Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΦΥΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ποιες αποζημιώσεις;

Η ΕΕ προσφέρει «πάγο» και η κυβέρνηση «καυτή» κοροϊδία!

Με ψευτοϋποσχέσεις ευρω-κατανόησης για το θέμα των μεγάλων καταστροφών στο φυτικό κεφάλαιο και στις αγροτικές υποδομές από την πρόσφατη κακοκαιρία, γύρισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς.

Με αφορμή τα όσα φέρεται να έθεσε ο Γ. Δρυς στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, βγήκαν δύο γενικόλογες ανακοινώσεις με εμφανή σκοπό τη δημιουργία κλίματος καθησυχασμού στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Στη μία αναφέρεται γενικώς και αορίστως πως ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ, ώστε να εξεταστούν με γρήγορες διαδικασίες τα ελληνικά αιτήματα για τη χορήγηση εθνικών ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες. Αναφέρεται επίσης για το θεαθήναι πως ζητήθηκε η διερεύνηση κάθε δυνατότητας που επιτρέπει στην Κομισιόν να προτείνει εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τις πληγείσες περιοχές. Βέβαια, δε λέγεται πουθενά ότι η ΕΕ ούτε που συζητάει το θέμα αυτό και ακόμα πως δεν πρόκειται να δώσει φράγκο από τα ταμεία της, για αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Στη δεύτερη ανακοίνωση παρουσιάζεται πως ο Γ. Δρυς έλαβε την κατανόηση... του επιτρόπου Υγείας, που αναπλήρωνε τον επίτροπό γεωργίας. Αν είναι έτσι, πρόκειται για άλλη μια μεγάλη κυβερνητική επιτυχία...

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι χιλιάδες Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν καταστραφεί οικονομικά και τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσής τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η χώρα μας πρέπει να παρακαλέσει την ΕΕ για τα αυτονόητα. Δηλαδή, υποχρεούται να ζητήσει την έγκριση της Κομισιόν, προκειμένου να δώσει κάποιες ψευτοαποζημιώσεις για τις καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο και την αγροτική υποδομή. Κι ενώ η ωμή πραγματικότητα έτσι έχει, ο υπουργός Γεωργίας σε μια προσπάθεια να κουκουλώσει το αντιαγροτικό προσωπείο της ΕΕ και της κυβέρνησης, βγάζει ανακοινώσεις για να διαλαλήσει το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και... του επιτρόπου υγείας της ΕΕ.

Το ζήτημα όμως είναι ότι τα ΠΣΕΑ (δηλαδή, η Πολιτική Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Γεωργίας) δεν έχουν φράγκο για να δώσουν αποζημιώσεις. Και η διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ για να δοθούν αποζημιώσεις είναι χρονοβόρος και απαιτεί την παρέλευση πολλών μηνών ή και μερικών χρόνων. Οσο για την κυβέρνηση που τόσο δείχνει να... κόπτεται για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, δεν έχει βγάλει ακόμα τη σχετική διυπουργική απόφαση Γεωργίας και Οικονομικών, που θα προβλέπει την εξασφάλιση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων. Εκτός αυτών, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο υπουργός Γεωργίας ετοιμάζει υπουργική απόφαση για να καταβληθούν κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, το δίμηνο Δεκέμβρη 2001 - Γενάρη 2002 στο φυτικό κεφάλαιο και τις αγροτικές υποδομές, από τον ΕΛΓΑ. Αν ισχύει αυτό, τότε δημιουργείται άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, πρακτικών αλλά και ουσιαστικών, ερωτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ