Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συντονίζονται» Αθήνα και Σόφια

Πολλαπλασιάζονται οι επαφές Αθήνας και Σόφιας, καθώς η κατάσταση στην ΠΓΔΜ παραμένει ασταθής και ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων εθνοτήτων, που αποτελούν αυτό το κράτος, μεγάλος. Ετσι, λοιπόν, μετά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στη Σόφια ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, χτες οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, ενημέρωσε λεπτομερώς τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Στοκχόλμη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ υπήρξαν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πρωθυπουργών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης, συντόνισαν εκ νέου τις θέσεις των δυο χωρών. Κοινή είναι η άποψη των δυο πρωθυπουργών για την ανάγκη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνδυάσει την αποφασιστική στάση έναντι των προκλητικών ενεργειών των εξτρεμιστών με τον πολιτικό διάλογο, ώστε να αποτραπεί επιδείνωση της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας.

Τυχόν αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών από την κυβέρνηση συνασπισμού στην ΠΓΔΜ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα συμφώνησαν οι κ.κ. Σημίτης και Κόστοφ, οι οποίοι συζήτησαν τρόπους αποτροπής αυτού του ενδεχομένου, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την ανακοίνωση, φαίνεται ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία συμμετέχουν στην προσπάθεια άσκησης πίεσης που έχει αποφασίσει η Δύση, προκειμένου η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να συνομιλήσει με τους «εξτρεμιστές και τρομοκράτες» Αλβανούς. Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων, θα πρέπει να τοποθετηθεί και η σημερινή επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου στα Σκόπια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ