Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πολλά χρήματα - μεγάλες «κόντρες»

Η παραίτηση Ζαφειρόπουλου ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια προς τα Βαλκάνια και άλλες χώρες

Στη σκιά των αιχμών περί «απόλυτης διαφωνίας» με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου για τη διαχείριση της οικονομικής βοήθειας προς τα Βαλκάνια, που άφησε παραιτούμενος ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλος, ορκίζεται σήμερα και αναλαμβάνει καθήκοντα ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι αιχμές του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών λαμβάνουν ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ζαφειρόπουλος, εκτός από την επιστολή παραίτησης που έστειλε στον πρωθυπουργό και δημοσιοποιήθηκε, έχει αποστείλει στον Κ. Σημίτη και ένα ακόμη σημείωμα, στο οποίο κατηγορεί τον Γ. Παπανδρέου ότι έχει δημιουργήσει «δικό» του μηχανισμό για τη διαχείριση των τεραστίων κονδυλίων της αναπτυξιακής βοήθειας, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις προσωπικές πολιτικές του επιδιώξεις.

Αλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών διαχειρίζεται, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στην οποία προΐσταται ο Αλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης και φίλος του Γ. Παπανδρέου, ποσά που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ετησίως και τα οποία προωθούνται για την υλοποίηση διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων στα Βαλκάνια και άλλες περιοχές του κόσμου. Ενδιαφέροντα και άξιο διερεύνησης ρόλο στη διαδικασία της υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων παίζουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες διαγκωνίζονται στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ αναζητώντας χρηματοδότηση.

Ετσι, λοιπόν, το θέμα της παραίτησης του Γ. Ζαφειρόπουλου αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον για τους πόρους που διαχειρίζεται το ΥΠΕΞ. Το ενδιαφέρον μάλιστα μεγεθύνεται, καθώς χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν απέκλεισε ο Γ. Ζαφειρόπουλος να έχει αποστείλει στον πρωθυπουργό μία ακόμη επιστολή. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε χτες για τον πρώην υφυπουργό ότι «ήταν άξιος συνεργάτης και πιστός εκτελεστής στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στα Βαλκάνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ