Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Βάζουμε πλάτες» στην κυβέρνηση

Το αποκρουστικό πρόσωπο μιας καθεστωτικής δύναμης που αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της για την επιβολή των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων στο πλάι της κυβέρνησης «φιλοτέχνησε» ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσδοκά να ανταμειφθεί για την «υπεύθυνη στάση» του προφανώς από τα μεγάλα αφεντικά.

Στη χτεσινή εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε, ανεμίζοντας τη σημαία των «ταχέων και γενναίων» νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και της συναίνεσης με την κυβέρνηση σε όλα τα μείζονα ζητήματα (εθνικά, ολυμπιακοί αγώνες, Υγεία, Παιδεία, κ.α.). Μάλιστα, καυχήθηκε για αυτή τη στάση του, θυμίζοντας τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει το κόμμα του στο ασφαλιστικό, την ψήφιση του τρομονόμου, τον ευρωστρατό, κ.ά. Ειδικά για το ζήτημα του ευρωστρατού άσκησε επιδερμική κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζοντας ότι «παρ' όλα αυτά εμείς ήμασταν εκεί και βάλαμε την πλάτη μας και στηρίξαμε. Και έτσι θα κάνουμε πάντα». Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν διαφορές με την εφαρμοζόμενη πολιτική και η μόνη μομφή που απέδωσε στην κυβέρνηση είναι ότι παρ' όλο που υλοποιεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές «δεν τις πιστεύει»!

Η συναίνεση στην κυβερνητική πολιτική δεν αποκλείεται να φτάσει και στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο Κ. Καραμανλής παρ' όλο που δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να χειριστεί τέτοια θέματα, ωστόσο την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεννόησης μαζί της, λέγοντας ότι «τέτοια ζητήματα προϋποθέτουν σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με αποκλειστική υπαιτιότητα της κυβέρνησης δεν υπάρχει τέτοια σχέση». Προκειμένου να δικαιολογήσει αυτή την επιφύλαξή του είπε: «Εμείς έχουμε δώσει επανειλημμένα δείγματα καλής διάθεσης για συνεργασία και στα εθνικά θέματα και στην Παιδεία και σε πολλά ακόμα ζητήματα. Αντ' αυτού βλέπω μια κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί στενόκαρδα να κάνει εκείνο που τη βολεύει...».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις περιορίστηκε να επαναλάβει ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου, αλλά απέφυγε να αναφέρει το παραμικρό για τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο. Αντίθετα, επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί αποφεύγει την «εθνική συνεννόηση που εμείς κατά κόρον προσφέρουμε». Σε ερώτηση τι κάνει το κόμμα του για την...«καταπολέμηση του αντιαμερικανισμού» ο Κ. Καραμανλής απάντησε ότι «τηρούμε απόλυτα τις υποχρεώσεις» έναντι των ΗΠΑ που «είναι ένας καθοριστικός παράγοντας των παγκόσμιων εξελίξεων». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «καμιά φορά η αμερικανική εξωτερική πολιτική -αυτό δεν έχει να κάνει με αντιαμερικανισμό- δείχνει να χάνει ελαφρά την ισορροπία και να πηγαίνει περισσότερο στις στρατηγικές επιλογές που κάνει μία χώρα και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Για τις δημοτικές εκλογές τόνισε την πολιτική τους σημασία, επισημαίνοντας ότι τα πολιτικά συμπεράσματα θα βγουν από τις μεγάλες πόλεις και τις νομαρχίες. Είπε ότι «δεν είμαστε ακόμα στη φάση των συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων» και ειδικά για την υποψηφιότητα της Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει και πάντως «τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει το κόμμα». Στην ερώτηση, γιατί δε ζητάει εκλογές αφού καταγγέλλει την κυβέρνηση ως ανεύθυνη και επικίνδυνη απάντησε ότι «μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν πρέπει να ζητάει πράγματα που δεν μπορεί να επιβάλλει». Και προσδιορίζοντας τη ρόλο του κόμματός του πρόσθεσε: «Εμείς κάνουμε τη δουλιά μας. Πιέζουμε την κυβέρνηση, ασκούμε κριτική και καταθέτουμε τις προτάσεις μας σε όλα τα θέματα. Και ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για τη δύσκολη φάση της κυβερνητικής μας θητείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ