ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2002
Σελ. /40
Δουλιά εφ' όρου ζωής

Δουλιά και εκμετάλλευση εφ' όρου ζωής! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα απέδιδε με απόλυτη επιτυχία την ουσία των βασικών εντολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στη Βαρκελώνη στις 15 και 16 του ερχόμενου Μάρτη, όπου οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων θα προβούν στην ετήσια εξέταση της απασχόλησης στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εντολές - που δημοσιοποιήθηκαν πριν δύο μέρες - συνιστούν την πλέον κυνική παραδοχή και ομολογία της γενικής τάσης σε επίπεδο ΕΕ, που αναμένεται να εξειδικευτεί και εκφραστεί με συγκεκριμένα αντεργατικά μέτρα στο εσωτερικό κάθε χώρας - μέλους, για ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων καθ' όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, ο οποίος επιπλέον επίμονα προτείνεται από την Κομισιόν να επιμηκυνθεί.

Επιμονή και ένταση των μεταρρυθμίσεών «τους» στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις, διατάσσει η Κομισιόν. Δηλαδή: Σαρώστε ό,τι απέμεινε όρθιο από εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Με προτεραιότητα στην παραμονή των εργαζομένων για μεγαλύτερο διάστημα στην εργασία και στην προώθηση της δραστήριας γήρανσης, δηλαδή: Δουλιά μέχρι θανάτου! `Η όπως κομψά το διατυπώνει η ίδια η Κομισιόν: «Εμφαση στην απάλειψη των αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και, αντιθέτως, να δοθεί η δυνατότητα και η ενθάρρυνση στους έμπειρους εργαζόμενους να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην εργασία»!!!

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η ανεργία καλπάζει και ως το 2000 ανερχόταν στο 8,2% στο σύνολο της ΕΕ, με την Ελλάδα να κατέχει τη δεύτερη θέση, μετά την Ισπανία, με 493.000 ανέργους, 11,1% δηλαδή του εργατικού δυναμικού, εκ των οποίων 194.000 άνδρες, 299.000 γυναίκες και με εντυπωσιακά ποσοστά ανεργίας των νέων. Αυτός ο σύγχρονος εφιάλτης για εκατομμύρια ανθρώπους, γέννημα θρέμμα του συστήματος που με ευλάβεια υπηρετούν, δε θα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ίδιους και το σύστημά τους. Προτεραιότητά τους, ωμά διακηρυγμένη από τους ίδιους, η περισσότερη και αποτελεσματικότερη εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας.

Οι δικές τους προτεραιότητες έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων. Η επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα μπορεί να ανακοπεί, αν οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης, οι εργατοϋπάλληλοι της Ελλάδας, εντείνουν την πάλη τους, προσδίδοντάς της χαρακτηριστικά μάχης και μάλιστα σκληρής.

Μια μάχη που δίνεται με όρους κινήματος και πρέπει να ενταθεί. Η συμμετοχή όλων μας στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 31 Γενάρη, μπορεί να αποτελέσει ένα γερό χαστούκι στο αποκρουστικό πρόσωπο της πολιτικής της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας, της πολιτικής που μεθοδεύει την ανατροπή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της πολιτικής που σκοπεύει να μην αφήσει τίποτα όρθιο από όλα όσα συνέθεταν το πλέγμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ας γίνει η 31η Γενάρη ένας ακόμη σταθμός για τη συνέχεια πιο εντατικών ταξικών μαζικών αγώνων στην κατεύθυνση υλοποίησης όσων επιτάσσουν τα συμφέροντα και οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, συνολικά του ελληνικού λαού.

Το τεράστιο πρόβλημα των μεταναστών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Οι λαθρομετανάστες στη Γουμέρα τα κάνουν όλ' αυτά, για να μας εκβιάσουν... Εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική... Εάν δεν τους αρέσει, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους». Οι δηλώσεις αυτές ανήκουν στον υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Φ. Ράντοκ, και έγιναν με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων στη Γουμέρα, της κεντρικής Αυστραλίας, τα αποκαλούμενα και «τρύπα του διαβόλου». Τι έγινε εκεί; Εκατοντάδες μετανάστες - ανάμεσά τους αρκετά παιδιά και έφηβοι - από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής δεν άντεξαν άλλο τις απερίγραπτα άθλιες συνθήκες «ζωής», τις καθημερινές ταπεινώσεις και εξευτελισμούς και φτάνοντας στο έσχατο σημείο απόγνωσης άρχισαν απεργία πείνας, ράβοντας τα χείλη τους, ενώ αρκετοί προχώρησαν σε ομαδική απόπειρα αυτοκτονίας.

Είναι εικόνες τραγικές. Γεγονότα, τα οποία χτυπούν δυνατά το σήμαντρο των μελλοντικών εξελίξεων, καθώς διογκώνονται συνεχώς τα μεταναστευτικά κύματα και η απάντηση των κυρίαρχων δυνάμεων του «πολιτισμένου» κόσμου βρίσκεται - λίγο πολύ - στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις της αυστραλιανής κυβέρνησης.

... και η μόνη διέξοδος

Το ετήσιο συνολικό εισόδημα των πέντε πλουσιότερων Αμερικανών είναι ίσο με το άθροισμα των ετήσιων εθνικών εισοδημάτων δεκάδων χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Είναι ένα από τα πολλά στοιχεία, που φανερώνουν ανάγλυφα τις αβυσσαλέες ανισότητες του σύγχρονου κόσμου, την ανείπωτη φτώχεια και καταπίεση, που υφίστανται δισεκατομμύρια άνθρωποι, την τεράστια και πολύμορφη εκμετάλλευση των λαών όλου του κόσμου από τον ιμπεριαλισμό και τις πολυεθνικές. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία προκαλεί - εκτός πολλών άλλων - και τα τεράστια και συνεχώς διογκούμενα κύματα μετανάστευσης.

Και μπορεί οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, των άλλων αναπτυγμένων και λεγόμενων πολιτισμένων χωρών να περιλαμβάνουν στις εκάστοτε συσκέψεις και τοποθετήσεις τους και το θέμα των μεταναστών και της παγκόσμιας φτώχειας, αλλά τίποτε δε γίνεται. Το πρόβλημα συνεχώς διογκώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι φανερό ότι μόνον η δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου, το αποφασιστικό ξερίζωμα της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η ουσιαστική αποκατάσταση των δικαιωμάτων κάθε λαού και χώρας και η ισότιμη μεταξύ τους συνεργασία, μπορούν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Μποτιλιαρίσματα και στον αέρα;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα μποτιλιαρίσματα αποτελούσαν εικόνες των μεγάλων πόλεων ή των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Φαίνεται, όμως, πως οι εικόνες αυτές θα «μετακομίσουν» και στον αέρα. Σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό εναερίου ελέγχου, που ισχύει από προχτές, τα επιβατικά αεροπλάνα θα έχουν τη δυνατότητα να πετούν σε κατακόρυφη απόσταση 305 μέτρων απόσταση το ένα από το άλλο, δηλαδή, τη μισή από τη μέχρι σήμερα προβλεπόμενη.

Και μπορεί οι αρμόδιοι να βεβαιώνουν ότι οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας επιτρέπουν τη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων, στα ίδια με τα μέχρι σήμερα επίπεδα, αλλά οι ανησυχίες του καθένα είναι εύλογες. Πολύ περισσότερο, όταν γνωρίζει ότι οι βασικοί παράγοντες που επέβαλαν το νέο μέτρο είναι η αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας κατά 20%, η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση των καθυστερήσεων. Με άλλα λόγια, η αύξηση των εσόδων και των κερδών των μεγάλων αεροπορικών εταιριών. Μόνον από την εξοικονόμηση των καυσίμων, οι εταιρίες αεροπορικών μεταφορών λογαριάζουν σε μια μείωση των εξόδων τους - και αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους - κατά 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1.329 δισεκατομμύρια δραχμές περίπου.

Ο ... διχασμένος

Δε νομίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ότι κοντεύει να γίνει ...διπλός, με την τόσο προωθημένη εικόνα «διχασμένης προσωπικότητας», που παρουσιάζει; Απο τη μια κάθεται δίπλα στον υφυπουργό Οικονομίας, στη διάρκεια της «κοινής συνέντευξης Τύπου» για την παρουσίαση της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής και απο την άλλη, εμφανίζεται να κάνει κριτική στα όσα η κυβέρνηση ανακοίνωσε. Απο τη μια δηλώνει, οτι «για άλλη μια χρονιά οι αυξήσεις βάσης βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση απο τις διεκδικησεις» και απο την άλλη -με τη βοήθεια της παράταξής του και της ΔΑΚΕ- κρατά καθηλωμένο το συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλληλων στο βάλτο της απραξίας. Απο τη μια, εξαπολύει μύδρους στις διαιρετικές και διασπαστικές επιδοματικές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνώντων και απο την άλλη, δε λέει το παραμικρό, όταν και πάλι προχθές, η κυβέρνηση μοίρασε «επιδόματα» αντί αυξήσεων. Για να μην αναφερθούμε στο οικογενειακό επίδομα, το οποίο η κυβέρνηση ...εξάγγειλε και πάλι την απόδοσή του -και αυτό, όχι αναδρομικά- απο 1 Ιούλη, ενώ η σχετική τελεσίδικη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου εκδοθηκε πριν ένα χρόνο.

Πιστεύει, άραγε, ότι κοροϊδεύει τους δημόσιους υπαλληλους, με αυτά τα τερτίπια;

... και οι ναυτεργάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ολ' αυτά, βέβαια, η κυβέρνηση δεν τα κάνει για να κάνει ακόμη πλουσιότερους τους ήδη βαθύπλουτους εφοπλιστές. Οχι... Σύμφωνα, με όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, η κυβέρνηση «στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, γιατί μόνον έτσι θα έχουμε θέσεις εργασίας».

Και επειδή, η ανεργία είναι άγνωστο πράγμα στους Ελληνες ναυτεργάτες... Επειδή, οι συντάξεις των απόμαχων ναυτεργατών είναι... πολύ καλές, κυμαινόμενες γύρω στις 100.000 δραχμές το μήνα. Επειδή, οι συνταξιούχοι βαριούνται και δεν έχουν τι να κάνουν... Επειδή, τέλος, είναι τόσες πολλές οι ακάλυπτες θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για να επιστρέψουν και οι συνταξιούχοι στο μπάρκο και στην άγρια εκμετάλλευση.

Τέλος πάντων, αυτή η κυβέρνηση σκίζεται για τους εργάτες και τους συνταξιούχους. Μόνον αυτούς έχει στο μυαλό της...

Ειδήσεις

Και οι «ντυμένες»

κι οι «γυμνές»

είναι σαν πόρνες

σαν «κοινές»

είτε φορούν

ή όχι ρούχα

είν' οι ειδήσεις τους

για «γιούχα».

***

Η σήψη είναι

γενική

κι ας μη μιλάμε

για βρακί,

και οι «ντυμένες»

ως συνήθως,

ιεροδούλων

έχουν ήθος!

***

Ο,τι κανένας

και να πει

δεν περιγράφεται

η ντροπή,

όλα τα νέα

με «καπέλο»

και την «τιβί» τους

καταγγέλλω

σαν ένα απέραντο

...μπορντέλο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ