ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Ο Μεσαίωνας επιστρέφει...

Γρηγοριάδης Κώστας

Κι όμως, τα χειρότερα από τη σκουπιδο-τηλεόραση δεν τα έχουμε δει ακόμα. Διαβάστε τι μας έρχεται από τις ΗΠΑ, που σταθερά πρωτοπορούν και εξάγουν τα πολιτιστικά σκουπίδια τους, βρωμίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη. Δύο νέα τηλεπαιχνίδια ξεκίνησαν να προβάλλονται πριν από λίγες μέρες στην Αμερική: ο «Θάλαμος» και η «Καρέκλα». Ο «Θάλαμος» (των βασανιστηρίων εννοείται) που άρχισε να προβάλλεται την περασμένη Κυριακή από το δίκτυο Fox, μοιάζει πραγματικά με υψηλής τεχνολογίας αίθουσα βασανιστηρίων. Η «Καρέκλα» που έκανε το ντεμπούτο της την ίδια μέρα από το ανταγωνιστικό ABC, έχει ως κύριο στόχο να παραμείνει σταθερός ο καρδιακός παλμός του παίκτη παρά τις δοκιμασίες (σ.σ. οι παίκτες απαντούν σε ερωτήσεις δεμένοι σφικτά σε μια καρέκλα, με ζωντανούς κροκόδειλους να τους περιτριγυρίζουν!). Στο «Θάλαμο» (σ.σ. εδώ τα βασανιστήρια ξεκινούν από τσουρούφλισμα στις φτέρνες, κατάβρεγμα με παγωμένο νερό και φτάνουν μέχρι και σε μικρής ισχύος ηλεκτροσόκ!) οι παίκτες βασανίζονται όλο και περισσότερο, μέχρι να προτιμήσουν τη σωματική ακεραιότητά τους από τα χρηματικά έπαθλα και να εγκαταλείψουν οικειοθελώς το παιχνίδι.

... μέσω των ΗΠΑ

Διόλου αδικαιολόγητος και ο συνειρμός του συντάκτη της «Καθημερινής», από όπου η παραπάνω είδηση. «Οι καχύποπτοι βλέπουν πίσω από όλα αυτά μία προσπάθεια εξοικείωσης του αμερικανικού (σ.σ. και όχι μόνον) κοινού με τα βασανιστήρια, ώστε αυτά, σιγά - σιγά, να συνδεθούν λιγότερο με τον απάνθρωπο Μεσαίωνα και περισσότερο με ένα επικερδές παιχνιδάκι - να γίνουν, δηλαδή, μια αδιάφορη εικόνα στο ζάπινγκ. Πρόκειται, πράγματι, για σατανική σύμπτωση ότι, την ώρα που αρθρογράφοι σε έγκυρα περιοδικά επαναφέρουν το ζήτημα της νομιμοποίησης των βασανιστηρίων ως όπλο κατά της τρομοκρατίας, στην αμερικανική τηλεόραση εμφανίζονται για πρώτη φορά δύο τέτοια τηλεπαιχνίδια». Ο Μεσαίωνας, που είχε τα βασανιστήρια και το σκοταδισμό ως «σήμα κατατεθέν», επιστρέφει θριαμβευτικά, μέσω της PAX AMERICANA.

Οδηγός «διαχείρισης ελπίδων»

Ενας Οδηγός, με τίτλο «Σπουδές και απασχόληση» πρόκειται να μοιραστεί τις επόμενες μέρες στα Λύκεια όλης της χώρας. Η έκδοσή του έγινε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έχει στόχο να βοηθήσει τους υποψήφιους να επιλέξουν τις σπουδές που επιθυμούν να κάνουν, σε σχέση με τις προοπτικές που έχουν στην αγορά εργασίας.

Πόσο μπορεί να βοηθήσει; Οσο μπορεί και ο σύγχρονος καπιταλισμός να αποφύγει την άναρχη και στρεβλή ανάπτυξη. Και πέρα απ' αυτό, πόση σημασία έχει μια -έτσι κι αλλιώς- βραχυπρόθεσμη και αμφισβητήσιμη πρόβλεψη της μεγάλης ζήτησης ορισμένων και μόνο επαγγελμάτων για τα επόμενα χρόνια, όταν ένας μικρός σχετικά αριθμός μαθητών, θα μπορέσει να ακολουθήσει τις αντίστοιχες σπουδές; Τι θα γίνει με τον μεγάλο όγκο των μαθητών; Με όλους αυτούς, δηλαδή, που δε θα μπορέσουν -για τον άλφα ή βήτα λόγο- να εισαχθούν στις αντίστοιχες σχολές ή να ακολουθήσουν τα ελάχιστα επαγγέλματα μεγάλης ζήτησης; Τι λέει γι' αυτό το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και οι κυβερνώντες;

Κατηγορηματική καταδίκη

Σε ποσοστό 81% διαφωνούν οι Ελληνες με τη στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ενώ μόνον ένα 9% συμφωνεί μ' αυτήν κι ένα 10% δεν εξέφρασε γνώμη, λέει η εταιρία «Gallup International Association», η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε 62 χώρες. Η κυβέρνηση και η ηγεσία της ΝΔ, βέβαια, ανήκουν στο 9% και η πρώτη, συνεπικουρούμενη από τη δεύτερη - αλλά και από την ηγεσία του ΣΥΝ, που τηρεί σιωπή στο συγκεκριμένο θέμα - στέλνει και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλευρό των αμερικανικών.

Κατά τα άλλα, εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, την πλειοψηφία του, τουλάχιστον...


Τα... επιχειρηματικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ επέστρεψε η μεγάλη γερμανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρονικού και μηχανολογικού υλικού «Ζίμενς», μετέδωσαν χτες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μετά από τρία συνεχή τρίμηνα, στα οποία σημειώθηκαν ζημιές, η εταιρία ανακοίνωσε, ότι στο τρίμηνο Οκτώβρη-Δεκέμβρη 2001 θα έχει κέρδη 538 εκατομμύρια ευρώ.

Οχι, οι όποιες πληροφορίες, ότι η εταιρία σκέπτεται να επαναπροσλάβει - μετά τις τελευταίες εξελίξεις - όσους είχε απολύσει, κρίνονται πέρα για πέρα ανακριβείς. Θυμίζουμε, ότι η «Ζίμενς» είχε προχωρήσει πέρσι στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 20.000 - τη μεγαλύτερη μείωση από κάθε άλλη γερμανική εταιρία - πετώντας στο δρόμο αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων.

Αντίθετα, σύμφωνα με όσα είπαν οι διευθύνοντες την εταιρία, ενδέχεται να ακολουθήσουν και νέες απολύσεις εργαζομένων, ιδιαίτερα στον τομέα του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Προφανώς, οι άνθρωποι παραδειγματίζονται από την ίδια τη ζωή. Προχώρησαν στις 20.000 απολύσεις πέρσι και, αμέσως, η εταιρία ξαναγύρισε στα κέρδη. Απολύοντας κι άλλους - σκέπτονται - θα κερδίσουμε ακόμη περισσότερα.

Αλλωστε, από εργάτες, άλλο καλό... Οποτε θέλουν τους βρίσκουν και, μάλιστα, σε αφθονία... Κέρδη, όμως, δε βρίσκονται καθημερινά. Και, μάλιστα, κέρδη, όπως αυτά της «Ζίμενς». Αν σας ξέφυγε, σημειώνουμε, ότι τα 538 εκατ. ευρώ είναι 182 δισ. δραχμές. Κι όλ' αυτά, μέσα σ' ένα τρίμηνο...

Και, βέβαια, δεν αναφέρουμε τα πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ - δηλαδή πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές - τα οποία κέρδισε η «Ζίμενς», πριν από τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2001, οπότε παρουσίασε ζημιές.

Τα τεράστια αυτά ποσά είναι κέρδη και ανήκουν στην επιχείρηση. Δηλαδή, στους κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες της. Οι ζημιές όμως φορτώνονται στους εργαζόμενους. Λογικό... Κάποιοι πρέπει να πληρώνουν τα σπασμένα, τέλος πάντων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΩΣ το είπε, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Καλά θα κάνουν όλοι, να ακούσουν τη φωνή του συνεδρίου, δήλωσε και όλοι κατάλαβαν, ότι απευθύνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς εντείνονται και πάλι τα φαινόμενα «διαδοχολογίας», κλπ., κλπ.

Μα, για ποιο συνέδριο μιλάει; Εκείνο του περασμένου Οκτώβρη; Και ποιος το λογαριάζει αυτό. Ούτε καν το θυμούνται...

Πήρε «χάρτη» από τις ΗΠΑ

Κάτι άλλαξε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Μετά τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Μπους και την τηλεφωνική του επαφή με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, ο Κ. Σημίτης άρχισε να ενδιαφέρεται για τις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας σε βαθμό που δε μας είχε συνηθίσει. Μάλιστα, επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον, στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς, «ανακήρυξε» το 2002 έτος της εξωτερικής πολιτικής!

Δεν έχει επιλύσει τα εσωτερικά του - ούτε καν τα εσωκομματικά του - προβλήματα ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογείται η διάθεσή του να ασχοληθεί με τα εξωτερικά. Το γεγονός ότι η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003 είναι μια δικαιολογία γι' αυτή τη στροφή, όχι όμως αρκούντως ικανοποιητική. Το ξαφνικό ενδιαφέρον του Κ. Σημίτη για τα εξωτερικά ζητήματα προέρχεται ατόφιο από τις συζητήσεις του στην Ουάσιγκτον. Μοιάζει να είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων και σαφέστατων αμερικανικών οδηγιών, αποτυπωμένων σε «οδικό χάρτη», που ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει.

Δεν είναι μυστικό ότι η Ουάσιγκτον απαιτεί μια ταχύτατη διευθέτηση περιφερειακών εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Δεν είναι επίσης μυστικό ότι η αμερικανική διπλωματία επιδιώκει να φορέσει το ΝΑΤΟικό «καπέλο» στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας. Γνωστό επίσης είναι ότι η Ουάσιγκτον καλεί τους Ευρωπαίους να καταβάλουν το μερίδιό τους σε χρήμα και άνδρες, τόσο για τη διατήρηση της μεταπολεμικής κατάστασης στα Βαλκάνια, όσο και για την εν εξελίξει εκστρατεία στην Κεντρική Ασία και στην Απω Ανατολή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να μη λάβει υπόψη του τις ανάγκες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αμέσως μετά την επιστροφή του από την αμερικανική πρωτεύουσα άρχισε να βαδίζει στο δρόμο που του υπέδειξαν.

Τα Ελληνοτουρκικά αποτελούν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βηματισμού στο δρόμο που υπέδειξαν οι Αμερικανοί. Η ελληνική κυβέρνηση ήδη προετοιμάζεται για την «αναβάθμιση» του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εμπλουτίζοντας την ατζέντα με τα ζητήματα του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μηχανισμό, η κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι ο εφ' όλης της ύλης διάλογος με την Αγκυρα είναι επιλογή της, που γίνεται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας.

Το ζήτημα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Οι αμερικανικές απαιτήσεις για το «καπέλωμα» του ευρωστρατού από το ΝΑΤΟ ίσως άφηναν αδιάφορο τον Ελληνα πρωθυπουργό, αν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δε νομιμοποιούσαν τις τουρκικές απαιτήσεις στο Αιγαίο και εντός του πλαισίου της ΕΕ.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και την υπόθεση της Κύπρου, την οποία ο αμερικανικός παράγοντας έχει τοποθετήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αντιλαμβάνεται ότι το 2002 είναι πράγματι έτος εξωτερικής πολιτικής. Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής...


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ