Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝ ΡΟΤΑΡΟΥ
Εντυπωσιαστήκαμε από την αντιΝΑΤΟική εκδήλωση

Δηλώσεις του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργασίας της Ρουμανίας για τις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Από το μεγάλο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
Από το μεγάλο αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
«Η παρουσία του Κόμματός μου στις εκδηλώσεις του Βαλκανικού Αντινατοϊκού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε την πεποίθησή μας ότι πρέπει να συντονίσουμε πολύ περισσότερο τη δράση μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργασίας της Ρουμανίας, Κονσταντίν Ροτάρου, που έλαβε μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις που οργάνωσε το Βαλκανικό ΑντιΝΑΤΟικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ριζοσπάστη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εντυπώσεις από την παραμονή της αντιπροσωπείας του ΣΚΕ Ρουμανίας στη Θεσσαλονίκη και τη συμμετοχή στις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις ο Κονσταντίν Ροτάρου υπογράμμισε:

«Βρήκαμε εδώ ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο ανταποκρίνεται απόλυτα στους στόχους του. Εντυπωσιαστήκαμε από την αντιΝΑΤΟική εκδήλωση και φεύγουμε με την ακόμα μεγαλύτερη πεποίθηση ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να συντονίσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να λύσουμε αυτό το πάρα πολύ επικίνδυνο πρόβλημα για τα Βαλκάνια. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας της Ρουμανίας, που εκπροσωπώ, συνδέεται ειδικά με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα να διαπιστώνουμε ότι έχουμε ακριβώς τις ίδιες σκέψεις, όσον αφορά το ΝΑΤΟ και την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή μας.


Συνεπώς συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις αυτές με την απόλυτη πεποίθηση ότι πρέπει να συντονίσουμε πολύ περισσότερο τη δράση μας».

Περιγράφοντας την κατάσταση του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα τους και τις προοπτικές για την ανάπτυξή του, σημείωσε:

«Με τις επαφές που είχαμε με τους εκπροσώπους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης, διαπιστώσαμε ότι είναι πάρα πολλά τα κοινά σημεία και οι ομοιότητες σε όλους τους τομείς, κοινωνικό, οικονομικό, σε όλους γενικά τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Εμείς στη χώρα μας νομίζαμε ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα γίνονται επειδή η Ρουμανία ήταν στο παρελθόν μια σοσιαλιστική χώρα. Διαπίστωσα όμως ότι παρά το γεγονός πως η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν σοσιαλιστική χώρα, ακριβώς τα ίδια μέτρα προωθούνται στη χώρα σας.

Αυτό με οδήγησε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια γενική επίθεση των αναπτυγμένων χωρών με σκοπό να διασφαλίσουν αγορές για τα προϊόντα τους. Βρισκόμαστε στο μέσο ενός τρομερού οικονομικού πολέμου που απ' ό,τι φαίνεται οι χώρες μας και οι λαοί μας τον έχουν χάσει. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι μεγάλοι, εκεί που ο οικονομικός πόλεμος δε δίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, στέλνουν τους στρατούς για να ανοίξουν ή να ολοκληρώσουν το έργο τους».

Και πρόσθεσε πως «δυστυχώς στη Ρουμανία μετά το 1989, όλες οι κυβερνήσεις που είχε η χώρα, μέχρι και σήμερα, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υλοποιούν αυτά που τους υπαγόρευαν οι κυβερνήσεις της Δύσης. Φυσικά αυτή η πολιτική δεν μπορούσε να περάσει χωρίς αντιδράσεις. Εχουμε πολλές αντιδράσεις στη χώρα μου. Κυρίως αυτό αφορά ορισμένες κοινωνικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργασίας, που βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Δυστυχώς όμως, πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής δεν κατορθώσαμε να σταματήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται καθημερινά. Εχουμε δηλαδή πολύ δρόμο μέχρι να έχουμε ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα στο δρόμο αυτό.

Πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο ώστε οι προτάσεις μας να προχωρήσουν στη ρουμάνικη κοινωνία. Παρά την εκρηκτική οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, οι τελευταίες εκλογές έφεραν στην εξουσία ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μεγάλη πλειοψηφία, που κατάφερε να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση είχε αμέσως συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Σε αντίθεση με τις προεκλογικές υποσχέσεις δεσμεύτηκε ρητά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει καμία από τις συμφωνίες που είχε υπογράψει η συντηρητική κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ