Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ» - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Μαχητικές πορείες για το περιβάλλον

Μαχητικά, αγωνιστικά τίμησαν χτες τη Μέρα του Περιβάλλοντος όσες δυνάμεις της Αθήνας αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Τίμησαν», με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, την πολιτική μεγαλοεργολάβων, κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών «τους», που, στη λογική του κέρδους, καταδικάζουν το Λεκανοπέδιο στη μόλυνση και στην υποβάθμιση.

Εκατοντάδες στελέχη, μέλη και φίλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή, προσυγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί όπου ο Λαμπράκης, με την ανοχή κυβέρνησης-δημοτικής αρχής, τσιμεντοποίησε μεγάλο κομμάτι του για να φτιάξει το μέγαρό του. Εκεί όπου η Ιερά Σύνοδος, ως άλλη μια «Ανώνυμη Εταιρία», στο βωμό του Μαμμωνά, σχεδιάζει ξενοδοχείο 750 κλινών, με «όραμα» τους τουρίστες του 2004 και κόβοντας υπεραιωνόβια πεύκα.

Οι συγκεντρωμένοι πέρασαν από την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου με συνθήματα διαδήλωσαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στα κακά που γεννά: Τον πόλεμο, τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα ραδιενεργά απόβλητα. Εκαψαν συμβολικά ένα χάρτινο ομοίωμα βόμβας, ενώ ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας-Πειραιά και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στα εκατομμύρια θύματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προκειμένου αυτός να προωθήσει τα συμφέροντά του, όπως και στη στάση των αμερικανικών κυβερνήσεων, που αρνούνται πεισματικά να υπογράψουν έστω και τις λειψές συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος.


Ακολούθως οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο κτήμα Θων, στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας, όπου -- πάντα με την άδεια κυβέρνησης και δημοτικής αρχής -- οικοδομείται από τον μεγαλοεργολάβο Βωβό άλλο ένα μεγαθήριο από τσιμέντο, μάλιστα με πλήθος παρατυπιών -- όπως διαπιστώνεται -- στην εξέλιξη των εργασιών.

Η πορεία της «Συμπαράταξης» κατέληξε στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, που αφήνονται να ερειπώνουν, αν και μπορούν να ανακαινιστούν και να αποτελέσουν πρότυπο αστικής κατοικίας. Επίτηδες, για να παρουσιαστούν μετά μεγαλοεργολάβοι-«σωτήρες» και να προτείνουν «αναπλάσεις» με ολίγον από πρασιά και μπόλικο μπετόν, ατσάλι, γυαλί και αλουμίνιο. Υλικά που, σε συνδυασμό με τη γη, τους αποφέρουν πολύ μεγάλο κέρδος.

Στα προσφυγικά οι φίλοι της «Συμπαράταξης» συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και στην πορεία που έγινε μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατ' εξοχήν εκφραστή της εφαρμοζόμενης αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, υπενθύμισε ότι το περιβάλλον υποφέρει λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Οτι στο βωμό της νέας «Μεγάλης Ιδέας», της Ολυμπιάδας του 2004, των πολυεθνικών και της ολιγαρχίας, μπαίνουν στο στόχαστρο οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε ότι τα προβλήματα του περιβάλλοντος επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των οικονομικά ασθενέστερων. Οτι στην πρωτεύουσα: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα οξύνεται συνεχώς. Οι ελεύθεροι χώροι περιορίζονται δραστικά, τσιμεντοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται. Οι καταπατήσεις, οι «νόμιμες» και αυθαίρετες επεκτάσεις, ροκανίζουν το δημόσιο χώρο, δασικό ή μη. Το περιαστικό πράσινο και οι δασικοί όγκοι, οι παραλίες δίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο και στα μικρότερα συμφέροντα που συνδέονται με αυτό.

Η «Συμπαράταξη» τονίζει ακόμη: Το εκδοτο-κατασκευαστικό κατεστημένο ροκανίζει και εποφθαλμιά κάθε ελεύθερο χώρο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κάλεσε και χτες τους Αθηναίους να αντιδράσουν και να ανατρέψουν την πολιτική που τους στερεί την ίδια τους τη ζωή. Καλεί τους Αθηναίους σε μάχη 365 μέρες το χρόνο -- και όχι μόνο στις φιέστες -- προκειμένου όχι μόνο να σωθούν, αλλά και να διευρυνθούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι.

Το Συντονιστικό

Οπως σημειώθηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Συντονιστικό (αποτελείται από έντεκα μαζικούς συλλόγους και επιτροπές για τη σωτηρία διάφορων υπό απειλή ελεύθερων και πράσινων χώρων), «η οικοδομική λαίλαπα του 2004, χωρίς σεβασμό στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην ιστορία της πόλης μας, τσιμεντοποιεί κάθε ελεύθερο χώρο».

Το Συντονιστικό αγωνίζεται για τη διατήρηση των προσφυγικών, το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους που συρρικνώνονται και χάνονται, ενάντια στο ξεπούλημα και στον αποκλεισμό, για τους πολλούς, της παραλίας, στο νέφος, στη διευκόλυνση της χρήσης ΙΧ σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και της κυκλοφορίας των πεζών, στην ασφυκτική οικοδόμηση των ελεύθερων χώρων από κράτος, Εκκλησία και εργολάβους, στη μετατροπή των αλσών σε χώρους εμπορίου, στα επικείμενα νομοσχέδια για την καταστροφή των δημόσιων δασικών χώρων και τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ