ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζει την ελληνική πλευρά η ισπανική προεδρία
  • Ανησυχία για τον τρόπο που θα ασκηθεί η ισπανική προεδρία σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, διατυπώνει με έγγραφό της, που δημοσιεύει ο «Ρ», η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη
  • Στην ίδια γραμμή με την Ουάσιγκτον η Μαδρίτη πιέζει την Αθήνα για τον ευρωστρατό και επιφυλάσσει, ως προεδρία της ΕΕ, ευνοϊκή μεταχείριση για την Αγκυρα στο ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων

Ενώ η Αγκυρα, υπό τα αμήχανα βλέμματα της ελληνικής κυβέρνησης, επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο, η ισπανική προεδρία της ΕΕ, ακολουθώντας πιστά τις αμερικανικές οδηγίες, αναγνωρίζει τη στρατηγική γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και ετοιμάζεται, κατά τη διάρκεια της θητείας της, να προχωρήσει σε αναθεώρηση - προς το ευνοϊκότερο - της εταιρικής σχέσης της γειτονικής χώρας με την Κοινότητα. Ταυτόχρονα, η Μαδρίτη ζητά από την Αθήνα να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συγκρότηση του ευρωστρατού. Μέσα σε αυτό το κλίμα επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου γύρου των πρωτευουσών των χωρών-μελών της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζ. Πικέ.

Οπως φαίνεται από τα έγγραφα της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», η ισπανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και τη σημασία της στο πλαίσιο των δυτικών συμμαχιών. Για τον λόγο αυτό η Μαδρίτη σκοπεύει να βοηθήσει στην αναθεώρηση, προς όφελος της Αγκυρας, της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η ισπανική κυβέρνηση δεν κρύβει τη δυσφορία της για την ελληνική στάση στο ζήτημα του ευρωστρατού, καθώς θεωρεί απόλυτα ικανοποιητική τη συμφωνία - που τελικά δεν υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν - μεταξύ Τουρκίας, Βρετανίας και ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, η ισπανική προεδρία θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για τον ευρωστρατό, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας, γεγονός που θα φέρει την Αθήνα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα από τη λογική που αντιμετωπίζει την Τουρκία ως στρατηγικής σημασίας εταίρο στην περιοχή, η ισπανική προεδρία, όπως επίσης και άλλες μεγάλες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, ανέχεται χωρίς σχόλια τις κινήσεις της Αγκυρας στο Αιγαίο, οι οποίες, από το Σεπτέμβρη και έπειτα, κλιμακώνονται καθημερινά, δημιουργώντας σκηνικό έντασης. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ την περασμένη Δευτέρα, η Αγκυρα, με αλλεπάλληλα διαβήματα από τον Σεπτέμβρη και μέχρι σήμερα, προσπαθεί να εμποδίσει όλες τις πτήσεις ελληνικών μαχητικών από τον ηπειρωτικό χώρο προς τα νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση με τα διαβήματα αυτά υπενθυμίζει τη θέση της περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, καθώς επίσης και την άποψη ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αδιευκρίνιστη από τις Διεθνείς Συνθήκες κυριαρχία.

Οι τουρκικές ενέργειες, όπως διαφαίνεται από τις προθέσεις της ισπανικής προεδρίας, όχι μόνο δεν αναμένεται να έχουν κάποιο κόστος για την Αγκυρα στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά αντίθετα εκτιμάται ότι θα τη βοηθήσουν να προωθήσει την πάγια θέση της για διμερή και εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο. Κι αυτό γιατί, με βάση τη Συμφωνία του Ελσίνκι, στην περίπτωση των συνοριακών διαφορών επιβάλλεται να ακολουθηθεί η διαδικασία περί ειρηνικής επίλυσης των διαφορών που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και η οποία, ανάμεσα στις άλλες μεθόδους, περιλαμβάνει τη διαμεσολάβηση, τη διαιτησία και τον διμερή διάλογο.

Το ενημερωτικό έγγραφο

Η ελληνική πρεσβεία στη Μαδρίτη απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για ενημέρωση, το παρακάτω έγγραφο:

«ΚΡ. ΜΑΔΡΙΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001

ΑΠΟ: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΘΕΜΑ: "ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ"

ΧΘΕΣ, ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΕΥΜΑΤΟΣ, ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΥΦΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΟΥ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙ ΕΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΝΩ ΟΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΘΕΣΕΩΣ ΕΝΑΝΤΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΤΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π/θ Κ. ΑΘΝΑΡ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΒΛ. ΑΝΩΤΕΡΩ (Β) ΣΧΕΤ.). Κος RΑΜΟΝ DE MIGUEL ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ. ΜΟΥ ΤΟΝΙΣΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙΣΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΑΤΟ-ΕΕ, ΟΠΟΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΠΠΑ. ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΡΘΟΥΝ ΩΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΛΑΑΚΕΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ. ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Κ.Κ. ΣΟΛΑΝΑ ΚΑΙ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ ΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΙΣΠΑΝΟΙ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ, ΑΠΕΥΧΟΝΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΕΜΠΛΟΚΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΗΡΕΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΛΠΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΕΣΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2002 - ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ κ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.

Κος DΕ MIGUEL ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ, ΚΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ. (ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΟΣ Π/θ, ΒΛ. ΑΝΩΤΕΡΩ (Β) ΣΧΕΤΙΚΟ).

ΙΣΠΑΝΟΣ ΥΦΥΠΕΞ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ `Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕ ΘΕΛΗΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΝΟΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ. ΤΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΑΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ; ΕΙΠΕ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ (ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ). ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΕΝΑΡΞΗΣ SCREENING ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΤΟΝ ΔΙΟΡΘΩΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΡRΕ-SCREENING ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΦΑΣΕΩΣ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΩΣ ΕΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΝΑΤΟ, ΕΞΕΦΡΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΥΧΗ ΕΥΡΕΘΕΙ Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ - ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ - ΣΕ ΘΕΜΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ.

ΤΕΛΟΣ, ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΜΕΡΙΣΘΗΚΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ, ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ».

Με σύνθημα την «Περισσότερη Ευρώπη»

Οι προτεραιότητες των Ισπανών

«Περισσότερη Ευρώπη» είναι το σύνθημα που προβάλλει η ισπανική προεδρία, η οποία αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε αυτό που οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι υποτελείς τους ονομάζουν αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, η διεύρυνση και η ενίσχυση των δεσμών της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αποτελούν τα κυριότερα στοιχεία της ατζέντας της ισπανικής προεδρίας.

Συνολικά οι στόχοι της ισπανικής προεδρίας, όπως τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός της χώρας στην Ολομέλεια της ισπανικής Βουλής, μεταφέρονται συνοπτικά στην Αθήνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, το οποίο δημοσιεύει παρακάτω ο «Ρ»:

ΜΑΔΡΙΤΗ 11.12.2001

ΑΠΟ: ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

ΠΡΟΣ: ΥΠΕΞ

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΑΦΗ

ΘΕΜΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε./ Α` ΕΞΑΜΗΝΟ 2002.

ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ/ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ", ΩΣ ΚΑΤΩΤΕΡΩ:

1. ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΓΩΜΑ ΠΗΓΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε.- ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΗΠΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ -

ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟΥ.

2. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΕΥΡΩ.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ.

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.

ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΏΝ ΔΙΚΤΎΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΕΛΙΚΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΩΝ.

4. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ. ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΘΕΣΗΣ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ Ε.Ε. ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ (ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ).

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΦΟΡΤΙΣΜΈΝΗ ΜΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ.

5. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ.

ΕΝΤΑΞΗ ΠΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΕ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΥΠΕΡΑΤΛΑΝΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ Ε.Ε. ΜΕ ΡΩΣΙΑ, ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ. ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΛΟΥ Ε.Ε. ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ.

6. ΜΕΛΛΟΝ ΕΥΡΩΠΗΣ.

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΕ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2004.

ΚΟΣ ΑΘΝΑΡ, ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ, ΑΠΗΥΘΥΝΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΔΟΘΕΣΜΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΟΧΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ.

ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ/ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ, ΙΣΠΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΓΝΩΣΤΕΣ ΗΔΗ ΙΣΠΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ. ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΣΤΟΧΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΥΞΙΜΟΙ, ΕΑΝ ΛΑΒΟΥΜΕ ΥΠΟΨΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΜΕΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΝΟΥΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ, ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ. ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑ «ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ» ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΟ «ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ» ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ε.Ε. ΝΑ ΧΑΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ «ΕΥΡΩ-ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ».

ΕΚΟΦΙΝ
Απογοητευτικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες την «απαισιοδοξία» του για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γερμανία, αλλά και για τις πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας της ασύδοτης κερδοσκοπίας επί του ευρώ και υποσχέθηκε τον επόμενο Μάρτη στη Βαρκελώνη να φορτώσει επιπλέον βάρη τους εργαζόμενους για να διευκολύνει στην «αναδιάρθρωση» του κεφαλαίου.

Η Ισπανία που ανέλαβε για το πρώτο εξάμηνο του 2002 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) παρουσίασε στο ΕΚΟΦΙΝ τις «οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες» συνοψίζοντας την κατάσταση ως εξής: «Η ισπανική προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης η οποία επιδεινώθηκε από τα αποτρόπαια γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη. Η φάση της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ υπήρξε συντομότερη και λιγότερο έντονη από εκείνη άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, πράγμα που προέβαλε την ακαμψία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί πλέον ευέλικτες και ανταγωνιστικές αγορές, ικανές να προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Σ' αυτό το πλαίσιο, κύριος οικονομικός στόχος της ισπανικής προεδρίας είναι να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, ειδικότερα, στις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού και στις επιπτώσεις της στη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού των συντάξεων που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και να μελετηθούν οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στους τομείς της υγείας και της μέριμνας των ηλικιωμένων».

Στο ΕΚΟΦΙΝ πάντως μια σκιά πλανιόταν διαρκώς και αφορούσε στην έντονη επιδείνωση του γερμανικού ελλείμματος, που φαίνεται να πλησιάζει στο «απαγορευτικό» όριο του μείον 3%, πλαφόν που έχει επιβάλλει το ίδιο το Βερολίνο ως «Σύμφωνο Σταθερότητας» (ΣΣ) σε ολόκληρη τη ζώνη ΟΝΕ από την 1/1/1999.

Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ απαγόρευσε, ουσιαστικά, στην Κομισιόν να σημάνει «προειδοποίηση» προς τη Γερμανία, όπως υποχρεούται από το ΣΣ, ανατρέποντας το όλο «θεσμικό πλαίσιο» και αποδεικνύοντας, ακόμη μια φορά, ότι οι υποχρεώσεις στην ΕΕ ισχύουν μόνο για τις μικρές και αδύνατες χώρες. Αν στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ του Φλεβάρη, το γερμανικό ζήτημα δε συζητηθεί και αποφασιστεί (με ειδική πλειοψηφία), αυτό θα σημάνει την ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας περί «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της ΟΝΕ.

Ο ΥΠΕΘΟ, Ν. Χριστοδουλάκης, παρόλο που ερωτήθηκε, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του γερμανικού ζητήματος, αναγνώρισε όμως ότι «τα Προγράμματα Σταθερότητας των κρατών - μελών της ζώνης ΟΝΕ είναι λιγότερο φιλόδοξα από ό,τι πριν δύο χρόνια: το ελληνικό ΠΣ, για την επόμενη διετία αναμένεται να εξεταστεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα. Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει «κερδοσκοπία: επί του ευρώ και (...) κάλεσε «τους καταναλωτές σε αντίσταση» (!!!).

Το PKK, η ΕΕ και η ατιμία!

Τελικά υπάρχει συγκρατημός σε αυτό τον απίθανο κατήφορο της αμερικανο-δουλείας τους; Υπάρχει κάτι που μπορεί να σταματήσει την κυβέρνηση Σημίτη από το «σπορ» της ατίμωσης του ελληνικού λαού, στο οποίο επιδίδεται;

***

Η τελευταία «βουτιά» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο πέλαγος της υποτέλειας αφήνει άναυδους τους πάντες. Προσέξτε:

Την περασμένη Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε μια απίστευτη δήλωση, η οποία συνιστά την πρώτη επίσημη και τόσο ευθεία αποκήρυξη του αγώνα του κουρδικού λαού για πατρίδα και ανεξαρτησία:

«Θέλω να πω για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί από την Ελλάδα και την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών!

***

Από μόνη της αυτή η τοποθέτηση αποτελεί άγος και ντροπή για τους κυβερνώντες. Ομως, το θέμα δε σταματά εδώ. Γιατί οι κυβερνώντες μας δεν είναι απλώς υποτελείς. Είναι πρωταθλητές και σημαιοφόροι της υποτέλειας σε όλη την ΕΕ!

Προσέξτε: Την ώρα που η Αθήνα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση το PKK, ακόμα κι αυτή η ΕΕ απέφυγε να συμπεριλάβει τους Κούρδους αγωνιστές στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις που συντάσσουν οι ιμπεριαλιστές μετά τις 11 του Σεπτέμβρη!

***

Ναι! Ενώ ακόμα και η ΕΕ εξαιρεί το PKK από τον κατάλογο των επικηρυγμένων αγωνιστών, η Ελλάδα των κυρίων Σημίτη και Παπανδρέου κατατάσσει τους Κούρδους στους «τρομοκράτες»!

Η εθελοδουλία τους, ο ραγιαδισμός τους, δεν έχουν όρια. Η μετάλλαξή τους δεν έχει όρια. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τους 100 και πάνω βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το 1998 καλούσαν τον Οτσαλάν να έρθει στην Ελλάδα για να βρει άσυλο, σήμερα οι 15 από αυτούς είναι υπουργοί (από Σηφουνάκη και Μανίκα μέχρι Αλευρά και Αποστολίδη)!

Αλλά σήμερα «άλλαξαν», «συμμορφώθηκαν» και ατενίζοντας τα πράγματα από το θρόνο της υπουργικής τους καρέκλας, και κυρίως εμπνευσμένοι από τη δήλωση Σημίτη, που διατράνωσε στην Ουάσιγκτον εκείνο το «είμαστε με τους Αμερικανούς» (!), αποφάσισαν - πρώτοι από όλους μέσα στην ΕΕ! - και εκτόξευσαν την ύβρη: «Το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση»!


Ν. Μπ.

Σήμερα από τον «902» TV

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή με τους: Παναγιώτη Σγουρίδη, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της Βουλής, Νικόλαο Κατσαρό, βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Βουλής επίσης, και Θανάση Παπαρήγα, για το Παλαιστινιακό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Πασακυριάκου με τον: Αντώνη Αντύπα, μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ, για το Ολυμπιακό χωριό - Η εξέλιξη του έργου. Παρεμβαίνει τηλεφωνικά ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιόλας.
Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συνθήκες τεχνητής έντασης

Για προσπάθειες δημιουργίας τεχνητής έντασης, κατηγόρησε χτες την τουρκική πλευρά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, στη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λήμνο και τη Σκύρο, ενώ την ίδια ώρα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπαινόβγαιναν στο Αιγαίο, κυρίως στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, προκαλώντας τις συνήθεις πλέον παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από 15 ελληνικά μαχητικά, που πετούσαν σε αυξημένη ετοιμότητα στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψουν προσπάθεια παρενόχλησης του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους, όπου επέβαιναν ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ.

Ο Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του στη 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο σημείωσε: «Πλησιάζουν κρίσιμα ορόσημα σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας ζητήματα με αιχμή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που αποτελεί και έναν μείζονα εθνικό μας στόχο. Τα εθνικά μας θέματα εισέρχονται σε μια ευαίσθητη φάση, σε ένα ευαίσθητο στάδιο και έχει μεγάλη σημασία στο στάδιο αυτό η σταθερότητα των εθνικών μας θέσεων». Σε ερώτηση αν σκοπεύει να δώσει αυστηρές εντολές για τους τρόπους αναχαίτισης στο μέλλον των τουρκικών μαχητικών, είπε ότι «δεν απαιτείται μεγαλύτερη αυστηρότητα, απαιτείται απλώς πλήρης και απόλυτη εφαρμογή των διαταγών της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας». Σχετικά δε με την τουρκική προκλητικότητα επισήμανε: «Οι Τούρκοι όταν τα πράγματα εισέρχονται σε κάποια κρίσιμη φάση δημιουργούν πάντοτε συνθήκες τεχνητής έντασης. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, πρέπει απλώς να είμαστε ψύχραιμοι και σταθεροί στις θέσεις μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ