Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι «Μαραντόνες»...

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ δημοκρατικό άθλημα. Ποδόσφαιρο μπορούν να παίξουν οι πάντες: Κοντοί και ψηλοί, χοντροί και λιγνοί, κουτοί και έξυπνοι, μορφωμένοι και αμόρφωτοι, ευγενείς και αγροίκοι, αριστεροί και δεξιοί, φίλοι και ...φίδια κολοβά.

Το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοκρατικό άθλημα, που «επιτρέπει» να μιλούν για λογαριασμό του οι πάντες: Από τον Μαραντόνα της Αργεντινής μέχρι τους ...Μαραντόνες του θεσσαλικού κάμπου (συνήθως οι δεύτεροι δε σηκώνουν κουβέντα, αφού κατέχουν τα μυστικά της μπάλας καλύτερα κι από τον αυθεντικό Μαραντόνα!). Ελέω Μουντιάλ, όλους αυτούς τους πολύξερους θα τους ανεχτούμε κάνα μήνα ακόμα...

Τέτοιοι ...Μαραντόνες υπάρχουν πολλοί. Οικτίρουν την τύχη τους και ζαλίζουν τους διπλανούς τους, επειδή γεννήθηκαν στη Θεσσαλία ή στην Ηλεία, αφού, αν είχαν γεννηθεί στη Βραζιλία, σήμερα όλη η υφήλιος θα μίλαγε για την ποδοσφαιρική αυθεντία τους...

Θυμάμαι αυτές τις ποδοσφαιρικές ιδιοφυίες να εμφανίζονται στο προσκήνιο, πάντα, επετειακά. Συνήθως δηλώνουν: «Είμαι Βραζιλία»! Βέβαια, μετά τα τρία γκολ που έριξε η Γαλλία στη Βραζιλία, στο Μουντιάλ του '98, κάτι τέτοιοι «Μαραντόνες» χρειάζονται καμιά 4ετία για να συνέλθουν. Από τότε, δε, τους έχει μείνει το «κουσούρι»: Οταν πηγαίνει η ομάδα «τους» στον τελικό - και χάνει - αυτοί δεν πανηγυρίζουν. Διότι αυτοί θέλουν το κύπελλο! Ντε και καλά! Εξαιρετική άποψη, αλλά έχει τόση σχέση με την μπάλα και τον αθλητισμό όση έχουν ο Ντενίλσον και ο Ριβάλντο με τα πανηγύρια στα Τρίκαλα.

Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, αλλιώς δε θα είχαν ρίξει οι πολυεθνικές τα νύχια τους επάνω του. Γι' αυτό επειδή ζούμε σε μια εποχή που κυκλοφορούν «εμβριθείς» αναλύσεις (έως και βιβλία) που αποκαλούν το ποδόσφαιρο «συγκινησιακή πανούκλα», και επειδή πρέπει να υπερασπίσουμε το άθλημα από την επίθεση των απανταχού «εκσυγχρονιστών», ας δώσουμε τα χέρια. Εμείς δε θέτουμε ως προϋπόθεση να μάθουν μπάλα όλοι αυτοί οι «πολύξεροι», για να συμπήξουμε αυτήν τη συμμαχία (άλλωστε, αυτό θα ήταν αδύνατο να γίνει ακόμα και να το ζητούσαμε). Ζητάμε απλώς να μην παγιδεύονται σε θεωρίες του τύπου «είμαι με την τάδε ή τη δείνα ομάδα, γιατί μου θυμίζει - όπως λένε - τους φτωχούς και τους αδικημένους».

Στο ποδόσφαιρο, που το διαφεντεύουν η «Adidas», η «Nike» και η «Κόκα - Κόλα», δεν υπάρχουν μικροί και αδικημένοι. Δεν υπάρχουν μικροί και αδικημένοι μεταξύ των πολυεθνικών του αθλητισμού. Υπάρχουν, από τη μια, οι «παράγκες» και, από την άλλη, αυτοί που δεν ταυτίζουν την αγάπη τους για την μπάλα με κανέναν εκπρόσωπο της «παράγκας». Οι δεύτεροι είναι δύσκολο να φτάσουν κάποτε στον τελικό. Αλλά όταν φτάσουν - ακόμα κι αν τον χάσουν - θα πανηγυρίζουν. Γιατί θα έχουν αποδείξει ότι δεν είναι αδύνατον, τελικά, να νικηθούν οι «παράγκες».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ