ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ
Αγωνιστικό προμήνυμα

Με αγωνιστική διάθεση αγρότες από όλο το νομό Χανίων πήραν χτες μέρος στο συλλαλητήριο που έγινε στις 10 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική και τη διάθεσή τους με αγώνες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. «Γιατί, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Δ. Μαρτζάκης, πρόεδρος της ΛΑΕ, μόνο μέσα από τον ενωμένο μαζικό αγώνα μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο». Και συνέχισε: «Γι' αυτό πρέπει όλοι μαζικά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα 28 Γενάρη και με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα να συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στον κόμβο Μεγάλα Χωράφια της Εθνικής Οδού Χανίων - Ρεθύμνης».

Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης ο Αλκ. Πεντάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, ο οποίος περιορίστηκε κυρίως στα πρόσκαιρα προβλήματα των αγροτών και όχι στη ρίζα των πάγιων προβλημάτων που πηγάζουν από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Τη συμπαράσταση των εργαζομένων της πόλης εξέφρασε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Μετά τις ομιλίες, οι συγκεντρωμένοι αγρότες πραγματοποίησαν πορεία στα γραφεία της Περιφέρειας όπου επέδωσαν τα αιτήματά τους, ενώ αντιπροσωπεία τους επέδωσε τα αιτήματά τους στη Νομαρχία.

Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους αγρότες του νομού να κλιμακώσουν τον αγώνα και να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στα Χανιά, μαζί με την αγροτιά της υπόλοιπης χώρας. Στην ανακοίνωσή της τονίζει επίσης πως η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων πεισματικά αρνήθηκε τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 28ης Γενάρη. Φαίνεται, ότι της διοίκησης της ΟΑΣ Χανίων της αρκεί μόνο η διεκδίκηση αποζημιώσεων και τίποτα παραπάνω, μιας και όλα τα άλλα προβλήματα τα έχει λύσει η κυβέρνηση και η ΕΕ...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις

Αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις και απαντώντας σε ερώτηση αν οι κομμουνιστές τις στηρίζουν, η Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου στα Γιάννενα, είπε:

«Τις στηρίζουμε και με τα δύο χέρια, και με τα δύο πόδια, και με τα δύο μάτια, και με τα δύο αυτιά. Οι κινητοποιήσεις έχουν δίκαια αιτήματα και θεωρούμε ότι η αγροτιά πρέπει η ίδια να επιλέγει και τις μορφές πάλης, εκτιμώντας σε κάθε περίπτωση ποια μορφή βοηθάει περισσότερο. Εμείς είμαστε υπέρ όλων των μορφών πάλης και αυτών που είναι πιο έντονες και αυτών που μπορεί να μη φαίνονται, αλλά είναι επίσης ουσιαστικές. Να σας πω ένα παράδειγμα: Εχει μεγάλη σημασία αυτό που λέμε να μαζεύονται οι αγρότες στα χωράφια τους, να κάνουν λαϊκές συνελεύσεις και να συζητάνε για τα αιτήματά τους και την προοπτική συσπείρωσης, να κάνουν και δυναμικές κινητοποιήσεις. Για τη στάση της ΝΔ: Ακουσα από τον εκπρόσωπό της να λέει, ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά κατά των μορφών πάλης! Κοροϊδεύουν τους αγρότες και όταν λένε υπέρ των κινητοποιήσεων. Αυτά τα αιτήματα που προβάλλει η ΝΔ δεν απηχούν, δεν μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα του μικρομεσαίου αγρότη. Αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν ενδεχομένως είναι τους ισχυρούς μεγαλοαγρότες, οι οποίοι θέλουν μείωση του κόστους παραγωγής. Για τον αγρότη, ο οποίος ξεκληρίζεται ή που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει συνολικά την αγροτική πολιτική, αυτά τα μέτρα, λίγο πιο φτηνό καύσιμο και λίγο παραπάνω ποσόστωση, δε λύνουν το πρόβλημα. Πέντε τόνοι πάνω - πέντε τόνοι κάτω, ένα κεφάλι ζώο παραπάνω ή κάτω, μπορεί προσωρινά κάπως να ανακουφίζουν, αλλά δε λύνουν το πρόβλημα. Η ΝΔ, λοιπόν, τι θέλει; Θέλει την ψήφο της αγροτιάς. Αν μπορούσε, θα έλεγε ρίξτε τα ΜΑΤ να τους χτυπήσετε, αλλά θέλει την ψήφο της αγροτιάς. Οι μεγαλοαγρότες είναι λίγοι. Θέλει την ψήφο των πολλών αγροτών».

ΑΤΕ
Παρακρατεί τις επιδοτήσεις των αγροτών

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη. Το αρνείται ο υφυπουργός και βλέπει πολιτική υποκίνηση στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Μεγάλα ποσά από τις επιδοτήσεις των αγροτών παρακρατά η ΑΤΕ, αφού τους εκβιάζει να της εκχωρήσουν με δηλώσεις τους μεγάλα ποσοστά από τις ενισχύσεις, για να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. Την τοκογλυφική αυτή τακτική κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, αλλά ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι τίποτα τέτοιο δε συμβαίνει και μάλιστα κατηγόρησε όσους ελέγχουν την κυβέρνηση γι' αυτό το θέμα, λέγοντας ότι παραπλανούν τους αγρότες.

Ο Φ. Χατζημιχάλης είπε ότι καμία παρακράτηση δε γίνεται και κανένας δε δικαιούται να κρατήσει ούτε ένα ευρώ από την ενίσχυση του αγρότη, εκτός εάν συμφωνήσει και ο ίδιος. Ολες οι επιδοτήσεις είπε δίνονται απευθείας στον αγρότη χωρίς κανέναν ενδιάμεσο. Δείχνοντας μάλιστα την ανησυχία της κυβέρνησης για τις κινητοποιήσεις των αγροτών επιτέθηκε στο βουλευτή του ΚΚΕ λέγοντας ότι «παραπλανάτε τους παραγωγούς προσπαθώντας να διαμορφώσετε ένα μέτωπο που θα καλύπτει κινητοποιήσεις που έχουν πολιτικές σκοπιμότητες από κάτω και χρονικό ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές».

Η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη είπε ο Α. Τζέκης και γι' αυτό έχουν ξεσηκωθεί οι αγρότες από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Διέψευσε τον υφυπουργό για όσα είπε για την παρακράτηση τονίζοντας ότι η ΑΤΕ ζητάει από τον αγρότη να ανοίξει ατομικό λογαριασμό και εάν θέλει να πάρει καλλιεργητικό δάνειο θα υπογράψει πάγια εντολή- εξουσιοδότηση. Δηλαδή εξήγησε εφόρου ζωής ο αγρότης θα δέχεται παρακράτηση από την Τράπεζα από τις επιδοτήσεις που δικαιούται να πάρει. Ο Α. Τζέκης υπογράμμισε ότι δε φτάνει μόνο αυτό αλλά έρχεται και η ΠΑΣΕΓΕΣ να παρακρατεί και αυτή από τις επιδοτήσεις με αποτέλεσμα το εισόδημα του αγρότη να εξανεμίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ