ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Ελσίνκι και «μοιρασιά» στο Αιγαίο

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η πολιτική μας εδράζεται στις αποφάσεις του Ελσίνκι... Αναμένουμε από την Τουρκία κινήσεις, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελσίνκι». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη βδομάδα, αποτυπώνει με σαφήνεια την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά. Είναι χρήσιμο όμως να θυμίσουμε τι ακριβώς ορίζει η σχετική απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των υποψηφίων για ένταξη χωρών σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεμούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεμάτων. Αλλως, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεμή διαφορά, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία, προκειμένου να προαγάγει την επίλυσή τους μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου». Είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί «πολιτικό διάλογο» με την Τουρκία για το Αιγαίο και από αυτή την άποψη δεν ήταν τόσο μετέωρα αυτά που είπε τις προάλλες ο Ετσεβίτ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν η κυβέρνηση ταυτόχρονα έχει αποφασίσει και «τι θα μοιραστεί» με την Τουρκία, όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός...

Με τον Μαμμωνά

Ζωντανή απόδειξη ότι η ιεραρχία της εκκλησίας στρατεύεται σταθερά με τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας είναι ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος (Καρδίτσας). Ο Θ. Κουμαριανός σε συνέντευξή του προχτές στον «Φλας» (Ν. Κακαουνάκη) παρουσιάστηκε ως ο «διαβασμένος» προπαγανδιστής των κυβερνητικών ιδεολογημάτων και συκοφαντιών σε βάρος των αγροτών, αναμασώντας τα περί διασπάθισης των κοινοτικών επιδοτήσεων σε σκυλάδικα και άλλα «πολιτιστικά ιδρύματα» κ.ο.κ. Φυσικά, δεν τον έβγαλαν τυχαία «στον αέρα» λίγες μέρες πριν το αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών. Προφανώς ο ποιμενάρχης δε γνωρίζει ή αδιαφορεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται το ποίμνιό του και αντί να υπερασπίζεται το δίκιο τους, προτιμά τον Μαμμωνά...

Από στοίχημα...

Από στοίχημα σε στοίχημα πηγαίνει ο λαός μας τα τελευταία 30 χρόνια. Στη δεκαετία του 1970 και αμέσως μετά την κατάρρευση της χούντας, το στοίχημα που μπήκε μπροστά στον ελληνικό λαό ήταν αυτό της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Κερδίζοντας το στοίχημα θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια, έλεγαν οι τότε «πραματευτάδες» των ψεύτικων οραμάτων και τεχνητών ελπίδων. Το 1981 η χώρα έγινε μέλος της ΕΟΚ, αλλά «χρυσά κουτάλια» οι εργαζόμενοι ποτέ δεν είδαν. Αντ' αυτών βρέθηκαν μπροστά σε νέο στοίχημα. Εμπρός, για να πετύχουμε την «ενιαία εσωτερική αγορά», έλεγαν οι «πραματευτάδες», υποσχόμενοι, ταυτόχρονα, καλύτερες μέρες. Τα χρόνια πέρασαν, η ενιαία εσωτερική αγορά έγινε, αλλά οι καλύτερες μέρες δεν ήρθαν και πάλι, για τους εργαζόμενους. Εμφανίστηκε, όμως, νέο στοίχημα: Το ευρώ. Αντε πάλι υπομονή, μονόπλευρες λιτότητες και όλα τα συμπαρομαρτούντα, για να κερδίσουν το νέο στοίχημα και να απολαύσουν μετά τους καρπούς των κόπων και των θυσιών τους. Ηρθε και το ευρώ, αλλά οι καρποί δε φαίνονται πουθενά. Κάνουμε λάθος;

... σε στοίχημα

Οσοι, πάντως, αμφιβάλλετε για την εκτίμησή μας, διαβάστε τι είπε προχτές ο Κ. Σημίτης: «Τα χρόνια που έρχονται έχουμε μια νέα πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Να φτάσει το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού το βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης. Για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό, πρέπει να συνεχίσουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση». Αντε πάλι υπομονή, δηλαδή. Αντε πάλι ψίχουλα για τους πολλούς και αμύθητα κέρδη για τους λίγους. Εχουμε, πλέον, νέο στοίχημα μπροστά μας: «Την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση». Τώρα, πώς γίνεται, να κερδίσουμε το συγκεκριμένο, νέο στοίχημα, συνεχίζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές, που κάνουν τους εργαζόμενους να λένε «κάθε φέτος και χειρότερα», μόνον ο Σημίτης μπορεί να το εξηγήσει... Ισως στέρεψε η ευρηματικότητά τους. Ισως το ξανασκεφθούν και μας ξεφουρνίσουν κάτι άλλο στην πορεία. Ενα είναι ολοφάνερο πάντως: Η συνέχιση αυτής της πολιτικής μόνον τους εργαζόμενους και το λαό δε θα ωφελήσει.

Τα μυστικά κονδύλια

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ και πάλι τα «μυστικά κονδύλια» του υπουργείου Εξωτερικών. Τούτη τη φορά, με αφορμή την παραίτηση του πρώην, πλέον, υφυπουργού Γ. Ζαφειρόπουλου. Ο τελευταίος διαφωνούσε - λένε οι πληροφορίες - με τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών και, ιδιαίτερα, με τη χρηματοδότηση μιας σειράς Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Οπως καταλαβαίνετε, το θέμα δεν είναι οικονομικής φύσης. Η χρηματοδότηση ΜΚΟ, και μάλιστα για δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα Βαλκάνια, αποτελεί στην πράξη άσκηση εξωτερικής πολιτικής στις γειτονικές μας χώρες και στην ευρύτερη περιοχή.

Και δε γνωρίζουμε, βέβαια, το ακριβές περιεχόμενο των διαφωνιών του πρώην υφυπουργού, αλλά δεν μπορούμε να μη συνδυάσουμε τα προηγούμενα με παλιότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και, συγκεκριμένα, του υπουργείου Εξωτερικών. Για παράδειγμα, την επί Μιλόσεβιτς συνάντηση της τότε γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης με τον πρώην βασιλιά της γειτονικής μας χώρας, που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Αττικής.

Η διοργάνωση της συνάντησης έγινε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, προφανώς, πλήρωσε και τα σχετικά έξοδα. Επικεφαλής δε της όλης υπόθεσης ήταν ο Αλεξ Ρόντος, με τον οποίο - όπως λένε πάλι οι πληροφορίες - δεν τα πήγαινε καθόλου καλά ο Γ. Ζαφειρόπουλος.

Είμαστε σίγουροι, πάντως, ότι η προηγούμενη πρωτοβουλία θα φαντάζει πολύ πολύ αθώα μπροστά σε άλλες. Αλλιώς, γιατί να είναι μυστικά τα κονδύλια... Για να μην αναφέρουμε, πώς και πόσο κομπορρημονούσε ο Αλ. Ρόντος, για τη συμβολή της κυβέρνησης Σημίτη στη νίκη της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης, όταν έχασε ο Σλ. Μιλόσεβιτς τις εκλογές...

Η ΒΑΣΙΚΗ αιτία της προωθούμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται στην επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί στο παραγωγικό μοντέλο. Το είπε προχτές ο υφυπουργός Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλος, σε σχετική ημερίδα.

Γρηγοριάδης Κώστας

Με άλλα λόγια, όπως το 8ωρο και η σταθερή απασχόληση θεωρούνται πλέον αναχρονιστικά και αντικαθίστανται από τις διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης, έτσι και η Ασφάλιση πρέπει να γίνει ευλύγιστη και μερική. `Η, αλλιώς, στο μοντέλο του «απασχολήσιμου», πρέπει να αντιστοιχίσουμε τον «ασφαλίσιμο», τον «συνταξιοδοτήσιμο» και πάει λέγοντας.

Θα τους αφήσουμε;

Αντιαγροτική Ευρω -ΣΥΝαίνεση

«

Η Ευρώπη είναι η ευρύτερη χώρα μας» (εννοείται η Ευρωπαϊκή Ενωση), είναι εντελώς φυσιολογικό να υποστηρίζει ο ΣΥΝ, όπως το πρόβαλε, την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής του Μ. Παπαγιαννάκης. Ο οποίος και παραπονέθηκε πως και εδώ, στην Ελλάδα, «Αριστερά» χαρακτηρίζεται μόνο το ΚΚΕ και ίσως ο ΣΥΝ... Και όχι όπως στην Ευρώπη όπου «Αριστερά» χαρακτηρίζονται: Τα κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα των Ζοσπέν, Σρέντερ και Μπλερ, που συγκυβερνούν υλοποιώντας την ΟΝΕ και βομβαρδίζουν μαζί με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, πριν, τη Γιουγκοσλαβία και το λαό της και, τώρα, όλους τους άλλους λαούς που δεν υποτάσσονται στην ιμπεριαλιστική τάξη τους, δεν αποδέχονται τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών του κεφαλαίου, τη βάρβαρη λιτότητα που επιβάλλουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΗΠΑ, ΠΟΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και λοιπά τέτοια ...ευαγή ιδρύματα.

Με τέτοιες... ευρωπαϊκές θέσεις, άλλο στέλεχός του, ο Δ. Χατζησωκράτης, διευκρίνισε πως ο ΣΥΝ στηρίζει τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία ή το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - και των σχολικών μονάδων μαζί - για να μην πηγαίνουν τα χρήματα στα υποβαθμισμένα σχολεία των φτωχών παιδιών και συνοικιών, γιατί έτσι θα καθορίζονται τα σχετικά κονδύλια... Το κυριότερο, τάσσεται υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους Ελληνες αγρότες και της μείωσης της καλλιεργήσιμης έκτασης στη χώρα μας -αυτό ακριβώς που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, άλλοι «συμμέτοχοί» τους στη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη, το προχώρησαν παραπέρα θεωρώντας φυσιολογικό... να φτάσει στο 3% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ο αγροτικός κόσμος!

Απ' όλα τα παραπάνω προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα, που απασχολούν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Μπορεί ο ΣΥΝ να κόπτεται ότι στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών, όταν ο ευρωβουλευτής του είναι υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων, πολιτική που πρεσβεύει η ΕΕ και η κυβέρνηση; Και τι άραγε ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο, την κατάργηση των επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα;

Ακόμη μπορούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες να εμπιστεύονται μια πολιτική δύναμη όπως ο ΣΥΝ, όταν ηγετικά στελέχη του εκφράζουν την άποψη για αναγκαιότητα μείωσης του αγροτικού πληθυσμού στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (η ίδια η ΕΕ μέχρι τώρα επιδιώκει τη μείωσή του στο 6%); Δηλαδή συμφωνούν με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση στην αγροτική οικονομία, με τη συγκέντρωση της γης σε λίγους (3%) καπιταλιστές μεγαλοαγρότες.

Ετσι, η όποια υποτιθέμενη στήριξη των αιτημάτων των αγροτών από την ηγεσία του ΣΥΝ μετά απ' όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι είναι σκέτη δημαγωγία και κοροϊδία σε βάρος των αγροτών. Γι' αυτό και οι αγρότες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους μπροστά και στις κινητοποιήσεις τους, για το ποιος είναι μαζί τους και ποιος με τους αντιπάλους τους, την ευρωπαϊκή πολιτική, τη συμφωνία μ' αυτήν της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΝ.


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ