Τρίτη 29 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Πυρκαγιά προκαλεί μπαράζ εκρήξεων και εκατόμβες θυμάτων

Οι εκρήξεις διακρίνονται από μακριά στην τηλεοπτική εικόνα

Associated Press

Οι εκρήξεις διακρίνονται από μακριά στην τηλεοπτική εικόνα
ΛΑΓΟΣ.-

Γεμάτο με δεκάδες άψυχα κορμιά ήταν έως αργά χτες το πρωί το κανάλι Οκε Αφά της νιγηριανής πόλης Λάγος. Είχαν προηγηθεί πάνω από τριάντα εκκωφαντικές εκρήξεις που πυροδότησε η - από άγνωστη αιτία - πυρκαγιά σε μία αποθήκη πυρομαχικών το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι διαδοχικές εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στους κατοίκους και στους εργαζόμενους που βρίσκονταν τις μοιραίες ώρες στο κέντρο της εμπορικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Προκειμένου να γλιτώσουν απ' τις φλόγες βούτηξαν στα βαθιά νερά του καναλιού και πολλοί απ' αυτούς πνίγηκαν...

Ο αστυνομικός επίτροπος της πολιτείας του Λάγος, Μάικ Οκίρο, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, μολονότι οι αρχές της πόλης είχαν ανασύρει απ' τα νερά του καναλιού Οκε Αφά 580 πτώματα κάθε ηλικίας! Οταν οι εκρήξεις σταμάτησαν, χιλιάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν στις όχθες του καναλιού θρηνώντας και φωνάζοντας απελπισμένα κάθε φορά που τα σωστικά συνεργεία εντόπιζαν ένα πτώμα. Ωρες μετά, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζο, μετέβη στον τόπο της τραγωδίας (ας σημειωθεί ότι επρόκειτο για στρατιωτική βάση), υποσχόμενος πως θα ερευνηθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, οι πολιτειακές αρχές του Λάγος είχαν κάνει έκκληση για ψυχραιμία, ανακοινώνοντας πως επρόκειτο για «ατύχημα σε παλιές εγκαταστάσεις στρατοπέδου» και διαβεβαιώνοντας πως σε καμία περίπτωση το γεγονός «δεν ήταν ένδειξη στρατιωτικής αναταραχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ