Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επίθεση στο ΚΚΕ πέρα από κάθε έννοια πολιτικής ηθικής

Απίστευτη αθλιότητα του προέδρου του ΣΥΝ στη Βουλή όπου, στρεφόμενος κατά της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, επιχείρησε να εμφανίσει το ΚΚΕ ως «διαπλεκόμενο»!

Α. Σκυλλάκος: Δεν τιμούν τον ΣΥΝ τέτοιες αντιλήψεις.

Ξεπερνώντας κάθε έννοια πολιτικής ηθικής και αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, χρησιμοποίησε το βήμα της Βουλής για να επιτεθεί ενάντια στο ΚΚΕ το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να το εμφανίσει ως «διαπλεκόμενο»!

Αφορμή αποτέλεσε η υιοθέτηση (στο νομοσχέδιο για το «πολιτικό χρήμα») από τον υπουργό Εσωτερικών πρότασης του ΚΚΕ σύμφωνα με την οποία από την απαγόρευση χρηματοδότησης των κομμάτων εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ανήκουν σε πολιτικά κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ - που συχνά προσφέρει τις νομικές του συμβουλές σε συγκεκριμένα εκδοτικά συγκροτήματα - βρήκε στη συγκεκριμένη διάταξη μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να στραφεί επιλεκτικά κατά του ΚΚΕ και της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ και να αποτολμήσει υπαινιγμό για «διαπλοκή» λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε γιγάντιες κομματικές επιχειρήσεις του τύπου της ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, τις οποίες θα μπορούσε να έχει παραδείγματος χάρη ο ΣΥΝ και να τις προσφέρει στην αγορά και να τις αγοράζουν μεγαλοσχήμονες εθνικοί προμηθευτές...»!

Στην πολιτική αυτή αθλιότητα απάντησε αμέσως ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος καλώντας τον πρόεδρο του ΣΥΝ να πει ευθέως «ότι θέλει να κλείσει η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ επειδή βοηθάει το ΚΚΕ», προσθέτοντας: «Τι σχέση έχουν αυτά με την επίκληση κάθε τόσο της διαφάνειας και του πολιτικού ήθους; Πολιτικό ήθος είναι να στρεφόμαστε κατά ενός κόμματος που έχει μια επιχείρηση, γιατί είμαστε σε αντιπαλότητα; Με τα επιχειρήματά μας, με τα προγράμματά μας να κάνουμε αντιπαράθεση, όχι όμως διά απαγορεύσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι υπάρχει μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα με το δικαίωμα να υπάρχουν επιχειρήσεις που ανήκουν στα κόμματα και αναρωτήθηκε:

«Θα τις κλείσουμε αυτές τις επιχειρήσεις; Αν ο ΣΥΝ θέλει να κλείσει η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ - η οποία σημειωτέον τον ενιαίο ΣΥΝ, στον οποίο ανήκε και εκλέχθηκε ο κύριος Κωνσταντόπουλος, τον στήριζε και τύπωνε και τις εφημερίδες και το προεκλογικό υλικό δωρεάν - να το πείτε ευθέως, ότι δηλ. αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν λόγο ύπαρξης από τη στιγμή που θα δίνουν κάποια από τα κέρδη τους στο κόμμα. Τι σχέση έχει αυτό με τη διαπλοκή δεν καταλαβαίνω».

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπενθύμισε ότι το κόμμα του κύριου Κωνσταντόπουλου ουσιαστικά συμφωνεί με τις διάφορες απαγορεύσεις που τίθενται στην ελεύθερη έκφραση των κομμάτων και τόνισε: «Είναι αριστερή η πρόταση να απαγορεύονται τα αεροπανό και οι αφίσες που την αποδέχεται ο ΣΥΝ επειδή δεν εφαρμόζει αυτές τις μεθόδους και θέλει εκλογές του καναπέ και τάσσεται αναφανδόν υπέρ αυτών των απόψεων; Ολα αυτά συνιστούν αριστερή πολιτική; Δεν τιμούν το ΣΥΝ αυτές οι αντιλήψεις».

Το μόνο που βρήκε να ψελλίσει στην απάντησή του ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν ότι ο Αντ. Σκυλλάκος ανακάλυψε «στο πρόσωπο του ΣΥΝ τον κύριο αντίπαλο του ΚΚΕ», ενώ επανέλαβε την αθλιότητα λέγοντας ότι «εδώ στη Βουλή η επιχείρηση είναι κομματική και στην αγορά πουλιέται σε μεγαλοσχήμονες για να εξασφαλιστούν έσοδα».

Γι' αυτό καθ' εαυτό το θέμα ο Αντ. Σκυλλάκος είχε πει στην πρωτολογία του ότι ένας τρόπος για να αποφύγουν τα κόμματα μια διαπλοκή «είναι να βρουν τρόπους δικής τους αυτοχρηματοδότησης, είτε από τα μέλη τους, από τους φίλους τους με το κουπόνι είτε αν ένα κόμμα έχει μία - δύο επιχειρήσεις να μπορούν αυτές οι επιχειρήσεις που είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να δίνουν τα όποια κέρδη τους στο κόμμα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη διαπλοκή. Αντί να τρέχουμε σε μεγαλοεπιχειρηματίες να μαζεύουμε λεφτά, μακάρι το κάθε κόμμα να μπορούσε από μόνο του να βγάζει τα έξοδά του. Σε όλο τον κόσμο τα κόμματα έτσι λειτουργούν. Μπαίνουμε σε τέτοιες απαγορεύσεις λειτουργίας των κομμάτων που είναι έξω από τη λογική του Συντάγματος. Αυτή είναι η πρόθεση και νομίζω δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση».

Υπενθύμισε δε ότι στο Σύνταγμα υπάρχει σχετική ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία οι όποιες απαγορεύσεις τίθενται στα οικονομικά δεν μπορούν τελικά να στρέφονται κατά της λειτουργίας των ίδιων των πολιτικών κομμάτων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να υπάρξει μια ερμηνευτική δήλωση σύμφωνα με την οποία δε θα υπόκεινται στους περιορισμούς της χρηματοδότησης των κομμάτων οι κληρονομιές διαφόρων μελών. Ο υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση με την οποία όμως και πάλι διαφώνησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ λέγοντας ότι δε χρειάζεται τέτοια ρύθμιση.

«Εμείς, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, έχουμε εκατοντάδες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στις φυλακές και τις εξορίες και δίνουν κληρονομιά στο Κόμμα την ακίνητη περιουσία τους. Θα πούμε ότι αυτό το πράγμα απαγορεύεται; Από πού και έως πού; Τι σχέση έχει η επιχείρηση ή ο εφοπλιστής με αυτή την υπόθεση; Δε μιλάμε για μια επιχείρηση του Κόκκαλη, του Βαρδινογιάννη ή του Λάτση που τα δίνουν έτσι και αλλιώς κάτω από το τραπέζι στα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτοί θα αφήσουν κληρονομιά»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ