ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Κάτεργο και με υπουργική συναίνεση

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε», η απάντηση του Ρέππα στις καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων

Να κάνει το άσπρο - μαύρο επιχείρησε χτες το υπουργείο Εργασίας, ισχυριζόμενο ότι το εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού είναι ένας παράδεισος για τους εργαζόμενους. Ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας - στην προσπάθειά του να συγκαλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση βάζει «πλάτες» στην εργοδοτική ασυδοσία - απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και, ταυτόχρονα, τα όποια στοιχεία παρουσίασε είναι παραπλανητικά ή ψευδή.

Την περασμένη Τρίτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας παρέδωσε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη - κατά την επίσκεψή του στο Ολυμπιακό Χωριό - ένα υπόμνημα, όπου περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες και όροι εργασίας που επικρατούν στο έργο. Ομως, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, σε χτεσινό δελτίο Τύπου, δεν αναφέρθηκε καν σ' αυτά τα ζητήματα, όπως έκανε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός την ημέρα της επίσκεψής του, επιδεικνύοντας την πλήρη αδιαφορία τους για τις ζωές και τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων.

Ο Δ. Ρέππας απέφυγε να τοποθετηθεί για τις παραβιάσεις της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας που αναφέρονται στο υπόμνημα. Αυτές είναι:

  • Παραβιάζεται το συμβατικό ωράριο, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να προσφέρουν καθημερινά πάνω από δύο ώρες εργασία χωρίς να πληρώνονται τις νόμιμες προσαυξήσεις. Κατά κανόνα, όσοι εργαζόμενοι δε δέχονται να δουλέψουν τις επιπλέον ώρες από το ωράριό τους απολύονται, όπως και όσοι δεν παραβιάζουν το πενθήμερο!
  • Σε κανένα εργαζόμενο, οι εργοδότες δε δίνουν τη σύμβαση που προβλέπει το 154/96 Προεδρικό Διάταγμα και στους περισσότερους δε δίνονται αναλυτικές εξοφλητικές αποδείξεις.
  • Δεν υπάρχουν σε εμφανή σημεία αναρτημένες καταστάσεις με τα ονόματα του προσωπικού κάθε εταιρίας.
  • Οι υπερωριακές ώρες δεν ασφαλίζονται στο σύνολό τους, ούτε, βέβαια, η εργασία του Σαββατοκύριακου.
  • Τα ημερομίσθια δεν ασφαλίζονται με βάση το πραγματικό μεικτό μεροκάματο.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν ασφαλίζονται όλες οι ημέρες εργασίας.
  • Οι εργοδότες καθυστερούν τις πληρωμές, δε δίνουν τα ημερομίσθια των αργιών, σταματάνε τους εργαζόμενους για λίγες ημέρες γιατί καθυστερεί η προμήθεια υλικών ή γιατί δεν υπάρχει σωστή οργάνωση των εργασιών.
  • Οι εργοδότες δε δίνουν σε αρκετούς αλλοδαπούς τη Σύμβαση Εργασίας ή βεβαίωση για να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής και εργασίας.
  • Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω βροχής και ενώ βρίσκονται στη διάθεση του εργοδότη.

Για τα μέτρα ασφάλειας, ο Δ. Ρέππας δεν απάντησε στα παρακάτω σημεία:

  • Υπάρχουν στα κτίρια ή στις εκσκαφές ανοίγματα που δε φράζονται και σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι κατάλληλες σκάλες για την είσοδο σε κτίρια που βρίσκονται σε φάση της κατασκευής.
  • Σε αρκετές περιπτώσεις, οι υπεργολάβοι δε χρησιμοποιούν επαγγελματίες χειριστές γερανών και δουλεύουν οι ίδιοι τους γερανούς.
  • Τα μέσα ατομικής προστασίας χρεώνονται στους εργαζόμενους από αρκετούς εργοδότες ή δε δίνονται καθόλου.
  • Δεν υπάρχει συγκοινωνιακό μέσο για τη μεταφορά των εργαζομένων στον τόπο δουλιάς. Κάθε πρωί και απόγευμα, οι εργαζόμενοι περπατάνε πάνω από δύο χιλιόμετρα τη φορά.

Σε τι απάντησε ο υπουργός; Στο ότι υπάρχει επαρκής αριθμός αποχωρητηρίων και νιπτήρων. Αλλά δεν είναι έτσι. Οχι μόνο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός, όπως μας είπε ο Γ. Φιλιούσης, πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά και αυτές που υπάρχουν δεν καθαρίζονται και είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν. Σε ό,τι αφορά την παροχή νερού, ουσιαστικά, παραδέχεται ότι δίκτυο της ΕΥΔΑΠ διαθέτει μόνον ο χώρος της Α` Εργολαβίας και όσο για τις βρύσες που λέει ότι υπάρχουν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο είναι ψευδές, γιατί όσες υπάρχουν απέχουν από τις οικοδομές δεκάδες μέτρα. Για τους χώρους αλλαγής και φύλαξης των ενδυμάτων των εργαζομένων που ισχυρίζεται ότι υπάρχουν, πρόκειται είτε για ελάχιστα κοντέινερ σε άθλια κατάσταση, είτε για υπόγεια των κτιρίων. Ενώ είναι εντελώς ψευδές ότι υπάρχουν δύο ασθενοφόρα (ούτε ένα δεν υπάρχει) και γιατρός εργασίας. Οταν στις 18 Γενάρη ο οικοδόμος Βασίλης Χουσιάδας που δούλευε στη Β` Εργολαβία έπεσε από τον πρώτο όροφο οικοδομής δεν υπήρχε κανένας γιατρός και κανένα ασθενοφόρο. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματίας να παραμείνει για μισή ώρα ξαπλωμένος μέχρι να εμφανιστεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο Γ. Φιλιούσης μας είπε ακόμα ότι υπήρξε ένα νοικιασμένο ασθενοφόρο στο έργο την ημέρα της επίσκεψης του Σημίτη, αλλά ότι χθες δεν το είδε πουθενά!!! Σχετικά με την καταγγελία του Συνδικάτου για ανυπαρξία σκαλωσιών, ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται το γεγονός, προσπαθεί, όμως, να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι έγιναν αυστηρές συστάσεις(!) και επιβλήθηκαν 5 πρόστιμα και 5 διακοπές εργασιών. Μάλιστα, αναφέρει ότι συνολικά έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 9.000.000. Δηλαδή, με πόσα χρήματα κοστολογείτε, κύριε υπουργέ, τη ζωή του 62χρονου οικοδόμου, που «δολοφονήθηκε», τον προηγούμενο μήνα στο Ολυμπιακό Χωριό, στο βωμό του κέρδους; `Η τους δεκάδες τραυματισμούς εργατών, που συμβαίνουν καθημερινά;

«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Κινητοποιήσεις ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και οι ίδιοι αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό». Την απόφαση πήραν χτες στη μαζική Γενική Συνέλευση, ενώ καλούν σε συστράτευση και κοινό αγώνα τα σωματεία και τους εργαζόμενους των νοσοκομείων που υπάγονται στο Α' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Αττικής (ΠεΣΥ).

Στη μαζική χτεσινή τους γενική συνέλευση - η οποία σημαδεύτηκε από την παρουσία αστυνομικών στην είσοδο του νοσοκομείου - οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους που οδηγούν σε υπερεντατικοποίηση της δουλιάς τους, για την αθλιότητα της νοσηλείας ασθενών σε ράντζα, για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των υπερωριών τους, για τον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου που αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του νοσοκομείου, ακόμα και στο επιστημονικό έργο. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική επιχείρηση εμπορευματοποίησης της Υγείας και ειδικότερα στο μέτρο των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία.

«Τη στιγμή που το συνδικαλιστικό κίνημα βάλλεται ο αγώνας πρέπει να είναι μακροχρόνιος», επισήμανε στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Ηλ. Σιώρας. Η διοίκηση του νοσοκομείου, τόνισε, βγάζει κάθε βδομάδα ανακοινώσεις και ενημερώνει για το πόσοι ασθενείς επισκέφτηκαν τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, ποτέ όμως δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για τα ράντζα ή για το πόσα ρεπό οφείλονται στους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα, ενώ στα πλαίσια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων πραγματοποιούν:

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του νοσοκομείου την ερχόμενη Δευτέρα 4.2.2002 στις 8 π.μ.
  • Τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στα γραφεία του Α' ΠεΣΥ Αττικής στην οποία καλούν και τους υγειονομικοί των υπολοίπων νοσοκομείων που υπάγονται σε αυτό, την Παρασκευή 8.2.2002.
Προκαλούν συνειδητά

Σε ναούς της ιατρικής υποστήριζε συχνά - πυκνά ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος πως θα μετατρέψει τα νοσοκομεία με την ψευδεπίγραφη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ». Στο «ναό» του «Ευαγγελισμού», πάντως, χτες, αυτό που εμφανίστηκε και μάλιστα για τρίτη συνεχή φορά στη διάρκεια συνέλευσης του σωματείου, ήταν ένστολοι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έκρυψαν ότι ακριβώς γι' αυτό τους έστειλε η υπηρεσία τους. Η διοίκηση του νοσοκομείου δήλωσε στους συνδικαλιστές ότι δεν είχε καλέσει η ίδια την αστυνομία. Και τελικά κάτω από την οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων οι αστυνομικοί πήγαν από κει που ήρθαν. Το πρόβλημα, όμως, με τη στενή παρακολούθηση κάθε συνδικαλιστικής δράσης από την Αστυνομία παραμένει. Και διδάσκει: Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της υπάλληλοι όχι μόνο δεν ξεχνούν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός τους, οι ξεσηκωμένοι εργαζόμενοι, αλλά και φροντίζουν έγκαιρα να κάνουν με κάθε ευκαιρία καθαρό ότι αυτοί είναι ακόμα τα αφεντικά. Οτι αυτοί εξακολουθούν να κρατούν το βούρδουλα. Ωσπου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ