ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκαλλιτεχνικό Κίνημα υπεράσπισης της Ειρήνης

Συγκροτήθηκε ευρύτατη επιτροπή από καλλιτεχνικούς φορείς και εκατοντάδες προσωπικότητες του χώρου των τεχνών «για τον Πολιτισμό και ενάντια στον Πόλεμο»

Οι ηθοποιοί με το σωματείο τους στους δρόμους, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
Οι ηθοποιοί με το σωματείο τους στους δρόμους, ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία
Φορείς και προσωπικότητες του πολιτισμού και της τέχνης, με τη δημιουργία Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και ενάντια στον Πόλεμο, κατέληξαν σε Διακήρυξη, με την οποία καλούν όλο τον πνευματικό κόσμο σε μια κοινή δράση ενάντια σε ό,τι μας πληγώνει. Είκοσι περίπου φορείς, αρνούμενοι να αποδεχτούν τη λογική που επιβάλλει τον επεκτατικό πόλεμο σαν μέσο επίλυσης τοπικών και παγκόσμιων διαφορών, πιστεύοντας πως καμιά επίκληση της τρομοκρατίας και καμιά σκοπιμότητα δε δικαιολογεί τον εφιάλτη του επιθετικού πολέμου, αυτήν την αποτρόπαια προσβολή του ανθρώπου και της ανθρωπότητας, ενώνουν τις δυνάμεις τους και επιχειρούν να αγωνιστούν ενάντια στον πόλεμο, δημιουργώντας ένα δυναμικό πανελλήνιο κίνημα υπεράσπισης της ειρήνης και προστασίας του πολιτισμού.

Οι φορείς που ανέλαβαν την πρωτοβουλία αυτή είναι: Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών, Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Φωτιστών Ηχητικών Θεάτρου, Σωματείο Ταξιθετών, Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μουσικών Κέρκυρας, Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών, Σύλλογος Μουσικών Νομού Σερρών, Σωματείο Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ εκατοντάδες είναι και οι μέχρι τώρα υπογραφές προσώπων από το χώρο του πολιτισμού.

Συμπαραστάτες, τόσο η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες», όπως εκφράστηκε από τον Δ. Καλτσώνη, όσο και ο Θανάσης Παφίλης, γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ο οποίος, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής, ενώ επισήμανε ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης δημιουργούνται οργανώσεις, που εναντιώνονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Πρώτη ενέργεια, είναι η εκδήλωση - συγκέντρωση της Δευτέρας, που θα πραγματοποιηθεί, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7), με προσκεκλημένους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς κομμάτων, μέχρι όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, φορείς και δημοσιογράφους. Στη συνάντηση της Δευτέρας, επιδιώκεται να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος και δημιουργικός διάλογος και θα αναζητηθούν μορφές και τρόποι κοινής δράσης. Στόχος είναι να σχηματιστούν ομάδες εργασίας - συνεργασίας των καλλιτεχνών, δημιουργών, οι οποίοι με το έργο τους και την κοινή δράση τους θα συμβάλουν στην προσπάθεια με εκδόσεις, παραστάσεις, συναυλίες και άλλους τρόπους, που οι ίδιοι θα προτείνουν στη συνάντηση της Δευτέρας.

Στη συνέχεια, θα απευθυνθούν στην επαρχία και θα δημιουργήσουν παραρτήματα, με σκοπό να πάρει πανελλήνιο χαρακτήρα αυτή η πρωτοβουλία. Επίσης θα δημιουργηθεί ειδικό σάιτ στο Ιντερνετ για άμεση επικοινωνία, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές με ενώσεις, ομοσπονδίες, φορείς και πρόσωπα του εξωτερικού, αναζητώντας κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις.

Θα εξετάσουν ακόμη τις δυνατότητες νομικών παρεμβάσεων για να εμποδίσουν τη συνέχιση και εξάπλωση του πολέμου. Τέλος, έχουν ήδη ξεκινήσει και επαφές με κόμματα, πανεπιστήμια, τη ΓΣΕΕ, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες Εργαζομένων, φοιτητικές και σπουδαστικές οργανώσεις, γυναικείες οργανώσεις, οικολογικά και περιβαλλοντολογικά κινήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε κάποια σημεία της Διακήρυξης, χαρακτηριστικά της ευαισθησίας και της αποφασιστικότητας της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής:

«Εμείς, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της τέχνης, πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εμείς πρώτοι πρέπει να καταδικάσουμε οριστικά και αμετάκλητα όποιον αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, όποιον καταστρέφει τον πλανήτη μας, όποιον σπέρνει το φόβο και την αβεβαιότητα. Οποιον καλλιεργεί την υστερία. Οποιον βομβαρδίζει παιδιά και ανήμπορους ανθρώπους... Στην πείνα, τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες, που μαστίζουν τον κόσμο, ήρθε να προστεθεί η λογική της εκδίκησης, της βίαιης επιβολής του κέρδους, της τρομοκρατίας, ώστε ο κόσμος να βρεθεί σε ιστορικό αδιέξοδο... Αρνούμαστε να συμφωνήσουμε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου... Πρέπει να εμποδίσουμε την καταστολή των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών, που επιχειρείται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η καταπολέμηση της υποτιθέμενης τρομοκρατίας είναι η αφορμή για να επιβληθεί ένας καινούριος σκοταδισμός, ένας νέος μεσαίωνας».

Αρχίζει αύριο η Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Φιλοξενείται στην Αθήνα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου τον τόνο δίνει η πρωτοφανής ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, που εκδηλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν ασταμάτητα στο Αφγανιστάν, με τον παλαιστινιακό λαό να μετράει τους νεκρούς του, δεχόμενος μια νέα βάρβαρη επίθεση από την αποθρασυμένη κυβέρνηση του Ισραήλ, με εξελίξεις στο Κυπριακό που κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο συναντώνται στην Αθήνα, αύριο και μεθαύριο, 26 και 27 του Γενάρη, έπειτα από πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για να συνεκτιμήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τις 11 του Σεπτέμβρη και να συζητήσουν τρόπους ανάπτυξης της αλληλεγγύης και του συντονισμού της δράσης.

Οι εργασίες της συνάντησης αναμένεται να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Τόσο το σκέλος εκείνο που αφορά στην εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην προσέγγιση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Αφγανιστάν και των επιπτώσεών του στην ευρύτερη περιοχή, στη συζήτηση των εξελίξεων στο Παλαιστινιακό, όσο κυρίως το σκέλος εκείνο που αφορά στην πάλη των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη πραγμάτων» στην περιοχή και στην αναζήτηση μορφών αλληλεγγύης και συντονισμού της δράσης τους.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στην περιφερειακή συνάντηση είναι: Αιγυπτιακό ΚΚ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιράκ - Κουρδιστάν, Τουντέχ - Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ - Κύπρος, Λιβανικό ΚΚ, ΕΑΜ Μπαχρέιν, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Συρίας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μάχη για διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση - συζήτηση για το ρόλο της ΤΑ διοργανώνει η ΚΟΑ τη Δευτέρα, 28/1, στις 6 μ.μ., στον Περισσό

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του λαού, της νεολαίας και των δήμων της Αθήνας», είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 28 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης, η ΚΟΑ καλεί σε «μάχη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική με το λαό για το λαό».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισήγηση από τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ, παρεμβάσεις προσκεκλημένων και παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο στρατόπεδο της Νέας Σάντας

Ξεκινά με αυτοκινητοπομπή αύριο, Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ»

Την αντίθεσή του στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν θα διαδηλώσει το φιλειρηνικό κίνημα μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 του Γενάρη, έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας στο Κιλκίς.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς. Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν με αυτοκινητοπομπή, στις 12 το μεσημέρι, από την έξοδο της πόλης για Λαγκαδά, στο ύψος της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ».

Στο στρατόπεδο της Νέας Σάντας εκπαιδεύονται οι 150 Ελληνες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Στρατιωτικό Σώμα το οποίο τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσει για το Αφγανιστάν προκειμένου να τεθεί κάτω από τις διαταγές των Ευρωαμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Οι φορείς που διοργανώνουν την κινητοποίηση, καλούν το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν αποφασιστικά την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να διεκδικήσουν κανένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ