Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολλά «θα» και στη Βουλγαρία

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μοίρασε υποσχέσεις στη Σόφια, χτες, κατά την επίσκεψή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα

Συνηθισμένος από την πρακτική των προεκλογικών - και ουδέποτε τηρούμενων - υποσχέσεων, έφτασε στη Βουλγαρία ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και (ξανα)ανακοίνωσε το ελληνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, σύμφωνα με το οποίο η Αθήνα θα διαθέσει από το 2002 μέχρι το 2006 550 εκατ. ευρώ.

Οι Βούλγαροι μάλλον θα χαμογέλασαν, γιατί σίγουρα και αυτοί θυμούνται ότι το εν λόγω πενταετές σχέδιο είχε (ξανα)αναγγελθεί από τον Κ. Σημίτη τον Σεπτέμβρη του 1999 στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Τα βουλγαρικά χαμόγελα μάλλον θα πλάτυναν, καθώς επίσης γνώριζαν ότι την ίδια στιγμή που ο Κ. Σημίτης εμφανίζεται στη Βουλγαρία σαν να κάνει προεκλογικές παροχές στη χώρα του, στους κόλπους της κυβέρνησής του η μάχη για τη διαχείριση των ποσών κόστισε ήδη μια παραίτηση, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρές αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ήθελε το σχέδιο νόμου να είναι αυστηρότερο και λεπτομερές. «Πάσχουμε στην Ελλάδα με το να δημιουργούμε νέα όργανα, ινστιτούτα και επιτροπές, γιατί έτσι πολλαπλασιάζουμε τις δαπάνες και μειώνουμε το αποτέλεσμα», είπε και πρόσθεσε ότι η άποψη του Γ. Ζαφειρόπουλου ήταν διαφορετική από τη δική του και αυτή του υπουργού Εξωτερικών. Ο Κ. Σημίτης απέρριψε την άποψη ότι η βαλκανική πολιτική υπέστη πλήγμα και τόνισε ότι το ευέλικτο πλαίσιο που θέτει το νομοσχέδιο διασφαλίζει πλήρως τους στόχους της κυβέρνησης για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε με δική του πρωτοβουλία και στις αιτιάσεις περί καθυστερήσεων στην εκταμίευση των χρημάτων. Επισήμανε ότι για να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από τα ενδιαφερόμενα κράτη, προσθέτοντας: «Μέχρι πρότινος, όμως, είχαμε λάβει μόνο σκαριφήματα».

Για όλα αυτά οι Βούλγαροι και οι υπόλοιποι Βαλκάνιοι γείτονες θα είχαν πολλά να πουν, αν η κατάστασή τους δεν τους επέβαλλε να τρέφονται με φρούδες ελπίδες και ελληνικό αέρα κοπανιστό.

Κατά τα λοιπά στη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ο Κ. Σημίτης επιβεβαίωσε τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια της Βουλγαρίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας «σκόπιμη» την επέκταση των δύο οργανισμών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ως προϋπόθεση για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας: Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, που ακολούθησε, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης: «Υπάρχει πια η δυνατότητα να κλείσει αυτό το θέμα», δήλωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κ. Σημίτης (2005-11-08 00:00:00.0)
Από «θρίαμβο» σε «θρίαμβο» (2002-06-06 00:00:00.0)
Ασκήσεις «αυτοπεποίθησης» από τον Κ. Σημίτη (2002-01-13 00:00:00.0)
«Συντονίζονται» Αθήνα και Σόφια (2001-03-28 00:00:00.0)
Ο πόλεμος θα συνεχιστεί ως το τέλος (1999-04-25 00:00:00.0)
Η "δική τους" κυβέρνηση (1997-04-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ