιπαλεύει την ουσία των προβλημάτων, που απορρέουν από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική.

«Ολο αυτό το διάστημα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας - τονίζεται στο κάλεσμα - ούτε είδε ούτε άκουσε τίποτα για τα προβλήματά μας. Ξαφνικά θυμήθηκαν τους αγρότες και τα προβλήματά τους. Εμείς τους προτείναμε παρ' όλα αυτά να αποδεχτούν το πλαίσιο με τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών και να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση στις 28 του μήνα μαζί με όλους τους αγρότες της Ελλάδας για να πιάσει τόπο και ο αγώνας μας. Κάτω όμως από την άμεση καθοδήγηση του νόθου προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας για μια ακόμη φορά πεισματικά αρνήθηκε. Οι αγρότες του νομού μας καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να τους έχουν».

ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ποιες αποζημιώσεις;

Η ΕΕ προσφέρει «πάγο» και η κυβέρνηση «καυτή» κοροϊδία!

Με ψευτοϋποσχέσεις ευρω-κατανόησης για το θέμα των μεγάλων καταστροφών στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές υποδομές από την πρόσφατη κακοκαιρία, γύρισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς.

Με αφορμή τα όσα φέρεται να έθεσε ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, βγήκαν δύο γενικόλογες ανακοινώσεις με εμφανή σκοπό τη δημιουργία κλίματος καθησυχασμού στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Στη μία αναφέρεται γενικώς και αορίστως πως ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ, ώστε να εξεταστούν με γρήγορες διαδικασίες τα ελληνικά αιτήματα για τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες. Αναφέρεται επίσης για το θεαθήναι πως ζητήθηκε η διερεύνηση κάθε δυνατότητας που επιτρέπει στην Κομισιόν να προτείνει εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τις πληγείσες περιοχές. Βέβαια, δε λέγεται πουθενά ότι η ΕΕ ούτε που συζητάει το θέμα αυτό και ακόμα πως δεν πρόκειται να δώσει φράγκο από τα ταμεία της, για αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Στη δεύτερη ανακοίνωση παρουσιάζεται πως ο Γ. Δρυς έλαβε την κατανόηση... του επιτρόπου Υγείας, που αναπλήρωνε τον επίτροπό γεωργίας. Αν είναι έτσι, πρόκειται για άλλη μια μεγάλη κυβερνητική επιτυχία...

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι χιλιάδες Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν καταστραφεί οικονομικά και τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσής τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η χώρα μας πρέπει να παρακαλέσει την ΕΕ για τα αυτονόητα. Δηλαδή, υποχρεούται να ζητήσει την έγκριση της Κομισιόν, προκειμένου να δώσει κάποιες ψευτοαποζημιώσεις για τις καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο και την αγροτική υποδομή. Κι ενώ η ωμή πραγματικότητα έτσι έχει, ο υπουργός Γεωργίας σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει το αντιαγροτικό προσωπείο της ΕΕ και της κυβέρνησης, βγάζει ανακοινώσεις για να διαλαλήσει το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και... του επιτρόπου υγείας της ΕΕ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι τα ΠΣΕΑ (δηλαδή, η Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Γεωργίας) δεν έχουν φράγκο για να δώσουν αποζημιώσεις. Και η διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ για να δοθούν αποζημιώσεις είναι χρονοβόρος και απαιτεί την παρέλευση πολλών μηνών ή και μερικών χρόνων. Οσο για την κυβέρνηση που τόσο δείχνει να... κόπτεται για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, δεν έχει βγάλει ακόμα τη σχετική διυπουργική απόφαση Γεωργίας και Οικονομικών, που θα προβλέπει την εξασφάλιση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Εκτός αυτών, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο υπουργός Γεωργίας ετοιμάζει υπουργική απόφαση για να καταβληθούν κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, το δίμηνο Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002 στο φυτικό κεφάλαιο και τις αγροτικές υποδομές, από τον ΕΛΓΑ. Αν ισχύει αυτό, τότε δημιουργείται άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, πρακτικών αλλά και ουσιαστικών, ερωτημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ