Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 63
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Από «θρίαμβο» σε «θρίαμβο»

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από λεονταρισμούς και παλινωδίες, αναζητά τρόπους για να συμφωνήσει με τις αμερικανικές υποδείξεις για τον ευρωστρατό. Ηδη, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών διαβουλεύεται στη Μαδρίτη τα προσφερόμενα -- από την ισπανική προεδρία -- προσχήματα για την επερχόμενη υπαναχώρηση.

Λίγες μέρες πριν, ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας «συντονίστηκαν» για να μοιράσουν, τουλάχιστον μεταξύ τους, το κόστος των επιλογών, συμφωνώντας να περιορίσουν τις δημόσιες «διαφωνίες» τους. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός «ενημέρωσε» τους πολιτικούς αρχηγούς αναζητώντας συναίνεση. Μάλιστα, αμέσως μετά, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στα κόμματα το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με την κρυφή ελπίδα να βρει εκ των υστέρων συνενόχους.

Αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης περιγράφουν τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί. Οσο για την Αγκυρα, χτες, συνέχισε να υπενθυμίζει τα «προβλήματα» στο Αιγαίο, ισχυριζόμενη ότι ελληνικά μαχητικά παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Αν προστεθεί σε όλα αυτά και το Κυπριακό -- που υποτίθεται ότι θα οδηγούνταν σε «θρίαμβο» -- το 2002 μάλλον θα επιβεβαιώσει την εκτίμηση του Κ. Σημίτη ότι θα είναι «έτος εξωτερικής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ