Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δουλιά εφ' όρου ζωής

Δουλιά και εκμετάλλευση εφ' όρου ζωής! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα απέδιδε με απόλυτη επιτυχία την ουσία των βασικών εντολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στη Βαρκελώνη στις 15 και 16 του ερχόμενου Μάρτη, όπου οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα προβούν στην ετήσια εξέταση της απασχόλησης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εντολές - που δημοσιοποιήθηκαν πριν δύο μέρες - συνιστούν την πλέον κυνική παραδοχή και ομολογία της γενικής τάσης σε επίπεδο ΕΕ, που αναμένεται να εξειδικευτεί και εκφραστεί με συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα στο εσωτερικό κάθε χώρας - μέλους, για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ο οποίος επιπλέον επίμονα προτείνεται από την Κομισιόν να επιμηκυνθεί.

Επιμονή και ένταση των μεταρρυθμίσεών «τους» στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις, διατάσσει η Κομισιόν. Δηλαδή: Σαρώστε ό,τι απέμεινε όρθιο από εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με προτεραιότητα στην παραμονή των εργαζομένων για μεγαλύτερο διάστημα στην εργασία και στην προώθηση της δραστήριας γήρανσης, δηλαδή: Δουλιά μέχρι θανάτου! `Η όπως κομψά το διατυπώνει η ίδια η Κομισιόν: «Εμφαση στην απάλειψη των αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και, αντιθέτως, να δοθεί η δυνατότητα και η ενθάρρυνση στους έμπειρους εργαζόμενους να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εργασία»!!!

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει και ως το 2000 ανερχόταν στο 8,2% στο σύνολο της ΕΕ, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, με 493.000 ανέργους, 11,1% δηλαδή του εργατικού δυναμικού, εκ των οποίων 194.000 άνδρες, 299.000 γυναίκες και με εντυπωσιακά ποσοστά ανεργίας των νέων. Αυτός ο σύγχρονος εφιάλτης για εκατομμύρια ανθρώπους, γέννημα θρέμμα του συστήματος που με ευλάβεια υπηρετούν, δε θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ίδιους και το σύστημά τους. Προτεραιότητά τους, ωμά διακηρυγμένη από τους ίδιους, η περισσότερη και αποτελεσματικότερη εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας.

Οι δικές τους προτεραιότητες έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων. Η επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα μπορεί να ανακοπεί, αν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης, οι εργατοϋπάλληλοι της Ελλάδας, εντείνουν την πάλη τους, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά μάχης και μάλιστα σκληρής.

Μια μάχη που δίνεται με όρους κινήματος και πρέπει να ενταθεί. Η συμμετοχή όλων μας στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 31 Γενάρη, μπορεί να αποτελέσει ένα γερό χαστούκι στο αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας, της πολιτικής που μεθοδεύει την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της πολιτικής που σκοπεύει να μην αφήσει τίποτα όρθιο από όλα όσα συνέθεταν το πλέγμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ας γίνει η 31η Γενάρη ένας ακόμη σταθμός για τη συνέχεια πιο εντατικών ταξικών μαζικών αγώνων στην κατεύθυνση υλοποίησης όσων επιτάσσουν τα συμφέροντα και οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, συνολικά του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» (2015-01-28 00:00:00.0)
Προσαρμογή στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας (2008-07-04 00:00:00.0)
«Ευρωσύνταγμα» αντεργατικής επίθεσης (2004-11-06 00:00:00.0)
Χρήμα μόνο στους ολίγους (2004-03-07 00:00:00.0)
«Ευελιξία» στην εκμετάλλευση, «ασφάλεια» στα κέρδη (2001-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ