Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Ξεκάθαροι στόχοι - Πολύμορφες εκδηλώσεις

Κάλεσμα στους λαούς και τα κινήματα των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου, σε συστράτευση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Αποψη του Προεδρείου της Πανελλαδικής Σύσκεψης
Αποψη του Προεδρείου της Πανελλαδικής Σύσκεψης
Οι στόχοι τέθηκαν και είναι ξεκάθαροι: Πρέπει να εκφραστεί η αντίσταση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, μέσα από τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή του στους καθημερινούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που στρέφεται σε βάρος των λαών της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής, με πρώτο σταθμό τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλά και μέσα από τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στις τριήμερες (21-22-23) πολύμορφες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003, στη διάρκεια πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Αυτό αναδείχτηκε μέσα από την πανελλαδική συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της προσπάθειας συντονισμού της δράσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι και μέλη κομμάτων, κινημάτων, κινήσεων, σωματείων, συλλόγων και μεμονωμένοι αγωνιστές, που συσπειρώνονται γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και συγκεντρώθηκαν στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υιοθέτησαν ένα σχέδιο απόφασης, με το οποίο, μεταξύ άλλων, απευθύνουν κάλεσμα στους λαούς και τα κινήματα των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου ολόκληρου, σε συστράτευση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Κατάμεστη η αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Επίσης, με ψήφισμα - ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταγγέλλουν το δολοφονικό χτύπημα εις βάρος των απεργών στο λιμάνι του Πειραιά και προειδοποιούν πως «είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση με τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς προετοιμάζει το έδαφος, καλλιεργώντας κλίμα εκφοβισμού των πολιτών, ενόψει των μεγάλων κινητοποιήσεων που σχεδιάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη του 2003».

Ξεκαθαρίστηκε πως φιλοδοξία όλων είναι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να γίνει ο χώρος της πιο πλατιάς κοινωνικής συσπείρωσης, στοχεύοντας, παράλληλα, και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του 2003. Γι' αυτό σημειώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει προσπάθεια συγκρότησης Κινήσεων με το πλαίσιο και τη φιλοσοφία της Διακήρυξης, σε κάθε πόλη, χωριό, χώρο, κλάδο στην πατρίδα μας.

Εξάλλου, κάθε επιτροπή, ή ακόμα και κάθε συνιστώσα που συμμετέχει στη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», θα επιδιώξει να καταρτίσει πρόγραμμα δράσης στο χώρο της. Ηδη, η Επιτροπή Αθήνας έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Εδρα της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα είναι η Θεσσαλονίκη. Στο βαθμό που θα ανδρώνονται επιτροπές πανελλαδικά, ο συντονισμός με την έδρα θα γίνεται με εκπροσώπους, που θα ορίζουν οι αντίστοιχες επιτροπές.

Η Γραμματεία της Θεσσαλονίκης, αφού ενισχυθεί, θα αναλάβει την ευθύνη επίλυσης των ζητημάτων υποδοχής, διαμονής των διαδηλωτών κλπ. Ολων των δυνάμεων, δηλαδή, που συσπειρώνονται γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Εκδηλώσεις

Αποφασίστηκε ότι στο κεντρικό τριήμερο του επόμενου Ιούνη, θα γίνουν πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις - συγκεντρώσεις, πορείες - καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορευτικά κλπ.).

Ολο το επόμενο διάστημα μέχρι και τη Σύνοδο του 2003, πρέπει να γίνουν πολύμορφες εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε κάθε πόλη της χώρας μας, ώστε να αποκαλυφθεί η φύση και ο χαρακτήρας της Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει επεξεργασία παραπέρα μέτρων για αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, με στόχο τον εκφοβισμό, την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος.

Προτάθηκε, να υπάρξουν πολύμορφες και εξειδικευμένες παρεμβάσεις στις πόλεις (π.χ., Κέρκυρα, Χανιά, Γιάννενα), όπου θα συνεδριάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών - μελών της ΕΕ, προκειμένου να προετοιμάσουν τα θέματα της Ατζέντας της Συνόδου.

Αλλά και εκδηλώσεις μέχρι τον Ιούνη του 2003, ανάλογα με τα θέματα της Συνόδου Κορυφής:

- Σύνοδος Κορυφής: Αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που αφορά κυρίως προϊόντα: βόειο κρέας, γάλα και αναθεώρηση προς το χειρότερο των κανονισμών που αφορούν τον καπνό και το λάδι.

  • «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Εκδήλωση το Γενάρη, με θέμα «Για μια γεωργία σε όφελος του λαού μας και των λαών».

- Σύνοδος Κορυφής: Διαμόρφωση κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο (συνέχεια αποφάσεων που έχουν ληφθεί).

  • «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Εκδήλωση το Φλεβάρη με θέμα: «Ισα δικαιώματα των μεταναστών στη δουλιά, στη μόρφωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα».

- Σύνοδος Κορυφής: Προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής, έναρξη της οικοδόμησης της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής ( ευρωστρατός κ.ά.).

  • «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Εκδήλωση το Μάρτη με θέμα: «ΟΧΙ στον ευρωστρατό. 4 χρόνια από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία».

- Σύνοδο Κορυφής: Θα ενισχυθεί ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και των πολιτικών για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, η παραπέρα λιτότητα - εκμετάλλευση. ΕΕ, η κόλαση της ανεργίας.

  • «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Εκδήλωση τον Απρίλη με θέμα: «Τι κοινωνικό σύστημα ασφάλισης θέλουν οι εργάτες και ο λαός».

- Σύνοδο Κορυφής: Προετοιμασία της αναθεώρησης της νέας συνθήκης, το μέλλον της Ευρώπης, η διεύρυνση.

  • «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»: Εκδήλωση το Μάη με θέμα: «Από την ΕΚΑΧ στο 2003. Μία αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης με την καπιταλιστική ενοποίηση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ