Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κεντρικό ζήτημα η εκ περιτροπής προεδρία

Κλειδί για το θέμα των εξουσιών αποτελεί η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία. Το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης στις επόμενες συναντήσεις, που θα έχουν ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, παρά το γεγονός ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε προχτές κατά τις συνομιλίες, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων. Οι μεσολαβητές, όπως προκύπτει και από το έγγραφο που έχει ήδη δοθεί στους εμπλεκόμενους από την εποχή των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, έχουν διαμορφώσει σενάρια που προδήλως ευνοούν την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό.

Στα σενάρια των Ηνωμένων Εθνών επιστρατεύονται μοντέλα από Τσεχία, Ελβετία, Αυστραλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιρλανδία. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στους τρόπους εκλογής του προέδρου (π.χ. εκ περιτροπής από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε ετήσια βάση), ενώ ιδέες υπάρχουν και στο θέμα της εκ περιτροπής πρωθυπουργίας.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία στο θέμα αυτό, στη βάση μιας φόρμουλας που θα καταλήξουν οι συνομιλητές, θα χρησιμοποιηθεί από τους μεσολαβητές ως μέρος ενός ευρύτερου «πάρε-δώσε», που δε θα περιοριστεί μόνο στα συνταγματικά.

Το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας θα επηρεάσει, όπως υποστηρίζουν ξένοι διπλωμάτες, τη στάση της τουρκικής πλευράς στο θέμα της κυριαρχίας και των εξουσιών που θα έχει η κεντρική κυβέρνηση. Γεγονός, βέβαια που δεν επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Στην προχτεσινή συνάντηση που κράτησε 90 λεπτά, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα των εξουσιών. Ο Ντενκτάς έκανε δηλώσεις πριν αλλά και μετά τη συνάντηση και ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως θα συζητούσε το θέμα των εξουσιών που θα παραχωρηθούν στην κεντρική κυβέρνηση από τις δύο πλευρές. Στηρίχτηκε στην πάγια θέση του ότι «οι δύο οντότητες» θα εκχωρήσουν την κυριαρχία προς την κεντρική κυβέρνηση για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να την αποσύρουν.

Ο Ντενκτάς, αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί είπε πως θα αναζητηθούν θέματα που υπάρχει συμφωνία και τα υπόλοιπα που διαφωνούν θα αφήνονται για μεταγενέστερο στάδιο. Ο κατοχικός ηγέτης είπε πως δε θα υποβάλει στο στάδιο αυτό έγγραφες απόψεις.

Δημοσιογράφοι, που βρίσκονται στο περιβάλλον του κ. Ντενκτάς, υποστηρίζουν πως οι συνομιλίες του κ. Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Ραούφ Ντενκτάς, έχουν στόχο τη δημιουργία νέου Κυπριακού κράτους, ξεκινώντας από την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί πριν το 1960 και τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Turkish Daily News σε πρωτοσέλιδο άρθρο που υπογράφει ο αρχισυντάκτης της κ. Γιουσούφ Καλνί γράφει χτες ότι «πηγές που έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες» αναφέρουν ότι οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στις 4 Δεκεμβρίου, έχουν οδηγήσει στη συμφωνία να τεθούν κατά μέρος όλα όσα ειπώθηκαν και έγιναν μέχρι σήμερα και να αρχίσει η συζήτηση για τη δημιουργία μιας κρατικής δομής που θα στηρίζεται στο καθεστώς που είχαν οι δύο «λαοί» στην Κύπρο πριν το 1960. Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών τους δε θα κοινοποιείται στον Τύπο.

Το θέμα των αγνοουμένων

Ο Ραούφ Ντενκτάς, άφησε να εννοηθεί πως επεξεργάζεται το δικό του κείμενο για τους τρόπους προώθησης της διαδικασίας εξακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες δήλωνε πως είχε έτοιμο κείμενο και πως ανέμενε πρώτα εκείνο της ελληνοκυπριακής πλευράς για να το διαβιβάσει, τώρα φαίνεται ότι θα καθυστερήσει για μερικές ίσως μέρες. Ο Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του χτες, πριν από τη συνάντηση που είχε με τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου, είπε πως του έχει διαβιβαστεί την περασμένη Παρασκευή από την ελληνοκυπριακή πλευρά προσχέδιο εγγράφου, το οποίο θα επιστραφεί υπό μορφή νέου (προσχεδίου), αφού διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που να εξυπηρετεί την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο αρχηγός του ψευδοκράτους ανέφερε πως το θέμα των αγνοουμένων θα συζητηθεί εκτός των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό σημειώνοντας πως θα αντιμετωπιστεί ως ανθρωπιστικό ζήτημα.

Το θέμα των αγνοουμένων μετά τη διαμόρφωση του κοινού κειμένου για τους πρακτικούς τρόπους που θα υιοθετηθούν για την προώθηση της διαδικασίας, θα συνεχίσει να τυγχάνει χειρισμού από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Παρ' όλο που αναμένεται ότι θα εμπλακούν και οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών Χριστόπουλος και Τατάρ. Η συμφωνία, εάν υπάρξει, θα γίνει από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, σημείωναν αρμόδιες πηγές. Η κυβέρνηση τηρεί ενήμερους τους συγγενείς αγνοουμένων τόσο για τους χειρισμούς όσο και για το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάστηκαν.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης στην τρισέλιδη πρότασή του, που αποτελείται από 10 σημεία, ζητά πρωτίστως να επαναβεβαιωθεί η συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997, ενώ προχωρεί σε συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ