Τετάρτη 28 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Ανησυχία προκαλεί η επικείμενη λειτουργία της ΑΒΥΤ ΑΕ

Μεγάλος αναβρασμός και ανησυχία έχει προκαλέσει στην πατραϊκή κοινωνία η επιχειρούμενη εγκατάσταση πολεμικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με την επωνυμία Αχαϊκή Βιομηχανία Υψηλής Τεχνολογίας (ΑΒΥΤ ΑΕ) στις εγκαταστάσεις της παλιάς «PIRELLI», στη Λεύκα.

Οι κάτοικοι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έκαναν έξω από το εργοστάσιο, απαίτησαν να μη λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΑΒΥΤ ΑΕ και προχώρησαν στη συγκρότηση Συσπείρωσης Φορέων και Πολιτών ενάντια στην ΑΒΥΤ ΑΕ, που θα είναι ανοιχτή η συμμετοχή σε κάθε φορέα ή πολίτη. Επίσης συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα που θα συντονίζει και θα οργανώνει τη δράση της Συσπείρωσης και αποτελείται προς το παρόν από τους Εκπολιτιστικούς Συλλόγους Κρύας Ιτεών, Ιτεών, Παραλίας, Λεύκας και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών.

Η αντίδραση των κατοίκων έχει να κάνει κύρια με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του εργοστασίου, στο οποίο θα γίνεται συναρμολόγηση και επισκευή οπλικών συστημάτων σε αεροσκάφη, φρεγάτες, άρματα μάχης, ηλεκτρονικούς εγκεφάλους πυραύλων κ.ά. Οι κάτοικοι ανησυχούν ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για ραδιενεργό μόλυνση σε οπλικά συστήματα και άρματα μάχης που μεταφέρθηκαν σε ελληνικά εργοστάσια για να επισκευαστούν.

Σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι κάτοικοι των περιοχών Παραλίας, Λεύκας, Ιτεών και Κρύας Ιτεών εκφράζουν την καθολική τους αντίθεση στην εγκατάσταση και λειτουργία της ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας ΑΒΥΤ ΑΕ. Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, η βιομηχανία εγκαθίσταται σε κατοικημένη περιοχή και εκτός των άλλων «με βάση την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψε,ι θα ανακατασκευάζει και θα εκσυγχρονίζει διαφόρων τύπων οχήματα και τεθωρακισμένα. Το σπουδαιότερο που θα κάνει, θα είναι να συντηρεί, να τροποποιεί και να αναβαθμίζει πυραύλους PATRIOT και HAWK, που φέρουν συνήθως κεφαλές με απεμπλουτισμένο ουράνιο ή ακόμη και πυρηνικές».

Στη συνέχεια σημειώνεται πως η εγκατάσταση της ΑΒΥΤ ΑΕ «μετατρέπει την περιοχή σε χαβούζα τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων, με αποτέλεσμα ολέθριες συνέπειες για την υγεία και τη ζωή μας.

  • Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση μιας ιδιωτικής πολεμικής βιομηχανίας που θα είναι στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, θα το προετοιμάζει τεχνολογικά, με απώτερο στόχο το αιματοκύλισμα των λαών της Βαλκανικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής.
  • Καταδικάζουμε επίσης την προγραμματική σύμβαση ΥΕΘΑ/ΑΒΥΤ γιατί παραχωρεί δραστηριότητες που αφορούν την άμυνα της χώρας σε ιδιώτες Ελληνες και ξένους, αντί να δοθούν αυτές οι δραστηριότητες στην ΕΒΟ Αιγίου, αλλά και στο ΚΕΑ στον Αραξο που έχουν την τεχνογνωσία και είναι και κρατικές επιχειρήσεις».

Τέλος αναφέρεται στο ψήφισμα πως οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που θα υπάρξουν δεν τους ενδιαφέρουν. «Αρνούμαστε τέτοιες θέσεις εργασίας που ως συνέπεια έχουν κέρδη στους ιδιώτες, εξάρτηση της άμυνας της χώρας από ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αρνητικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή μας, καθώς και αίμα και δάκρυ στους γειτονικούς λαούς». Και καταλήγει: «Καλούμε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας να μην υπογράψει και να μη συναινέσει για κανένα λόγο στην εγκατάσταση της ΑΒΥΤ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ