Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ
«Νομιμότητα» κατά παραγγελία...

Την ημέρα της κυβερνητικής φιέστας των εγκαινίων του αεροδρομίου των Σπάτων, επέλεξε η κυβέρνηση, για να κόψει την «κορδέλα» και να «εγκαινιάσει» τη νομιμότητα με το κλείσιμο 66 ραδιοφωνικών σταθμών. Με βεβιασμένες κινήσεις και στο παραπέντε της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου η κυβέρνηση μην τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, αποφάσισε να επιβάλει τη δική της νομιμότητα (!) στο ραδιοφωνικό τοπίο της Αττικής. Με τη συνδρομή - δυστυχώς - της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επιλέχθηκαν οι οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί, που θα λειτουργήσουν με προσωρινή άδεια στο «μεταβατικό» στάδιο.

Η απόφαση του ΕΣΡ δεν ελήφθη ομόφωνα όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, αφού τη θέση του διαχώρισε εξ αρχής το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Παύλος Αλέπης, που έχει υποδειχτεί από το ΚΚΕ. Και ο Παύλος Αλέπης και ο Γιάννης Ζαγγανάς αναπληρωματικό μέλος του ΕΣΡ αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «παζάρεμα» και στη «μοιρασιά».

Ο Παύλος Αλέπης σε χτεσινές δηλώσεις του σχετικά με την τελική διαδικασία χορήγησης των 8 «μεταβατικών» αδειών υπογράμμισε: «Είναι το "φυσικό παιδί" της πολύχρονης ομηρίας - "εγκυμοσύνης" που κρατούσε η κυβέρνηση τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μετά από τόσες απαράδεκτες παρεμβάσεις και σκόπιμες νομικές σχετικότητες ήταν φυσικό να προκύψει τερατογένεση. Ειδικά η τελική διαδικασία απονομής των οκτώ λεγόμενων μεταβατικών συχνοτήτων αποκάλυψε εντελώς τις κυβερνητικές προθέσεις, όταν για την επιλογή τους δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα και καταργήθηκε στην πράξη το κριτήριο των "νόμιμων προϋποθέσεων", προκειμένου να ολοκληρωθεί η κυβερνητική αυθαιρεσία».

Επιδόθηκε η απόφαση

Εν τω μεταξύ από προχτές το βράδυ αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στον Υμηττό.

Δικαστικοί επιμελητές χτες, επέδωσαν στους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών που δεν παίρνουν νόμιμη ή προσωρινή άδεια την απόφαση του υπουργείου Τύπου για διακοπή λειτουργίας των ραδιοσταθμών τους. Η απόφαση βασίζεται σε έγγραφο του υπουργείου Μεταφορών, με το οποίο επιβεβαιώνονται οι παρεμβολές στο νέο αεροδρόμιο. Με βάση διάταξη νόμου, ο υπουργός Τύπου σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να διατάσσει τη διακοπή της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Τύπου ενώ φέρνουν αποκλειστικά την ευθύνη της ζούγκλας των ερτζιανών, που τόσα χρόνια την άφηναν να ζει και να βασιλεύει εκεί ψηλά στον Υμηττό, ξάφνου ευαισθητοποιήθηκαν, άλλαξαν διάθεση και επιχειρούν να επιβάλουν τη νομιμότητα. Ετσι, τη στιγμή που η πρώτη απογείωση αεροπλάνου προβαλλόταν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σαν ένα «θεαματικό» γεγονός, την ίδια ώρα οι κεραίες έκαναν τη δική τους «προσγείωση», οδηγώντας δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς στο κλείσιμο.

Κυβέρνηση και υπουργείο Τύπου, ενώ με την ανοχή και τις αλληλοεξυπηρετήσεις με τους ιδιοκτήτες, δεν ήθελαν να «ταράξουν» την ανομία, τώρα με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου επικαλούνται το δημόσιο συμφέρον για να επιβάλουν την τάξη! Ενώ η διαδικασία της χορήγησης αδειών, «φρέναρε» κατ' επανάληψη στο υπουργείο Τύπου, ακόμη και χτες ο Δ. Ρέππας, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει θέμα πολιτικής ευθύνης». Ο Δ. Ρέππας, προκειμένου να δώσει τη λύση της χορήγησης αδειών άμεσα, γύρισε την πλάτη στις νόμιμες διαδικασίες και στη μοριοδότηση όπως ορίζεται από το νόμο, εξαναγκάζοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ν' αποδεχτεί να προτείνει «προσωρινές» άδειες για τη «μεταβατική περίοδο». Η πλειοψηφία του ΕΣΡ φάνηκε ευάλωτη στο αίτημα του υπουργού Τύπου και μέσα σε λίγα 24ωρα κατέληξε σε οκτώ προτάσεις ραδιοφωνικών σταθμών, ορισμένοι από τους οποίους είχαν μείνει και εκτός της λίστας μοριοδότησης. Η πλειοψηφία όμως του ΕΣΡ έκανε και ένα ακόμη «βήμα», υποδεικνύοντας και άλλους οκτώ σταθμούς που και αυτοί θα μπορούσαν να έχουν μία θέση στα ερτζιανά, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες συχνότητες.

Τη θέση του να υποδειχτούν από το ΕΣΡ οι 8 ραδιοφωνικοί σταθμοί διαχώρισε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα από τον υπουργό Τύπου, εκτός από τον Παύλο Αλέπη και ο πρόεδρος του ΕΣΡ ΒασίληςΛαμπρίδης. Ο Βασίλης Λαμπρίδης και ο Παύλος Αλέπης υποστήριξαν ότι το ΕΣΡ είχε μοριοδοτήσει και είχε διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του. Η μοριοδότηση είχε γίνει με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Παρ' όλες τις πιέσεις που δέχτηκε το ΕΣΡ καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του από τον υπουργό Τύπου, ο Δ.Ρέππας, χτες, κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «πάντα οι αποφάσεις του ΕΣΡ πρέπει να γίνονται σεβαστές»! Εβαλε μάλιστα και κατά εκείνων που «προσπαθούν με κηρύγματα κατά της νομιμότητας και με την ψευδολογία» ν' αντισταθούν στην «προσπάθεια της πολιτείας ν' αποσαφηνίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

Από την πλευρά τους οι «κομμένοι» σταθμοί ήδη έχουν αρχίσει ν' αντιδρούν στο κλείσιμό τους. Πολλοί θα προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Μάχη» επειδή έμειναν εκτός οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Πόλις» και «ΑΛΦΑ ΣΠΟΡ», έχει ξεκινήσει ο Ομιλος του ALPHA μέσα από τον τηλεοπτικό του σταθμό και από τους ραδιοφωνικούς του, κατά της απόφασης για τη χορήγηση αδειών, μιλώντας για «κυβερνητικό πραξικόπημα» και για κυβέρνηση «δέσμια της διαπλοκής». Να σημειωθεί ότι νόμιμη άδεια έχει πάρει ο ALPHA NEWS. Οι αντιδράσεις φτάνουν και ορισμένες φορές σε σημεία ακρότητας, όπως για παράδειγμα δημοσιογράφος σε τηλεοπτικό παράθυρο που προχτές το βράδυ παραλλήλισε το κλείσιμο των δρόμων προς τον Υμηττό με την κατάσταση που επικρατεί στο Τέτοβο!

  • Αργά χτες το βράδυ (γύρω στις 10.30 μμ) εισαγγελέας και τεχνικοί του υπουργείου Μεταφορών, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, εφαρμόζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των σταθμών, ανέβηκαν στον Υμηττό, στο σημείο όπου βρίσκονται οι κεραίες των ραδιοσταθμών. Ετσι άρχισε η αφαίρεση των ρολογιών της ΔΕΗ και σταδιακά διακόπτονταν η λειτουργία όσων δεν διαθέτουν άδεια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ