Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΟΦΙΝ
Απογοητευτικές εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) εξέφρασε χτες στις Βρυξέλλες την «απαισιοδοξία» του για την κατάσταση της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας, συζήτησε κεκλεισμένων των θυρών για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος στη Γερμανία, αλλά και για τις πληθωριστικές πιέσεις εξαιτίας της ασύδοτης κερδοσκοπίας επί του ευρώ και υποσχέθηκε τον επόμενο Μάρτη στη Βαρκελώνη να φορτώσει επιπλέον βάρη τους εργαζόμενους για να διευκολύνει στην «αναδιάρθρωση» του κεφαλαίου.

Η Ισπανία που ανέλαβε για το πρώτο εξάμηνο του 2002 την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) παρουσίασε στο ΕΚΟΦΙΝ τις «οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες» συνοψίζοντας την κατάσταση ως εξής: «Η ισπανική προεδρία λαμβάνει χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης η οποία επιδεινώθηκε από τα αποτρόπαια γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη. Η φάση της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ υπήρξε συντομότερη και λιγότερο έντονη από εκείνη άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ, πράγμα που προέβαλε την ακαμψία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί πλέον ευέλικτες και ανταγωνιστικές αγορές, ικανές να προσαρμόζονται σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Σ' αυτό το πλαίσιο, κύριος οικονομικός στόχος της ισπανικής προεδρίας είναι να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και, ειδικότερα, στις συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού και στις επιπτώσεις της στη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού των συντάξεων που συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν και να μελετηθούν οι συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού στους τομείς της υγείας και της μέριμνας των ηλικιωμένων».

Στο ΕΚΟΦΙΝ πάντως μια σκιά πλανιόταν διαρκώς και αφορούσε στην έντονη επιδείνωση του γερμανικού ελλείμματος, που φαίνεται να πλησιάζει στο «απαγορευτικό» όριο του μείον 3%, πλαφόν που έχει επιβάλλει το ίδιο το Βερολίνο ως «Σύμφωνο Σταθερότητας» (ΣΣ) σε ολόκληρη τη ζώνη ΟΝΕ από την 1/1/1999.

Το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ απαγόρευσε, ουσιαστικά, στην Κομισιόν να σημάνει «προειδοποίηση» προς τη Γερμανία, όπως υποχρεούται από το ΣΣ, ανατρέποντας το όλο «θεσμικό πλαίσιο» και αποδεικνύοντας, ακόμη μια φορά, ότι οι υποχρεώσεις στην ΕΕ ισχύουν μόνο για τις μικρές και αδύνατες χώρες. Αν στο επόμενο ΕΚΟΦΙΝ του Φλεβάρη, το γερμανικό ζήτημα δε συζητηθεί και αποφασιστεί (με ειδική πλειοψηφία), αυτό θα σημάνει την ανατροπή της ισχύουσας νομοθεσίας περί «δημοσιονομικής πειθαρχίας» της ΟΝΕ.

Ο ΥΠΕΘΟ, Ν. Χριστοδουλάκης, παρόλο που ερωτήθηκε, αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις επί του γερμανικού ζητήματος, αναγνώρισε όμως ότι «τα Προγράμματα Σταθερότητας των κρατών - μελών της ζώνης ΟΝΕ είναι λιγότερο φιλόδοξα από ό,τι πριν δύο χρόνια: το ελληνικό ΠΣ, για την επόμενη διετία αναμένεται να εξεταστεί στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα. Ο Ν. Χριστοδουλάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει «κερδοσκοπία: επί του ευρώ και (...) κάλεσε «τους καταναλωτές σε αντίσταση» (!!!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ