Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΨΥΡΡΗ
Συνεχίζεται η ταξική εκκαθάριση

Η «ανάπλαση» του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημοτικής αρχής, έδιωξε αναγκαστικά από την περιοχή τους ανθρώπους του μόχθου και άνοιξε το δρόμο στους έχοντες και τα νυχτομάγαζα

Από τις περίπου 1.300 παραδοσιακές χρήσεις (καταστήματα, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες κλπ)που υπήρχαν πριν την «ανάπλαση», έχουν απομείνει 600 και συνεχώς μειώνονται
Από τις περίπου 1.300 παραδοσιακές χρήσεις (καταστήματα, μικροβιοτέχνες, επαγγελματίες κλπ)που υπήρχαν πριν την «ανάπλαση», έχουν απομείνει 600 και συνεχώς μειώνονται
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή του Ψυρρή, λόγω της «ανάπλασής» της από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη δημοτική αρχή. Κάτοικοι και επαγγελματοβιοτέχνες αναγκάζονται να φύγουν, λόγω μεγάλων προβλημάτων στη διαβίωση και λειτουργία τους. Την περιοχή καταλαμβάνουν μπράβοι, «νυχτομάγαζα» - πολλά παράνομα - ΙΧ, αυτοσχέδια πάρκινγκ. Κάθε ελεύθερος χώρος παραδίδεται βορά στην κερδοσκοπία τους. Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» αντιδρά και ζητά μέτρα για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων.

Πρόσφατα, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, αποκαλύφτηκε, για άλλη μια φορά, το αίσχος με την περιοχή Ψυρρή. Την κάποτε παραδοσιακή γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, με τους χιλιάδες ανθρώπους του μόχθου, πριν την περιλάβουν από το 1995 το ΥΠΕΧΩΔΕ και η δημοτική αρχή της Αθήνας, και την «αναπλάσουν» κατά τα μέτρα τους. Με διάφορα μέτρα (πεζοδρομήσεις, απομάκρυνση «οχλουσών» δραστηριοτήτων κ.α.) και τις συνέπειές τους (κατακόρυφη αύξηση ενοικίων) απομάκρυναν πολλούς από τα λαϊκά στρώματα που ζούσαν παλαιότερα εκεί και δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν οικονομικά των νέων απαιτήσεων. Ο δρόμος άνοιξε για τους έχοντες και τον κόσμο της «νύχτας».

Οπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ακόμα και από παράγοντες της δημοτικής αρχής, υπάρχουν στην περιοχή καταστήματα που σφραγίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου και όμως συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, με το νόμο του «ισχυρού». Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων και Επαγγελματοβιοτεχνών Ψυρρή, Δ. Ποντίδας, τόνισε πως οι κοινόχρηστοι χώροι και οι χώροι στάθμευσης της περιοχής μετατράπηκαν σε υπαίθριους χώρους διασκέδασης και οι δρόμοι σε χώρους τραπεζοκαθισμάτων. Ο πρόεδρος παρουσίασε ως χαρακτηριστική περίπτωση οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής με 74 νυχτομάγαζα, την ώρα που εξαφανίζονται οι παραδοσιακές χρήσεις της περιοχής. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο πως από τις κάποτε 1.300 παραδοσιακές χρήσεις της περιοχής, απέμειναν τα τελευταία - μετά την ανάπλαση - χρόνια, 600.

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής έχουν καταμετρηθεί 74!
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα κέντρα διασκέδασης. Μόνο σε ένα οικοδομικό τετράγωνο της περιοχής έχουν καταμετρηθεί 74!
Το ΔΣ πήρε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών για νυχτομάγαζα. Αρκεί όμως η αυτή ασπιρίνη; Από το 1995, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (πρόδρομος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» προειδοποιούσε ότι έτσι όπως γίνεται η ανάπλαση από τους κρατούντες, θα ευνοηθούν μόνο οι οικονομικά ισχυροί που εποφθαλμιούσαν την περιοχή («φιλέτο», στο κέντρο της πόλης) για να αναπτύξουν επιχειρήσεις διασκέδασης. Οτι καθώς δεν παίρνονται μέτρα υπέρ της παραμονής στην περιοχή των κατοίκων και των παραδοσιακών χρήσεων, θα εξοβελιστούν. Οτι το ΥΠΕΧΩΔΕ με την ανοχή της δημοτικής αρχής, έσπρωχνε τα λαϊκά στρώματα μακριά.

Δυστυχώς επαληθεύτηκε και σε αυτό το ζήτημα. Και επιπλέον, και αυτή η τελευταία «ασπιρίνη» τίθεται υπό αμφισβήτηση. Εκφράζονται φόβοι ότι οι επειδή οι αιτήσεις αδειών θα απορρίπτονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάποιοι «πονηροί» θα επιχειρήσουν να τις «περάσουν» μέσω του Συμβουλίου του 1ου Διαμερισματικού Συμβουλίου Αθήνας.

Οπως σημειώνει ο Θανάσης Ανανίδης, διαμερισματικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούσε την απομάκρυνση επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας τον όρο «οχλούσες χρήσεις». Προσθέτει: «Πίσω από αυτό, μπορούν να κρύβονται όλα. Να εμφανίζεται ότι ενοχλεί ένας επαγγελματιοβιοτέχνης, επειδή ο οποιοδήποτε θα κάνει εναντίον του μια καταγγελία. Και μετά να τον διώχνουν από την περιοχή. Ομως, ενοχλεί μια παραδοσιακή μικρή βιοτεχνία, και δεν ενοχλεί ένα κέντρο διασκέδασης με την εκκωφαντική μουσική, το παράνομο υπαίθριο πάρκινγκ, τα αυτοκίνητα και τους μπράβους;».

Ειδικά για το τελευταίο, ακόμα και στελέχη της δημοτικής αρχής παραδέχονται πως κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων του Δήμου, που ασχολούνται με τις παράνομες λειτουργίες των νυχτερινών καταστημάτων εκεί. Αλλωστε έχουν καταγραφεί και από την Αστυνομία περιπτώσεις ξυλοδαρμών κατοίκων από μπράβους.

Οπως υπογραμμίζει ο Θαν. Ανανίδης χρειάζονται έστω και τώρα, ουσιαστικά μέτρα που να στηρίζουν την παραμονή στην περιοχή των κατοίκων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Και επιπλέον, αυτοί να έχουν ξεκάθαρο ποια πολιτική και ποιοι εκφραστές της, τους έκαναν το βίο αβίωτο στην ίδια τους τη γειτονιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδισμένο μόνο το μεγάλο κεφάλαιο (2009-01-30 00:00:00.0)
Η «ανάπλαση» πετάει στο δρόμο κατοίκους και επαγγελματίες (2003-06-22 00:00:00.0)
Τον αφήνουν να γίνει σκουπιδότοπος (2000-12-01 00:00:00.0)
Τι είδους πόλη θέλουν να κάνουν; (2000-10-19 00:00:00.0)
Ανάπλαση για τις πολυεθνικές (1999-01-15 00:00:00.0)
Εργοτάξιο για ένα χρόνο (1996-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ