ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Μακραίνουν οι σειρές με τα ράντζα

Στην τελευταία εφημερία νοσηλεύτηκαν στους διαδρόμους 190 ασθενείς

Από βδομάδα σε βδομάδα μακραίνουν οι σειρές, με τα ράντζα στον «Ευαγγελισμό» παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της κυβέρνησης για την προώθηση της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή παρουσιάζουν -μικρή μεν - αύξηση οι ασθενείς που αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά ιατρεία του Ευαγγελισμού για εξυπηρέτησή τους.

Χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ), με ομόφωνη απόφασή του κατάγγειλε ότι οι «συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο μας έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα, με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών».

«Το χρόνιο, συνεχίζει, και ταπεινωτικό φαινόμενο νοσηλείας σε ράντζα στους διαδρόμους, παρά τις πομπώδεις υποσχέσεις του διοικητή, του προέδρου του ΠεΣΥ και του υπουργού Υγείας συνεχίζεται πιο έντονο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων, που με τεράστιες δυσκολίες κάνουν νοσηλεία, για να εξαλείψουν το πρόβλημα. Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα»

Το σωματείο έδωσε στη δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Στη γενική εφημερία της 21.1.2002 εξετάστηκαν συνολικά 1.500 ασθενείς. Εγινε εισαγωγή 285 ασθενών εκ των οποίων οι 165 νοσηλεύτηκαν σε ράντζα.
  • Στη γενική εφημερία της 25.1.2002 εξετάστηκαν συνολικά 1.300 ασθενείς. Εγινε εισαγωγή 333 ασθενών εκ των οποίων οι 107 νοσηλεύτηκαν σε ράντζα.
  • Στη γενική εφημερία της 28.1.2002 εξετάστηκαν συνολικά 1.600 ασθενείς. Εγινε εισαγωγή 380 ασθενών εκ των οποίων οι 190 νοσηλεύτηκαν σε ράντζα.

Μάλιστα, «επιστρατεύτηκαν και τα ράντζα που ήταν προς επισκευή» επισημαίνει ο ΣΕΝΕ και υπογραμμίζει: «Καλό θα είναι οι διοικούντες αντί να βγάζουν στατιστικές για τους εξεταζόμενους και τα έσοδα απ' τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, να λύσουν τα σοβαρά προβλήματα των ασθενών και των υγειονομικών. Να εξασφαλίσουν τους ασθενείς, να προσλάβουν άμεσα προσωπικό, να δώσουν αξιοπρεπείς αμοιβές, να πληρώσουν τα δεδουλευμένα. Αντί να τρομοκρατούν τους εργαζόμενους με ποικίλους τρόπους, να σκύψουν στα οξυμένα μας προβλήματα. Οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό είναι αγανακτισμένοι και με ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων και της γενικής τους συνέλευσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις».

Σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ» την πρώτη βδομάδα εξετάστηκαν 120 ασθενείς στα ιδιωτικά ιατρεία, ενώ τη δεύτερη εξετάστηκαν 170 ασθενείς.

Σήμερα γίνεται γενική συνέλευση με θέμα τον προγραμματισμό των αγώνων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Στάσεις εργασίας για πρόσληψη προσωπικού

Σε επαναλαμβανόμενες τρίωρες στάσεις εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ζακύνθου, με αίτημα αιχμής την πρόσληψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις αυξημένες ανάγκες των χρηστών υγείας μετά την ανάπτυξη νέων νοσηλευτικών κλινών από 80 σε 123 και την επέκταση των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που ξεκίνησαν την κινητοποίηση από την περασμένη Δευτέρα, ήταν ήδη σε οριακό σημείο, καθώς η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε οργανικές θέσεις αντισταθμιζόταν από τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού. Μετά την ανάπτυξη των νέων νοσηλευτικών κλινών και την επέκταση των δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, πέρα από τη φυσική και ψυχική εξάντληση, δεν είναι δυνατόν πλέον να βγουν ούτε οι βάρδιες.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή, θα καθορίσουν ανάλογα με τα αποτελέσματα της κινητοποίησης τις επόμενες ενέργειές τους.

Αρνούνται να είναι «για τα σκουπίδια»

Απεργία διαρκείας έχουν κηρύξει από την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Ζακύνθου, απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους και την εξομοίωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αυτή των μονίμων υπαλλήλων συναδέλφων τους στους ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δουλεύουν σε ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, καθώς ο δήμος έχει συστήσει ανώνυμη εταιρία καθαριότητας για να εκμεταλλευτεί προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να μην απολαμβάνει πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως ισχύει για άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Το Εργατικό Κέντρου Ζακύνθου με ανακοίνωσή του εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τους καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο νησί την Πέμπτη 31 Γενάρη στις 6 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

ΝΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ζητούν στοιχεία για ανεργία - απασχόληση

Μια σειρά στοιχείων για τους νομούς της Θεσσαλίας που αφορούν την ανεργία και την απασχόληση, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος με αίτηση κατάθεσης εγγράφων από τους υπουργούς Εργασίας - Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας - Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, ζητούν να τους καταθέσουν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Πόσοι άνεργοι κατά φύλο και ομάδα ηλικιών εγγράφηκαν και πήραν επίδομα ανεργίας στο νομό Λάρισας κάθε ένα χρόνο την τελευταία πενταετία;
  • Πόσοι άνεργοι κατά φύλο και ομάδα ηλικιών απογράφηκαν από τον ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν παίρνουν ή όχι επίδομα ανεργίας, στο νομό Λάρισας κάθε ένα χρόνο την τελευταία πενταετία;
  • Πόσος είναι ο πληθυσμός ηλικίας 14 ετών και πάνω κατά φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης και ομάδες ηλικιών σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, καθώς και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τις έρευνες του Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ;
  • Πόσοι είναι οι απασχολούμενοι κατά φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, ομάδες ηλικιών, κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας, ατομικού επαγγέλματος, θέσεως στο επάγγελμα και μέσο όρο ωρών εβδομαδιαίας απασχολήσεως σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, καθώς και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τις έρευνες του Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ;
  • Πόσοι είναι οι απασχολούμενοι που ζητούν εργασία κατά φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, ομάδες ηλικιών, κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας και λόγο που ζητούν εργασία σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, καθώς και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τις έρευνες του Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ;
  • Πόσοι είναι οι άνεργοι κατά φύλο, επίπεδο εκπαίδευσης, ομάδες ηλικιών, διάρκεια ανεργίας σε κάθε νομό της Θεσσαλίας, κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία σύμφωνα με τις έρευνες Εργατικού Δυναμικού της ΕΣΥΕ;
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Διάθεση εισιτηρίων χειμερινών εκδρομών

Αρχισε από την Παρασκευή, 25 Γενάρη, το χειμερινό εκδρομικό πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το πρόγραμμα αφορά τριήμερες εκδρομές από Παρασκευή μέχρι Κυριακή σε χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση της Εργατικής Εστίας, αναφέρεται ότι τα εισιτήρια θα διατίθενται στους δικαιούχους κάθε Δευτέρα πρωινές και απογευματινές ώρες από τα κέντρα διανομής του Οργανισμού, στην οδό Αγίου Μάρκου 11 και στην Πατησίων 125 στην Αθήνα, στην Ομ. Σκυλίτση 19 στον Πειραιά και στη Θήβας 7 στο Περιστέρι.

Πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΙΚΑ

Πενθήμερη απεργία των γιατρών ΙΚΑ της χώρας για τις 6, 7, 8, 11 και 12 Φλεβάρη 2002, για την επίλυση των πιεστικών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αλλά και για την αναβάθμιση του ΙΚΑ, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Οι γιατροί ζητούν:

  • Την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασφαλισμένους.
  • Μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ που υπηρετούν στο Ιδρυμα για 5 - 15 και περισσότερα χρόνια.
  • Επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, μισθολογικών κλιμακίων και χορήγηση του επιδόματος εξομάλυνσης που πρόσφατα δόθηκε σ' όλους τους άλλους εργαζόμενους στο ΙΚΑ.
  • Ιατρικό βαθμολόγιο.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δηλώνει ότι οι γιατροί αγωνίζονται για την αποτροπή «αλλαγής ταμπέλας» στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ, με τα γνωστά προβλήματα, που θα «γονατίσουν» όταν θα προστεθούν σ' αυτά άλλοι 4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, όπως φαίνεται, με το επεξεργαζόμενο νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Ολα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, στη διάρκεια της απεργίας θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.

ΚΚΕ
Να ενισχυθούν οι εποχιακοί στις κονσερβοποιίες

Παρέμβαση για την οικονομική ενίσχυση των εποχιακά απασχολούμενων στις κονσερβοποιίες του νομού Λάρισας, έκαναν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Α. Σκυλλάκος.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Εκατοντάδες εργαζόμενοι απασχολούνται κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες στα εργοστάσια κονσερβοποιίας (κομπόστες) του νομού Λάρισας. Η διάρκεια της απασχόλησής τους δεν επαρκεί για να θεμελιώσουν δικαίωμα επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία των εποχιακών εργαζομένων δεν περιλαμβάνονται ούτε στις ρυθμίσεις για χορήγηση του ειδικού εποχιακού βοηθήματος, που προβλέπεται από το άρθρο 22, παρ. 1 του Ν.1836/89».

Ο υπουργός ερωτάται «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να χορηγείται και στους εποχιακά εργαζόμενους στα εργοστάσια κονσερβοποιίας (κομπόστες) του Νομού Λάρισας το ειδικό εποχιακό βοήθημα του άρθρου 22 παρ.1 του Ν.1836/89 (ΦΕΚ 79/Α/1989)»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ