Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραπλάνηση

Σε πρόσφατο άρθρο του σε φιλοκυβερνητική οικονομική εφημερίδα («Ημερησία») ο πρόεδρος της ΝΔ είχε με έμφαση υπογραμμίσει την ανάγκη «να αναμορφωθούν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης», ώστε να «βασίζονται περισσότερο στην ιδιωτική ασφάλιση». Στο ίδιο μήκος για την Παιδεία ζητά «περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση».

Η μετατόπιση της ηγεσίας της ΝΔ σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις - μέχρι πρόσφατα στις προγραμματικές θέσεις της δήλωνε ότι ο ιδιωτικός τομέας σε υγεία και παιδεία είναι συμπληρωματικός στο δημόσιο - είναι ολοφάνερο ότι αντανακλά τις διεργασίες που συντελούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιτάχυνση των άγριων νεοφιλελεύθερων επιλογών, ως μονόδρομο για να αντιμετωπιστεί η ύφεση και η οικονομική κρίση. Ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να βγει μπροστά και να βρεθεί «καβάλα στους καιρούς», αλλά και για να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» και διευκολύνει την κυβέρνηση στην επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων. Στη χτεσινή συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές ο Κ. Καραμανλής διακήρυξε ευθαρσώς ότι αγωνίζεται για «μια πολιτική ταχέων και γενναίων διαρθρωτικών αλλαγών» (σ.σ. «ξεχνά» μονίμως τον προσδιορισμό νεοφιλελεύθερων).

Από την άλλη ο Κ. Καραμανλής δε λέει την αλήθεια στο λαό. Μπορεί να ορκίζεται στην ελεύθερη αγορά και να προσκυνά τους νόμους και τις δυνάμεις της, αλλά σκόπιμα αποφεύγει να μπει στις «λεπτομέρειες». «Ξεχνάει» να μιλήσει για τις απολύσεις, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του λεγόμενου κράτους πρόνοιας κ.ο.κ. Αντίθετα, με προπαγανδιστικά τρικ (π.χ. επισκέψεις στα νοσοκομεία, σχολεία, κ.α.), επιχειρεί να διασκεδάσει τους καθ' όλα δικαιολογημένους φόβους των λαϊκών στρωμάτων για την πολιτική του. Το γιατί παραπλανά συστηματικά και συνειδητά είναι ευνόητο: Αν έλεγε την αλήθεια, δε θα έβλεπε κυβέρνηση στον «αιώνα τον άπαντα».

Ομως όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι απαραίτητο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ για να δούμε τάχα κάτι «καινούριο» ή να τη «δοκιμάσουμε». Εξάλλου έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στηρίζοντας καθημερινά την κυβερνητική πολιτική. Η χειραφέτηση από αυτή και τους διαχειριστές της είναι το ζητούμενο.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ