Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Απαράδεκτο το κοινό ανακοινωθέν

Καταψήφισαν την έκθεση των αποτελεσμάτων της Συνόδου οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής, ο Κ. Αλυσσανδράκης δήλωσε τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση στις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική, προσπαθεί να δώσει την εντύπωση μιας εναλλακτικής λύσης διαφορετικής προσέγγισης από τις ΗΠΑ. Στην πράξη, οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, πέρα από αυτές που εμφανίζονται στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, είναι ελάχιστες. Αυτό φάνηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λ. Αμερικής. Στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει λέξη ούτε για τον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, ούτε για τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ούτε για το σχέδιο "Κολομβία" των ΗΠΑ και την επέκτασή του μέσω της περιφερειακής πρωτοβουλίας των Ανδεων. Δεν αναφέρεται πουθενά η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα και, μάλιστα, η ΕΕ δε θεωρεί καν ότι οφείλει να απολογηθεί για την αρχική της τοποθέτηση απέναντι στους πραξικοπηματίες. Επίσης, είναι φανερή η στήριξή της στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της Αργεντινής και ο φόβος μήπως η χώρα αυτή αποσπαστεί από τα δεσμά του ΔΝΤ. Στον οικονομικό τομέα, είναι καθαρή η προσπάθεια της παραπέρα διευκόλυνσης της διείσδυσης ευρωπαϊκών κεφαλαίων στη Λ. Αμερική. Η ΕΕ περιορίζεται να προτείνει στις χώρες αυτές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών αντί να τις βοηθήσει να οικοδομήσουν τις οικονομίες τους. Πέρα από αυτά, καταβάλλει έντονη προσπάθεια να εντάξει τις χώρες της Λ. Αμερικής στη λεγόμενη πάλη κατά της τρομοκρατίας, δηλαδή κατά των λαϊκών κινημάτων, στους αγώνες τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Και όλα αυτά αγνοώντας τις φωνές των λαών όπως εκφράστηκαν και στο Φόρουμ του Πόρτο Αλέγρε.

Οι μαζικές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της Συνόδου έδειξαν την έντονη αγανάκτηση και την αγωνιστική αποφασιστικότητα του λαϊκού κινήματος ενάντια στις κινήσεις της Ευρώπης του κεφαλαίου. Είναι φανερό ότι λαοί της Λ. Αμερικής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από την ΕΕ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντίβαρο των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ