ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο κοινός αγώνας στο επίκεντρο

Αρχίζει σήμερα, Σάββατο και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο, που θα εξετάσει τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την παγκόσμιας εμβέλειας ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν στις 10.00 π.μ., με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Οι αντιπρόσωποι των 13 συμμετεχόντων κομμάτων πέραν του ΚΚΕ - Αιγυπτιακό ΚΚ, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιράκ - Κουρδιστάν, Τουντέχ - Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ - Κύπρος, Λιβανικό ΚΚ, ΕΑΜ Μπαχρέιν, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Συρίας - έφθασαν ως χθες βράδυ στην Αθήνα. Σε κοινές τους δηλώσεις στον «902 Αριστερά» και το «Ριζοσπάστη», αρκετοί εκπρόσωποι στάθηκαν στο Μεσανατολικό, το οποίο εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς το Ισραήλ με τη δεδομένη υποστήριξη των ΗΠΑ επιλέγει όλο και περισσότερο να πλήξει στρατιωτικά τις παλαιστινιακές οργανώσεις - της Παλαιστινιακής Αρχής μη εξαιρουμένης - και να εντείνει τον αποκλεισμό και την πολιτικοοικονομική ασφυξία του παλαιστινιακού λαού.

Η κα Emily Naffa από το Ιορδανικό ΚΚ τόνισε την ανάγκη μιας διαρκούς αγωνιστικής προσπάθειας «για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού». Ο κ. Fathi Mohammed El Fadul, από το ΚΚ Σουδάν, πρότεινε τρία συγκεκριμένα βήματα σε μια κινητοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό: α) «να κινητοποιήσουν τα κόμματα αυτά σε εθνικό επίπεδο τους λαούς, για να εκφραστεί αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης», β) «να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να δράσουν σε αυτήν την κατεύθυνση», και γ) να πιέσουν «τη διεθνή κοινότητα, ώστε να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να ιδρύσουν Αυτόνομο Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο ίδιο θέμα, το Παλαιστινιακό, στάθηκαν και άλλοι δύο εκπρόσωποι, ο Naj Eddin Janch Al-Khret από το Συριακό ΚΚ, που τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, και ο Khaled Hadadan, από το Λιβανέζικο ΚΚ, ο οποίος είπε πως «όλες οι λαϊκές δυνάμεις περιλαμβανομένων των κομμουνιστικών κομμάτων έχουν την ευθύνη να αναδείξουν το Παλαιστινιακό... η Ιντιφάντα και η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζουν την απειλή της εξόντωσης... το Ισραήλ κυβερνά ένας στρατοκράτης που τα δικαστήρια εξετάζουν αν είναι εγκληματίας πολέμου, ο Αριέλ Σαρόν, και η πολιτική που ακολουθεί στηριζόμενος από τις ΗΠΑ απειλεί όλα τα κράτη γύρω του. Γι' αυτό είναι απαραίτητο για τους λαούς και τους κομμουνιστές της Μέσης Ανατολής να παλέψουν για να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού... δε φθάνουν τα συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι δράσης».

Στην Περιφερειακή Συνάντηση, εκτός του Μεσανατολικού, θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως η συνεκτίμηση της διεθνούς κατάστασης με δεδομένη την αμερικανική πολεμική εκστρατεία με πρόσχημα την τρομοκρατία, αλλά και οι τρόποι πάλης ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων»...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η αντιπολεμική κινητοποίηση στη Νέα Σάντα

Η εκκίνηση δίνεται στις 12 το μεσημέρι από το ύψος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ

Την αντίθεσή του στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν, διαδηλώνει το φιλειρηνικό κίνημα, μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι έξω από το στρατόπεδο της Νέας Σάντας στο Κιλκίς.

Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς. Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν με αυτοκινητοπομπή, στις 12 το μεσημέρι, από την έξοδο της πόλης για Λαγκαδά, στο ύψος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ.

Στο στρατόπεδο της Νέας Σάντας εκπαιδεύονται οι 150 Ελληνες που συμμετέχουν στο Ελληνικό Στρατιωτικό Σώμα, το οποίο μέσα στο Φλεβάρη θα αναχωρήσει για το Αφγανιστάν. Η αναχώρησή του θα γίνει αεροπορικώς, σε τρία τμήματα. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, οι στρατιώτες, πέρα από τις στρατιωτικές και άλλες επιχειρησιακές ασκήσεις, εκπαιδεύονται και στην ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη, και ετοιμάζονται να εκδράμουν ως οι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου.

Οι φιλειρηνικοί φορείς, που διοργανώνουν την κινητοποίηση, προειδοποιούν το λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για εφησυχασμό. Τους καλούν να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να απαιτήσουν αποφασιστικά την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να διεκδικήσουν, κανένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν, κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση

Εξάλλου, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης απέναντι στην ποινικοποίηση της φιλειρηνικής δράσης, που εκφράστηκε με την καταδίκη και φυλάκιση του Ζ. Καρακίτσιου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ως απαράδεκτη ενέργεια, την καταδίκη του στελέχους του ΚΚΕ «για την αντιΝΑΤΟική, αντιαμερικανική δράση του, με πρόφαση νομικίστικα κατασκευασμένα στοιχεία». Και σημειώνει πως «πρέπει να προκαλέσει ανησυχία σε ευρύτερα στρώματα του λαού, στους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς. Είναι πράξη επικίνδυνη, που απειλεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ηγούνται της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας σφαγιασμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Η φιλειρηνική δράση δεν ποινικοποιείται. Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε Ουρουγουάη - Πόρτο Αλέγκρε

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, θα μεταβεί στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης για να συμμετάσχει σε διεθνές σεμινάριο με θέμα: «Οι κομμουνιστές συζητούν για την πολιτική των συμμαχιών στο νέο αιώνα». Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 του Γενάρη, οργανώνεται από το ΚΚ Ουρουγουάης, το ΚΚ Ισπανίας και το ίδρυμα Μαρξιστικών Ερευνών της Ισπανίας. Στο σεμινάριο έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν όλα τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Νότιας Αμερικής, το ΚΚ Κούβας, καθώς και τα: ΚΚΕ, Πορτογαλικό ΚΚ, Γαλλικό ΚΚ, Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας.

Εκτός από τη συζήτηση και ανταλλαγή εμπειρίας για την πολιτική των συμμαχιών, στη συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα του προσεχούς Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και η δέκατη συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο που πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα, από τη σκοπιά της προοπτικής και των πρωτοβουλιών των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Μετά τη συνάντηση η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα μεταβεί στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, όπου θα παραβρεθεί στο 2ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 31 του Γενάρη έως 5 του Φλεβάρη. Το 2ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας τον περασμένο Γενάρη ως απάντηση στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που συνερχόταν τις ίδιες μέρες στο Νταβός.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στη μάχη για διεκδικητική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εκδήλωση - συζήτηση για το ρόλο της ΤΑ διοργανώνει η ΚΟΑ τη Δευτέρα, 28/1, στις 6 μ.μ., στον Περισσό

«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του λαού, της νεολαίας και των δήμων της Αθήνας», είναι το θέμα της εκδήλωσης - συζήτησης, που διοργανώνει η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 28 του Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης, η ΚΟΑ καλεί σε «μάχη για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική με το λαό για το λαό».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εισήγηση από τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της ΕΠ της ΚΟΑ, παρεμβάσεις προσκεκλημένων και παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

Εκδήλωση της Παγκαλλιτεχνικής Επιτροπής Ενάντια στον Πόλεμο

Η Παγκαλλιτεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό και Ενάντια στον Πόλεμο διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση-συγκέντρωση τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7), με προσκεκλημένους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς κομμάτων, μέχρι όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο, φορείς και δημοσιογράφους. Στη συνάντηση της Δευτέρας επιδιώκεται να αναπτυχθεί ένας ελεύθερος και δημιουργικός διάλογος και θα αναζητηθούν μορφές και τρόποι κοινής δράσης. Στόχος είναι να σχηματιστούν ομάδες εργασίας- συνεργασίας των καλλιτεχνών, δημιουργών, οι οποίοι με το έργο τους και την κοινή δράση τους θα συμβάλουν στην προσπάθεια με εκδόσεις, παραστάσεις, συναυλίες και άλλους τρόπους, που οι ίδιοι θα προτείνουν στη συνάντηση της Δευτέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ