Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΦΦΑΣ
Να γίνουμε ο χώρος της πιο πλατιάς κοινωνικής συσπείρωσης

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης ενώ απευθύνεται στους αντιπροσώπους της Πανελλαδικής Σύσκεψης
Ο Γ. Μανουσογιαννάκης ενώ απευθύνεται στους αντιπροσώπους της Πανελλαδικής Σύσκεψης
«Η Σύνοδος Κορυφής τον Ιούνη του 2003, εδώ στην πόλη μας, αποτελεί συνέχεια άλλων συνόδων που στόχο έχει (όπως φαίνεται και από την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν) το παραπέρα πλάτεμα και βάθεμα αυτού που λέμε ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση», ανέφερε ο Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

«Η φύση και ο χαρακτήρας και αυτής της Συνόδου πειθαρχεί απόλυτα στο βασικό στόχο των κεφαλαιοκρατών, δηλαδή επεξεργασία παραπέρα μέτρων για αύξηση των κερδών τους, παραπέρα αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενίσχυση παραπέρα των κατασταλτικών μηχανισμών, για τον εκφοβισμό, την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος, που καθημερινά μεγαλώνει.

Με άλλα λόγια, η πολιτική τους τρέχει. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με βαθιά ιστορία, πλατιά εμπειρία ταξικών αγώνων και ο λαός με οξυδέρκεια μπορεί να διακρίνει μέσα στο πολύμορφο κίνημα που αναπτύσσεται την κατεύθυνση στην οποία κινείται το καθένα. Δεν περιμένουμε λοιπόν τη Σύνοδο για να αντιδράσουμε, όπως κάνουν μερικοί. Αντιπαλεύουμε καθημερινά αυτή την πολιτική και μέσα από την καθημερινή πάλη και παρέμβαση, κάνουμε δουλιά για να συρρεύσουν μαζικά λαϊκές μάζες στο κεντρικό τριήμερο των διαδηλώσεων».

Ξεκαθάρισε ότι η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» είναι ανοιχτή να συζητήσει την προοπτική κοινής δράσης και με άλλα κινήματα. Ομως διευκρίνισε: «Δεν μπορεί να δηλώνουμε ότι είμαστε ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και στο εσωτερικό της χώρας, στο εθνικό επίπεδο, να κάνουμε την πάπια για την προώθηση της πολιτικής της ΕΕ, όπως π.χ. το Ασφαλιστικό. Αυτό είναι μια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" και στους άλλους π.χ. φόρουμ κοινωνικά, κλπ.».

Επίσης κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» να πρωτοστατήσει στην οργάνωση των κινητοποιήσεων πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του 2003. «Να γίνουμε ο χώρος της πιο πλατιάς κοινωνικής συσπείρωσης. Πολύ σημαντικό θα είναι να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να συγκροτηθούν κινήσεις με το πλαίσιο και τη φιλοσοφία της Διακήρυξής μας σε κάθε πόλη, χωριό, χώρο, κλάδο στην πατρίδα μας. Οι κινήσεις αυτές νομίζουμε ότι θα πρέπει να δρουν με τη δική τους αυτονομία από σήμερα και μέχρι το 2003 και να συντονιζόμαστε με τη Γραμματεία της Θεσσαλονίκης, όποτε και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Εκδηλώσεις πριν τη Σύνοδο

Παρουσιάζοντας την πρόταση για πραγματοποίηση εκδηλώσεων πριν τη Σύνοδο Κορυφής του επόμενου Ιούνη, ο Χρ. Κόφας πρότεινε εκτός από τις τριήμερες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, να γίνουν και ενδιάμεσες μέσα από τις οποίες θα αναδειχτούν οι διεκδικήσεις του κινήματος απέναντι στα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής. «Η βασική σκέψη είναι οι παρεμβάσεις αυτές να αντιπαρατεθούν στην Ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, με στόχο την ανάδειξη της ταξικής λογικής, της άλλης πολιτικής, κόντρα στο μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», είπε. Σημείωσε όμως ότι, για να γίνει αυτό, απαιτείται ενίσχυση του εσωτερικού συντονισμού.

...και προπαρασκευαστική βαλκανικών κινημάτων

«Στα πλαίσια της Συνόδου του 2003, το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται ήδη την ιδέα σύγκλησης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, ΠΓΔΜ, Αλβανία). Το ΑντιΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο το Νοέμβριο του 2002 θα προχωρήσει σε συνάντηση κομμάτων, κινημάτων των Βαλκανίων για ζητήματα που αφορούν τη λεγόμενη πολιτική ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Αυτή η σύσκεψη του Νοεμβρίου θα πρέπει να αποτελέσει και προπαρασκευαστική συνάντηση των βαλκανικών κινημάτων ώστε να συναντηθούν μαζί μας τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο Χρ. Κόφφας.

Επίσης, μίλησε για την ειδικότερη δουλιά που πρέπει να γίνει ώστε να συσπειρωθούν γύρω από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» άνθρωποι των Γραμμάτων και Τεχνών, άνθρωποι του πολιτισμού. «Υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ένα πολύ αξιόλογο δυναμικό. Εχει αρχίσει ήδη μια δουλιά μαζί τους. Στόχος μας είναι και στο τριήμερο της Συνόδου και πριν να παρουσιάσουμε και αυτή την πλευρά της δημιουργίας του λαού μας (θέατρο, συναυλίες κλπ.). (Σαν παράδειγμα υπάρχουν οι δυνατότητες στη Θεσσαλονίκη να θεατροποιήσουμε την επανάσταση των Ζηλωτών και να την παρουσιάσουμε στο Επταπύργιο ή στο Θέατρο Γης στην Τριανδρία να παρουσιάσουμε μια αρχαία τραγωδία)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ