Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8ο ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συζητούν για το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη

To 8o Φόρουμ Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 2 και 3 του Απρίλη στη Θεσσαλονίκη υπό τη σκιά της νέας σοβαρής κρίσης που συγκλονίζει τα Βαλκάνια με επίκεντρο την ΠΓΔΜ. Οπως ανακοινώθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι οργανωτές του Φόρουμ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στη φετινή διοργάνωση θα παραστούν ο πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ζ. Ζίζιτς, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Το Φόρουμ, κατά τους οργανωτές, φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε «αντίποδα ειρηνικής συνύπαρξης και πλατφόρμα γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για την ολοκλήρωση της περιφερειακής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης... Το Φόρουμ μπορεί επίσης και λειτουργεί ως ιμάντας εξομάλυνσης των κατά καιρούς εμφανιζομένων αρνητικών εξελίξεων στην περιοχή».

Είναι τόση η προσήλωση των οργανωτών στην «εξομάλυνση», ώστε δε διστάζουν να αποκαλούν, στο κείμενο για την ταυτότητα του 8ου Φόρουμ, το προηγούμενο καθεστώς της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας «μαύρη τρύπα των Βαλκανίων» και να επιχαίρουν για την παρουσία των εκπροσώπων της νέας γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης.

Πέρα όμως από τις όποιες μεγαλοστομίες των οργανωτών, αντικείμενο του 8ου Φόρουμ Θεσσαλονίκης είναι η πορεία των χωρών της ΝΑ Ευρώπης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την άποψη αυτή το Φόρουμ θα έπρεπε να αποκαλείται «ιμάντας προώθησης της ένταξης των χωρών της περιοχής στις ευρωατλαντικές δομές».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν στελέχη διεθνών οργανισμών και χρηματοδοτικών κολοσσών, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης της ΝΑ Ευρώπης, ο όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), καθώς και ο αμερικανικός επενδυτικός φορέας «Overseas Private Investment Corporation».

H έναρξη των εργασιών του Φόρουμ θα γίνει με χαιρετισμό του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Πασχαλίδη και στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Βασίλης Τακάς, ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, ο ΥΠΕΘΟ Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργοί των κυβερνήσεων όλων των χωρών της Βαλκανικής που συμμετέχουν στις εργασίες, η εκπρόσωπος της οικονομικής επιτροπής του ΟΗΕ Larisa Kapitsa, o αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Larry Napper, εκπρόσωποι διεθνών χρηματοδοτικών και επενδυτικών οργανισμών. Επίσης στις ομάδες εργασίας θα συμμετέχουν ο υπουργός Μεταφορών, Χ. Βερελής και οι υφυπουργοί Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας και Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης και οι ομόλογοί τους από τις βαλκανικές χώρες.

  • Στο μεταξύ επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 31 Μάρτη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, μαζί με τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: τα επόμενα 20 χρόνια», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 8 το βράδυ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ