ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται, εντός και εκτός, η ένταση

Ασφυκτικά τα μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ. Περιμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα ζουν οι Παλαιστίνιοι...

«Μοναδικός διαπραγματευτής ο Γιάσερ Αραφάτ» τονίζουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει αμφιβολίες για τις δυνατότητες ελέγχου του Παλαιστινίου ηγέτη

Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από το τανκ που βρίσκεται πενήντα μέτρα από το σπίτι του Γ. Αραφάτ

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από το τανκ που βρίσκεται πενήντα μέτρα από το σπίτι του Γ. Αραφάτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οξύνεται η ισραηλινο-παλαιστινιακή ένταση, μετά και από το χτεσινό αμφισβητούμενο επεισόδιο, με το νεαρό Παλαιστίνιο που έπεσε νεκρός, αφού παρέσυρε Ισραηλινό αστυνομικό. Εντείνεται, όμως, και η διπλωματική αντιπαράθεση - με την ΕΕ να παρέχει, λεκτική, υποστήριξη στην Παλαιστινιακή Αρχή, την Ουάσινγκτον να απεργάζεται «μέτρα» κατά των Παλαιστινίων, τον αραβικό κόσμο να επιτίθεται κατά της ισραηλινής κατοχής και τον ΓΓ του ΟΗΕ να εκτιμά ότι «πιθανώς ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν ελέγχει την κατάσταση».

Ισραηλινοί αστυνομικοί σκότωσαν Παλαιστίνιο, που, αφού παραβίασε με το αυτοκίνητό του στρατιωτικό οδόφραγμα έξω από την Τουλκαρέμ, συγκρούστηκε με ισραηλινό αυτοκίνητο, το κατέλαβε, και παρέσυρε Ισραηλινό αστυνομικό σε συνοικία του Τελ Αβίβ. Η ισραηλινή αστυνομία παραδέχτηκε ότι ο Παλαιστίνιος ήταν άοπλος, αλλά τόνισε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες θα μπορούσε να είναι τρομοκρατική επίθεση». Η παλαιστινιακή πλευρά αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ίσως πρόκειται για απλή περίπτωση ληστείας».

Οι ισραηλινές αρχές λαμβάνουν ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας σε όλους τους πολυσύχναστους δρόμους και κυρίως στην οδό Τζάφα, του Τελ Αβίβ, όπου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε άλλη μια επίθεση αυτοκτονίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μία Παλαιστίνια, ένας Ισραηλινός και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100 Ισραηλινοί. Ανά τετράγωνο έχουν τοποθετηθεί στρατιώτες, στις ταράτσες ελεύθεροι σκοπευτές και διαρκείς περιπολίες πραγματοποιούν μοτοσικλετιστές της αντιτρομοκρατικής ομάδας.

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει ο ισραηλινός στρατός
Πάντως, η ισραηλινή αστυνομία δεν ήταν βέβαιη ότι η Παλαιστίνια ήταν η πρώτη γυναίκα κομάντο αυτοκτονίας, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ» της «Χεζμπολάχ» υποστήριξε ότι επρόκειτο για τη Σινάζ Αμούρι, φοιτήτρια του πανεπιστημίου Αλ Νατζάχ, της Νάμπλους, γεγονός, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπέθεταν ότι μπορεί η Παλαιστίνια απλώς να μετέφερε τη βόμβα. Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριζαν, διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων κομάντος που θα πρέπει να ελέγχονται. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να διέταξε την εκκένωση όλων των δημοσίων κτιρίων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τα θύματα σε περίπτωση ισραηλινών αντιποίνων.

Και διπλωματικές εντάσεις

«Ο Γιάσερ Αραφάτ μάλλον δεν είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση στα Αυτόνομα», εκτιμούσε ο Κόφι Ανάν, ενστερνιζόμενος, εμμέσως, την αμερικανική στάση. Αντίθετη στάση υιοθέτησαν, χθες, οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ, που υπογραμμίζουν ότι μοναδικός εταίρος του Ισραήλ είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και ο πρόεδρός της. Καλώντας, παράλληλα, τον Γιάσερ Αραφάτ να «κάνει ό,τι μπορεί κατά των τρομοκρατών», οι 15 ΥΠΕΞ ζητούν από τον Αριέλ Σαρόν «να τερματίσει τις παράνομες δολοφονίες, να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα Αυτόνομα, να άρει τον αποκλεισμό και να μην υποσκάπτει τη δυνατότητα της Παλαιστινιακής Αρχής να δράσει κατά της τρομοκρατίας».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται στο Ισραήλ ότι η ΕΕ επιφυλάσσεται να απαιτήσει αποζημιώσεις για τα έργα που ίδια χρηματοδότησε και ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε, που αποτιμώνται σε 17,3 εκατομμύρια ευρώ. Την αμέριστη υποστήριξή του στον Παλαιστίνιο ηγέτη εξέφρασε, με επιστολή, και ο Κινέζος Πρόεδρος.

Αναβρασμός επικρατεί και στον αραβικό κόσμο. Ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, ολοκληρώνοντας επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, τόνισε ότι «το Ισραήλ οφείλει να αντιληφθεί ότι ηρεμία θα εξασφαλίσει τερματίζοντας την κατοχή αραβικών εδαφών». Λίγο αργότερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εσωτερικών χαρακτήριζε την ισραηλινή τακτική ως «την ειδεχθέστερη τρομοκρατία. Πού είναι η διεθνής κοινότητα, ο ΟΗΕ, ο περίφημος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Την ενεργότερη παρέμβαση της Ρωσίας ζήτησε ο Σύρος ΥΠΕΞ Φαρούκ αλ Σάραα, σε συνάντηση με το Ρώσο απεσταλμένο Σεργκέι Πριχόντκο. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, τέλος, επαναλάμβανε ότι «το Ισραήλ οφείλει να τερματίσει τα λόγια και να προχωρήσει σε πράξεις, να άρει τον αποκλεισμό του Αραφάτ και την επιθετικότητα κατά του παλαιστινιακού λαού», τονίζοντας ότι η κυριακάτικη συνάντηση του συμβούλου του Σαρόν, Ντάνι Αγιαλόν, με τον Οσάμα ελ Μπαζ, σύμβουλο του Μουμπάρακ, είχε στόχο να «επαναδιατυπωθούν αυτές οι θέσεις».

ΝΙΓΗΡΙΑ
Πυρκαγιά προκαλεί μπαράζ εκρήξεων και εκατόμβες θυμάτων

Οι εκρήξεις διακρίνονται από μακριά στην τηλεοπτική εικόνα

Associated Press

Οι εκρήξεις διακρίνονται από μακριά στην τηλεοπτική εικόνα
ΛΑΓΟΣ.-

Γεμάτο με δεκάδες άψυχα κορμιά ήταν έως αργά χτες το πρωί το κανάλι Οκε Αφά της νιγηριανής πόλης Λάγος. Είχαν προηγηθεί πάνω από τριάντα εκκωφαντικές εκρήξεις που πυροδότησε η - από άγνωστη αιτία - πυρκαγιά σε μία αποθήκη πυρομαχικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδοχικές εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους και στους εργαζόμενους που βρίσκονταν τις μοιραίες ώρες στο κέντρο της εμπορικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Προκειμένου να γλιτώσουν απ' τις φλόγες βούτηξαν στα βαθιά νερά του καναλιού και πολλοί απ' αυτούς πνίγηκαν...

Ο αστυνομικός επίτροπος της πολιτείας του Λάγος, Μάικ Οκίρο, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, μολονότι οι αρχές της πόλης είχαν ανασύρει απ' τα νερά του καναλιού Οκε Αφά 580 πτώματα κάθε ηλικίας! Οταν οι εκρήξεις σταμάτησαν, χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στις όχθες του καναλιού θρηνώντας και φωνάζοντας απελπισμένα κάθε φορά που τα σωστικά συνεργεία εντόπιζαν ένα πτώμα. Ωρες μετά, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, μετέβη στον τόπο της τραγωδίας (ας σημειωθεί ότι επρόκειτο για στρατιωτική βάση), υποσχόμενος πως θα ερευνηθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, οι πολιτειακές αρχές του Λάγος είχαν κάνει έκκληση για ψυχραιμία, ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για «ατύχημα σε παλιές εγκαταστάσεις στρατοπέδου» και διαβεβαιώνοντας πως σε καμία περίπτωση το γεγονός «δεν ήταν ένδειξη στρατιωτικής αναταραχής».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Απόφαση για το παλαιστινιακό ζήτημα

Ολοκληρώθηκε, την Κυριακή, η συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου, της Ερυθράς Θάλασσας και της Περιοχής του Κόλπου, όπου λήφθηκε κοινή απόφαση για το παλαιστινιακό ζήτημα

«Οι εκπρόσωποι των κομμάτων υπογράμμισαν το γεγονός ότι η ισραηλινή κατοχή είναι η αιτία για τη βία στην Παλαιστίνη και το βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας τόσο του παλαιστινιακού όσο και του ισραηλινού λαού.

Τα κόμματα εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση λόγω των άνευ προηγουμένου και συνεχώς επιταχυνόμενων επιθετικών ενεργειών του Ισραήλ. Θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι 1.000 μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους από τους οποίους 300 περίπου είναι παιδιά, οι 40.000 τραυματισμένοι και οι 2.000 βαριά τραυματίες.

Το Ισραήλ επιβάλει αδιακρίτως τη συλλογική τιμωρία του λαού σε πόλεις, χωριά και στους καταυλισμούς των προσφύγων. Η κυβέρνηση Σαρόν δρα με κατεύθυνση την επανακατοχή περιοχών των Παλαιστινίων και τη φυσική και λειτουργική εξόντωση της Παλαιστινιακής Αρχής, και μπλοκάρει οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση για την ειρήνη.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός μετά τον πόλεμο που εξαπόλυσε με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις έδωσε το πράσινο φως στο Ισραήλ να επιτεθεί ενάντια στους ανυπεράσπιστους Παλαιστινίους πολίτες, σε μια προσπάθεια να συντρίψει το δίκαιο αγώνα ενάντια στη βάρβαρη κατοχή.

Το Ισραήλ συνεχίζει να επιστρατεύει τη γιγαντιαία του στρατιωτική μηχανή προκειμένου να διευρύνει τους εποικισμούς, ξεριζώνοντας δέντρα, γκρεμίζοντας σπίτια, δολοφονώντας παιδιά, γυναίκες, γέρους και πολιτικούς ηγέτες και στελέχη.

Οι μετέχοντες καταδίκασαν την ισραηλινή επιθετικότητα και κατοχή. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ.

Ζητούν την παρέμβαση επιτροπών γνωμάτευσης, κάνουν έκκληση στις προοδευτικές και ειρηνόφιλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζητούν:

1. Τον άμεσο τερματισμό της εισβολής και των θηριωδιών του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Την άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τις περιοχές της παλαιστινιακής Αρχής. Τον άμεσο τερματισμό του βάρβαρου αποκλεισμού της έδρας του προέδρου Αραφάτ στη Ραμάλα.

2. Να προωθήσει ο ΟΗΕ μια απόφαση που να εξασφαλίζει διεθνή προστασία για τον παλαιστινιακό λαό.

3. Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ 242, 338, 425 και 194 που εγγυούνται την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που τελούν υπό κατοχή από το 1967.

4. Την αναγνώριση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, ειδικότερα του δικαιώματος για την επιστροφή στο πατρικό τους έδαφος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ζητούν επίσης τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ δίπλα στο Ισραήλ.

5. Να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ και στην αμερικανική κυβέρνηση με στόχο τον τερματισμό της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την άμεση επιστροφή στις διαδικασίες διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με στόχο την εφαρμογή των αποφάσεών του».

Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιορδανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ

Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

Κόμμα Τουντέχ Ιράν

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

ΑΚΕΛ Κύπρου

Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου

Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μπαχρέιν

Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν

Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα

Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας

Αθήνα, 27 Γενάρη 2002

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσθήκες στις «τρομο-λίστες» θέλει ο Ετζεβίτ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σε μια προσπάθεια δικαίωσης της πολιτικής καταστολής του τουρκικού κράτους έναντι διαφόρων οργανώσεων και κινημάτων, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ απέστειλε την 22α Νοεμβρίου, αποκαλύπτει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζαμάν», επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ζητώντας του να προσθέσει δέκα οργανώσεις στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζει η ΕΕ...

Το «επιχείρημα» του Ετζεβίτ παραπέμπει απευθείας σε αμερικανικές τακτικές: όπως αναφέρει, «οι τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε βάρος της Τουρκίας εκμεταλλεύονται την ανοχή των δημοκρατικών κοινωνιών της Ευρώπης... η επιλεκτική συμπερίληψη των τρομοκρατικών οργανώσεων στο σχετικό κατάλογο της ΕΕ δημιουργεί αμφιβολίες για την πειστικότητα της Ευρώπης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Ο Ετζεβίτ ζητεί να μπουν στον τρομοκατάλογο οι «αποσχιστικές οργανώσεις» ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και ERNK (Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης του Κουρδιστάν), οι «ισλαμιστικές οργανώσεις», το IBDA-C (Μέτωπο Μαχητών Ισλαμιστικής Μεγάλης Ανατολής) Χεζμπολάχ, IFAD (Ομόσπονδο Ισλαμιστικό Κράτος της Ανατολίας), IHO (Οργάνωση Ισλαμιστικού Κινήματος) και Ομάδα «Selam» (Tevhid) και οι «εξτρεμιστικές αριστερές οργανώσεις», DHKP-C (Επαναστατικό Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης), TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα / Μαρξιστικό - Λενινιστικό) και TIKKO. Είναι άγνωστο αν υπήρξε απάντηση από πλευράς ΕΕ.

Σε άλλες εξελίξεις από το πολιτικό - οικονομικό πεδίο της Τουρκίας:

  • Η Σεμά Πισκινσούτ, πρώην στέλεχος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς του Ετζεβίτ και γνωστή για τις καταγγελίες της για τα βασανιστήρια στις φυλακές, ίδρυσε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα.
  • Η αναταραχή συνεχίστηκε μετά το βέτο που άσκησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ στο νομοσχέδιο του Κεμάλ Ντερβίς για το τραπεζικό σύστημα. Ο Μεσούτ Γιλμάζ είπε πως το νομοσχέδιο θα σταλεί ξανά αμετάβλητο στον Πρόεδρο, ώστε να υπάρχει κάτι να παρουσιαστεί στο ΔΝΤ το Φλεβάρη, όταν θα εξεταστεί η εκταμίευση 12 δισ. δολαρίων από τα δάνεια...
ΡΩΣΙΑ
Πτώση ελικοπτέρου

Νεκροί έντεκα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι

ΜΟΣΧΑ.-

Εντεκα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των σωμάτων ασφάλειας και 3 μήλη του πληρώματος, μεταξύ τους ο υφυπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εσωτερικών στη Νότια Ρωσία, αντιστράτηγος Μιχαήλ Ρουντσένκο, και ο αναπληρωτής διοικητής των Εσωτερικών Δυνάμεων της Ρωσίας υποστράτηγος Νικολάι Γκαρίντοφ, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, 27 του Γενάρη, όταν το ελικόπτερο «ΜΙ-8», στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη στο έδαφος της Τσετσενίας, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόνβοστι». Ενώ πετούσε πάνω από την τσετσενική κοινότητα Σελκόφσκαγια, τις πρωινές ώρες, το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και συνετρίβη στο έδαφος. Σύμφωνα με αρχική πληροφορία, το ελικόπτερο χτυπήθηκε με πύραυλο από τη γη. Αργότερα όμως η εκδοχή του πυραύλου αποκλείστηκε, διότι δε βρέθηκαν σημάδια ότι χτυπήθηκε από τη γη. Η πρώτη εξέταση των νεκρών έδειξε ίχνη εγκαυμάτων στο σώμα τους. Πάντως, η ανάκριση εξετάζει διάφορες εκδοχές της καταστροφής: τρομοκρατική ενέργεια, τεχνική βλάβη, αμέλεια και ατυχές συμβάν. Εξετάζεται επίσης το «μαύρο κουτί». Η Εισαγγελία της περιοχής Σελκόφσκαγια της Τσετσενίας κίνησε ποινική αγωγή «για τρομοκρατική ενέργεια».

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε προσωπικά το έλεγχο των ερευνών του τραγικού συμβάντος.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τοξικό νέφος από πυρκαγιά

ΚΑΡΘΑΓΕΝΑ.-

Η πυρκαγιά στην αποθήκη των χημικών λιπασμάτων στη Μούρθια της νοτιοανατολικής Ισπανίας εξακολουθούσε να μαίνεται και το τοξικό νέφος να αποδεκατίζει τους κατοίκους.

Η πυρκαγιά, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να την κατασβέσουν, αντιστέκεται και καίει τα πάντα. Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής στο εργοστάσιο χημικών όπου φυλάσσονταν 15.000 τόνοι χημικών λιπασμάτων, είχε ως αποτέλεσμα ένα τοξικό νέφος να καλύψει μεγάλο μέρος της πόλης με συνέπεια οι αρχές να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

Ο συναγερμός ήρθη χτες το πρωί και οι κάτοικοι άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους, μετά τη χτεσινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο οι εταιρίες παραμένουν κλειστές και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι της πόλης παρέμειναν στα σπίτια τους. Η άρση του συναγερμού έγιναν κατόπιν ανακοίνωσης των αρχών ότι το νέφος δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναμένεται ότι θα το απομακρύνουν από την πόλη εντός της ημέρας.

Στο μεταξύ διαρροή τοξικών αποβλήτων από ένα άλλο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στην πόλη Αβίλα μόλυνε τον ποταμό Αντάχα δημιουργώντας προβλήματα στην υδροδότηση των 40.000 κατοίκων της περιοχής.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Ζητούν το κλείσιμο του στρατοπέδου προσφύγων

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Ομόφωνο ψήφισμα για άμεσο κλείσιμο του στρατοπέδου προσφύγων Γουμέρα και τη λήψη μέτρων «για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας άγνωστων συνεπειών», ζήτησε χτες από τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, η Ανεξάρτητη Συμβουλευτική Επιτροπή Κράτησης Μεταναστών. Το ψήφισμα της επιτροπής, δεν ήταν το μόνον. Πιέσεις για αλλαγή της στυγνής πολιτικής που τηρεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, άσκησαν χτες η σύνοδος επισκόπων καθολικής εκκλησίας και ο Ερυθρός Σταυρός.

Εκπρόσωπος του υπουργού Μετανάστευσης απάντησε πως οι «εκκλήσεις θα ληφθούν υπόψη, αλλά... το κλείσιμο του στρατοπέδου στην έρημο Γουμέρα δεν είναι εφικτό». Ο ίδιος ο Αυστραλός πρωθυπουργός, αναχωρώντας χτες από το Σίδνεϊ, για τις ΗΠΑ, ενέμεινε στις γνωστές θέσεις του επαναλαμβάνοντας πως η αλλαγή της παρούσας πολιτικής «θα έστελνε λανθασμένο μήνυμα»...

Τέλος, χτες, ένα 24ωρο μετά τη σύλληψη δημοσιογράφου του τηλεοπτικού σταθμού ΑΒC, επειδή επιχείρησε να εισέλθει στο στρατόπεδο Γουμέρα(!), εφημερίδες της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κατήγγειλαν την κυβέρνηση και τις αρχές του στρατοπέδου Γουμέρα για απειλές και ενέργειες εκφοβισμού σε βάρος του Τύπου, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει το «πράσινο φως» για την πλήρη πρόσβαση των δημοσιογράφων στα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.

Ολα αυτά ενώ η απεργία πείνας δεκάδων προσφύγων συνεχίζεται, σήμερα, για 13η μέρα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ