Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο κοινός αγώνας στο επίκεντρο

Αρχίζει σήμερα, Σάββατο και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η Περιφερειακή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο, που θα εξετάσει τη διαμορφούμενη κατάσταση μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την παγκόσμιας εμβέλειας ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Οι εργασίες της συνάντησης θα αρχίσουν στις 10.00 π.μ., με ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Οι αντιπρόσωποι των 13 συμμετεχόντων κομμάτων πέραν του ΚΚΕ - Αιγυπτιακό ΚΚ, Ιορδανικό ΚΚ, ΚΚ Ιράκ, ΚΚ Ιράκ - Κουρδιστάν, Τουντέχ - Ιράν, ΚΚ Ισραήλ, ΑΚΕΛ - Κύπρος, Λιβανικό ΚΚ, ΕΑΜ Μπαχρέιν, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Σουδανικό ΚΚ, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Συρίας - έφθασαν ως χθες βράδυ στην Αθήνα. Σε κοινές τους δηλώσεις στον «902 Αριστερά» και το «Ριζοσπάστη», αρκετοί εκπρόσωποι στάθηκαν στο Μεσανατολικό, το οποίο εισέρχεται σε μια νέα φάση, καθώς το Ισραήλ με τη δεδομένη υποστήριξη των ΗΠΑ επιλέγει όλο και περισσότερο να πλήξει στρατιωτικά τις παλαιστινιακές οργανώσεις - της Παλαιστινιακής Αρχής μη εξαιρουμένης - και να εντείνει τον αποκλεισμό και την πολιτικοοικονομική ασφυξία του παλαιστινιακού λαού.

Η κα Emily Naffa από το Ιορδανικό ΚΚ τόνισε την ανάγκη μιας διαρκούς αγωνιστικής προσπάθειας «για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού». Ο κ. Fathi Mohammed El Fadul, από το ΚΚ Σουδάν, πρότεινε τρία συγκεκριμένα βήματα σε μια κινητοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων για το Παλαιστινιακό: α) «να κινητοποιήσουν τα κόμματα αυτά σε εθνικό επίπεδο τους λαούς, για να εκφραστεί αλληλεγγύη με το λαό της Παλαιστίνης», β) «να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ώστε να δράσουν σε αυτήν την κατεύθυνση», και γ) να πιέσουν «τη διεθνή κοινότητα, ώστε να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να ιδρύσουν Αυτόνομο Κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο ίδιο θέμα, το Παλαιστινιακό, στάθηκαν και άλλοι δύο εκπρόσωποι, ο Naj Eddin Janch Al-Khret από το Συριακό ΚΚ, που τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, και ο Khaled Hadadan, από το Λιβανέζικο ΚΚ, ο οποίος είπε πως «όλες οι λαϊκές δυνάμεις περιλαμβανομένων των κομμουνιστικών κομμάτων έχουν την ευθύνη να αναδείξουν το Παλαιστινιακό... η Ιντιφάντα και η ίδια η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζουν την απειλή της εξόντωσης... το Ισραήλ κυβερνά ένας στρατοκράτης που τα δικαστήρια εξετάζουν αν είναι εγκληματίας πολέμου, ο Αριέλ Σαρόν, και η πολιτική που ακολουθεί στηριζόμενος από τις ΗΠΑ απειλεί όλα τα κράτη γύρω του. Γι' αυτό είναι απαραίτητο για τους λαούς και τους κομμουνιστές της Μέσης Ανατολής να παλέψουν για να δικαιωθεί ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού... δε φθάνουν τα συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι δράσης».

Στην Περιφερειακή Συνάντηση, εκτός του Μεσανατολικού, θα τεθούν και άλλα θέματα, όπως η συνεκτίμηση της διεθνούς κατάστασης με δεδομένη την αμερικανική πολεμική εκστρατεία με πρόσχημα την τρομοκρατία, αλλά και οι τρόποι πάλης ενάντια στη «νέα τάξη πραγμάτων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ