Πέμπτη 6 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Κατασταλτικός ο χαραχτήρας της ΕΥΡΩΠΟΛ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, αιτιολογώντας την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην επιχειρούμενη αναβάθμιση του κατασταλτικού χαρακτήρα της γνωστής ΕΥΡΩΠΟΛ (Ευρωαστυνομία) παρακάμπτοντας μάλιστα τα εθνικά Κοινοβούλια, έτσι όπως αποτυπώνεται τόσο στο κείμενο - πρωτοβουλία των κυβερνήσεων Ισπανίας - Βελγίου, όσο και στην έκθεση Deprez του Ευρωκοινοβουλίου, είπε τα εξής:

«Στόχος τόσο της ισπανο-βελγικής πρωτοβουλίας όσο και της συζητούμενης έκθεσης, είναι να μπορεί να τροποποιηθεί η Σύμβαση ΕΥΡΩΠΟΛ, έτσι ώστε να αποκτήσει η υπηρεσία αυτή και "επιχειρησιακό" χαρακτήρα, χωρίς έγκριση και επικύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Είναι φανερό ότι οι καθορισμένες από την ιδρυτική Σύμβαση αρμοδιότητες της ΕΥΡΩΠΟΛ (συλλογή - επεξεργασία - ανταλλαγή πληροφοριών) δεν είναι πια αρκετές για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΕΕ και την επίσπευση των μηχανισμών στρατιωτικοποίησης και καταστολής. Το γεγονός, ότι με επανειλημμένες αποφάσεις του Συμβουλίου έχει αυξηθεί η καθ' ύλην αρμοδιότητά της, έτσι ώστε να μην υπάρχει μορφή σοβαρής εγκληματικότητας (συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης τρομοκρατίας) στην οποία να μην εμπλέκεται, επίσης δεν αρκεί.

Με αφορμή την 11η Σεπτέμβρη, επιχειρείται για άλλη μια φορά να αναλάβει η ΕΥΡΩΠΟΛ καθήκοντα καθαρά αστυνομικού και κατασταλτικού χαρακτήρα (έρευνες, ανακρίσεις, διώξεις κλπ.) στο πλάι ή και υπεράνω των αντίστοιχων εθνικών μηχανισμών, όπως η γνωστή FBI. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να τροποποιηθεί η Σύμβαση. Η μεν ισπανο-βελγική πρωτοβουλία προτείνει να μπορεί να γίνεται αυτό με απόφαση (ομόφωνη) του Συμβουλίου, η δε έκθεση Deprez προχωράει περισσότερο και αντιπροτείνει να μετατραπεί η Σύμβαση σε "απόφαση" του Συμβουλίου, ώστε να μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να τροποποιείται με ειδική απλώς πλειοψηφία του Συμβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν και τα δύο κείμενα γιατί αποσκοπούν στην εναρμόνιση της ΕΥΡΩΠΟΛ (στο βαθμό που της αναλογεί) με τις ανάγκες ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών, συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών και δίωξης των λαϊκών κινημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ