Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Δεν αγγίζει τα «κάστανα» η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση απλώς... στηρίζει τη Λευκωσία, η οποία βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώπιον της σοβαρής πρόκλησης της Ουάσιγκτον η οποία, στην ουσία, άνοιξε πρεσβεία στα Κατεχόμενα. Η αμερικανική κίνηση, προφανώς περιγράφει το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον τη μελλοντική κατάσταση στην Κύπρο.

Η κυπριακή κυβέρνηση υποστήριξε με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δε γνώριζε οτιδήποτε για τα εγκαίνια γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στην κατεχόμενη Κύπρο και της δεξίωσης που ακολούθησε. Ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από την ανακοίνωση τής πρεσβείας, στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα.

Από την πλευρά της, η αμερικανική πρεσβεία, σε ανακοίνωσή της επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθλιότητά της με το επιχείρημα ότι διατηρεί εδώ και πολύ καιρό γραφεία «στη βόρεια Κύπρο», όπως χαρακτηρίζει τα Κατεχόμενα. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα γραφεία της πρεσβείας απλώς μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε άλλο κτίριο και ότι η δεξίωση δόθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων των νέων γραφείων.

Στην Αθήνα χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι «επειδή ακριβώς είναι πολύ ευαίσθητη περίοδος και έχει αρχίσει ήδη ο διάλογος, η καλύτερη τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά γι' αυτή την περίοδο, είναι να υπάρχει πάντα συνεννόηση και να συμβαδίζουμε με τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης. Επομένως, η πλήρης στήριξη που δώσαμε στις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης και η ταύτισή μας με τις δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου, αυτό τον τόνο έρχεται να δώσει: Οτι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει, ήδη, κινηθεί, έχει κάνει, ήδη, τις διαμαρτυρίες της. Εξέφρασε την άποψη ότι οι πρώτες εξηγήσεις που πήρε δεν ήταν ικανοποιητικές. Θα συνεχίσει τα διαβήματά της. Η πλήρης στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε χτες και είναι δεδομένη».

Νέα συνάντηση χτες

Νέα συνάντηση είχαν στις 5 χτες το απόγευμα, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση από την έναρξη των συνομιλιών στις 16 του Γενάρη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση του θέματος των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυπριακή πλευρά εμμένει στη συζήτηση τρόπων μετεξέλιξης και οργάνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στη δημιουργία δύο κρατών με συνομοσπονδιακή σχέση στην κορυφή.

Κινήσεις «καλής θέλησης»

Δυο κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης έγιναν παραμονές της έναρξης των απευθείας συνομιλιών με στόχο τη βελτίωση του κλίματος.

Στις 11 του Γενάρη η κυβέρνηση υπέβαλε εγγράφως πρόταση προς τα Ηνωμένα Εθνη για μετακίνηση ναρκών από τη νεκρή ζώνη, καθώς και την καταστροφή των τσεχοσλοβάκικων όπλων που φυλάσσονται από το Διεθνή Οργανισμό από το 1972 στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.

Το σκεπτικό της απόφασης αυτής στηρίζεται στη θέση της Λευκωσίας ότι τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν την ανάγκη για να αρχίσει μια διαδικασία αφοπλισμού αλλά και δημιουργίας συνθηκών για αξιοποίηση από τους πολίτες της περιοχής (αφού δε θα υφίσταται νεκρή ζώνη) αμέσως μετά τη λύση του Κυπριακού.

Οι προτάσεις έγιναν τόσο προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ενώ η Λευκωσία επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους επί του θέματος για να μη θεωρηθεί ότι η κίνησή της αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση της απόφασης. Οι προτάσεις της Λευκωσίας έτυχαν θετικής υποδοχής από μέρους του διεθνούς οργανισμού ενώ άρχισε η ενημέρωση ξένων κυβερνήσεων.

Η πρόταση της κυβέρνησης ανταποκρίνεται επίσης και στις διατάξεις της σύμβασης της Οτάβας για την απαγόρευση της χρήσης, της αποθήκευσης, παραγωγής και μεταφοράς των ναρκών και την καταστροφή τους, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να επικυρώσει.

Ηδη ο σχετικός νόμος που αφορά την επικύρωση της εν λόγω Σύμβασης έχει κατατεθεί στη Βουλή των αντιπροσώπων για θέσπιση. Το θέμα για τη μετακίνηση των ναρκών θα συζητηθεί και από την κοινοβουλευτική επιτροπή Αμυνας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή για επικύρωση τη Συνθήκη περί Μετακίνησης Ναρκών και προς αυτή την κατεύθυνση μεθοδεύονται ενέργειες για την απομάκρυνση ναρκών κατά προσωπικού από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η Εθνική Φρουρά δεν έχει καμιά ένσταση στην εξέλιξη αυτή αφού δε θεωρεί ότι δημιουργείται οποιοδήποτε πρόβλημα στην αμυντική ικανότητα της Κύπρου.

Σε ερώτηση κατά πόσο θα προχωρήσει και το κατοχικό καθεστώς σε παρόμοια ενέργεια, ο κ. Παπαπέτρου απάντησε αρνητικά. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως θα ήταν ευπρόσδεκτη μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατοχικών στρατευμάτων, αλλά δε συναρτάται η απόφαση της κυβέρνησης από αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ