ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΗΠΕΙΡΟΣ
Αμετακίνητοι, στο μετερίζι του Εύηνου

Αμετακίνητοι, στο μετερίζι της γέφυρας του Εύηνου που έστησαν από την περασμένη Τετάρτη παραμένουν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα παραταγμένα κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Αντιρρίου και τη συμπαράσταση του λαού της περιοχής, προχώρησαν και χτες σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για τη στάση που θα ακολουθήσει ενόψει και της σημερινής συνάντησης των εκπροσώπων της αγωνιζόμενης αγροτιάς με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας στην Αθήνα. Οι φωνές των αγροτών για κλιμάκωση του αγώνα πληθαίνουν στο νομό, ιδιαίτερα μετά το συνεχιζόμενο εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης αναφορικά με τα γενικότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Παράλληλα, στην Πελοπόννησο οι αγρότες της Ηλείας παρέταξαν τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος του δρόμου στη θέση Τζαμί της Πηνείας από το περασμένο Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που έχει πλήξει όλες τις καλλιέργειες του νομού. Σήμερα μάλιστα οι αγρότες έχουν προγραμματίσει μηχανοκίνητη πορεία από τη θέση που βρίσκονται προς τη Νομαρχία. Στην Αργολίδα, οι αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία του Αργους στον Αγιο Πέτρο και από εκεί αφού νωρίτερα άδειασαν κλούβες με πορτοκάλια προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα προς τη Νομαρχία, στο Ναύπλιο. Αίτημα αιχμής, η έναρξη της διαδικασίας καταγραφής της παγόπληκτης παραγωγής για να αποζημιωθούν κάποτε οι αγρότες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει κανένας έλεγχος, ενώ τα πορτοκάλια σαπίζουν και πέφτουν. Οι αγρότες αφού πέταξαν εκ νέου πορτοκάλια στην είσοδο της Νομαρχίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παρέδωσαν ψήφισμα στον Νομάρχη και με τα υπόλοιπα αιτήματά τους, όπως για την υλοποίηση αρδευτικών έργων, μέτρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας κ.ά.

Αγρότες από την Αργολίδα διαμαρτύρονται για την τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην παραγωγή τους

Eurokinissi

Αγρότες από την Αργολίδα διαμαρτύρονται για την τύχη που επιφυλάσσει η κυβέρνηση στην παραγωγή τους
Τέλος, στην Αχαΐα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας με το σύνθημα «ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα και συνεχίζεται, όλοι ενωμένοι στο δίκαιο και τίμιο αγώνα μας», καλούν τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα, την Τετάρτη 6 του Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι, στη διασταύρωση των Καρέικων.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ξέρουν τι θέλουν, ξέρουν πώς να το πάρουν...

Eurokinissi

Μια βδομάδα στα μπλόκα του αγώνα, στο δρόμο της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας, έκλεισαν, ήδη, οι αγωνιστές της αγροτιάς στη Στερεά Ελλάδα, στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Μαζί τους βρίσκονται περιοδικά και οι αγρότες της βορειοκεντρικής Εύβοιας, που την προηγούμενη Δευτέρα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις με συγκέντρωση στα «Παλιούρια», στο δρόμο Χαλκίδας - Λ. Αιδηψού, και με πορεία τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων, κατευθύνθηκαν στο Μαντούδι, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη δύο ωρών στην Αγροτική Τράπεζα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησής της. Συντόνισαν τα βήματά τους με τους ξωμάχους του θεσσαλικού κάμπου και των άλλων αγροτικών νομών της χώρας, γιατί «τα ψέματα τέλειωσαν» και «δεν πάει άλλο», όπως λένε, άλλωστε, όλοι τους στα μπλόκα.

Από δω και πέρα, δηλώνουν «αγύριστα κεφάλια» απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι «υποσχέσεις» και οι «δεσμεύσεις» κυβέρνησης, υπουργού Γεωργίας και άλλων κυβερνητικών παραγόντων δεν τους πείθουν. Εμαθαν απ' το 1995, στα μπλόκα του αγώνα, να είναι «άπιστοι Θωμάδες», να διεκδικούν για να πάρουν. Δίνουν τη μάχη της επιβίωσης για να μείνουν στα χωριά τους και στη γη τους, για να μην προστεθούν στους ατέλειωτους καταλόγους της ανεργίας του καπιταλιστικού συστήματος, να μη γίνουν εφεδρείες τους.

Βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοκαλλιεργητές, σιτοπαραγωγοί, παραγωγοί οπωροκηπευτικών, καπνοκαλλιεργητές, το σύνολο της αγροτιάς - έβαλαν στην άκρη αυτά που τους χωρίζουν και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών και συνεταιριστικών τους οργανώσεων - συσπειρώθηκαν και με ενότητα αντιτάσσουν και προτάσσουν την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που έχει γίνει «θηλιά στο λαιμό τους». Διεκδικούν την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, που θα βασίζεται, θα αξιοποιεί και θα αναπτύσσει την αγροτική οικονομία σε παραγωγική βάση, που θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού. Σ' αυτόν τον αγώνα θέλουν και έχουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, του μικρομεσαίου της πόλης, των άλλων εργατικών στρωμάτων.

Μ' αυτήν την προοπτική ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα οι ξωμάχοι του κωπαϊδικού κάμπου, της Βοιωτίας, οι αγρότες της Ρούμελης, στήνοντας τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα που διαθέτουν στους δρόμους. Το «δεν έχουμε άλλα περιθώρια» είναι το ξέσπασμα οργής και αγανάκτησης του αγρότη απ' το Ρωμέικο, ενώ στο μπλόκο της Λιβαδειάς ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι «δε μας μένει τίποτα άλλο απ' το δρόμο του αγώνα».

«Πάγια εντολή»... ομηρίας των αγροτών

Η εντολή της ντροπής και του εκβιασμού
Η εντολή της ντροπής και του εκβιασμού
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την ονόμασαν «πάγια εντολή εξουσιοδότησης» και με αυτήν κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας και Αγροτική Τράπεζα - με τη συνεργασία και συναίνεση της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών - προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους αγρότες.

Καλούν, δηλαδή, τους παραγωγούς να μπουν σ' ένα παιγνίδι ανοιχτής εξουσιοδότησης προς τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών - στη συγκεκριμένη περίπτωση εξουσιοδότησης προς την ΕΑΣ Εύβοιας - η οποία «καλείται» να διαχειρίζεται εν λευκώ τις όποιες επιδοτήσεις, να πληρώνει τυχόν χρέη των αγροτών προς τρίτους και να κάνει παράνομη παρακράτηση (3%), που ονομάζουν «οικειοθελή συνεισφορά». Ετσι, λοιπόν, με εκβιαστικό τρόπο η ΑΤΕ εκμεταλλεύεται την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, με τον ατομικό λογαριασμό που υποχρεούνται ν' ανοίξουν στην ΑΤΕ όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί. Από κει και πέρα, τη συνέχιση των εκβιαστικών διλημμάτων στους παραγωγούς - του τύπου «αν δεν υπογράψετε, δεν πρόκειται να πάρετε επιδότηση» - την αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Ενώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η Ενωση ΑΣ Εύβοιας πήρε απόφαση παρακράτησης της επιδότησης, ποσοστού 3%, απ' το οποίο το 2% παρακρατείται απ' την ίδια και το υπόλοιπο πάει στην «Ελαιουργική». Ετσι η Ενωση καρπώνεται πολλά εκατομμύρια των αγροτών με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων», που εξαγγέλλουν οι βιομήχανοι, όταν επιδιώκουν πολλές και γρήγορες απολύσεις.

Αν τώρα ο παραγωγός δεν υποκύψει στον εκβιασμό και δεν υπογράψει την «πάγια εντολή», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα μπορέσει να πάρει απ' την ΑΤΕ καλλιεργητικό δάνειο. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την «πάγια εντολή - εξουσιοδότηση» ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να καταγράψει όλα τα ατομικά του στοιχεία στους λογαριασμούς καταθέσεων στην ΑΤΕ και να εξουσιοδοτεί: Την ΟΠΕΑΣ Εύβοιας να μεριμνά και να προβαίνει σ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή με πίστωση ή με εντολή πληρωμής, μέσω ΑΤΕ, των προκαταβολών και εξοφλήσεων της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιόλαδου ή επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και του ΟΣΔΕ.

Επίσης, ο αγρότης καλείται με την εξουσιοδότηση «για τη χρέωση του λογαριασμού αυτού απ' την ΑΤΕ, με τις οφειλές του υπέρ τρίτων». Ακολουθεί η εξουσιοδότηση προς την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Παραγωγών Ελαιοκομικών Προϊόντων - «Ελαιουργική» να προβαίνει σ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη χρέωση του λογαριασμού τους απ' την ΑΤΕ, με το ποσό της «οικειοθελούς συνεισφοράς» και, τέλος, εξουσιοδοτείται η ΑΤΕ να προβαίνει στην πίστωση ή χρέωση του λογαριασμού του παραγωγού, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Μέχρι σήμερα, οι αγρότες έχουν προβληματιστεί απ' αυτή την εξέλιξη και αρκετοί είναι αυτοί που δεν υπογράφουν ένα τέτοιο χαρτί. «Η ενημέρωση που υπήρξε απ' την ΕΑΣ Εύβοιας ήταν παραπλανητική και επιλεκτική», όπως καταγγέλλουν πολλοί αγρότες. Πάντως, σίγουρο θεωρείται ότι αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και της μετατροπής των Ενώσεων Συνεταιρισμών σε επιχειρήσεις ΑΕ.

Εμπαίζουν και τους κτηνοτρόφους

Την ώρα που στα μπλόκα του αγώνα οι κτηνοτρόφοι της χώρας δίνουν αγώνα επιβίωσης μαζί με τους αγρότες, το υπουργείο Γεωργίας διά του αρμοδίου υφυπουργού Φ. Χατζημιχάλη έβγαλε χτες μια ανακοίνωση - κοροϊδία για να «διαφημίσει» τα χάλια του νέου κανονισμού για το αιγοπρόβειο, που ψήφισε η κυβέρνηση στις 19/12/2001 στην ΕΕ.

Κι ενώ ψηφίστηκε ένας χειρότερος κανονισμός για τους Ελληνες αιγοπροβατοτρόφους, ο Φ. Χατζημιχάλης τους καλεί διά της ανακοινώσεώς του «να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που τους παρέχονται»... Δηλαδή τι; Να πωλούν στο εξής οι παραγωγοί το κρέας σε ακόμα πιο χαμηλές τιμές, στους εμποροβιομηχάνους, μιας και η κυβέρνηση ψήφισε την κατάργηση της τιμής βάσης, που πρόσφερε έστω και μια ελάχιστη προστασία; Κι όσον αφορά το γάλα, το οποίο η ΕΕ, όπως αναφέρει και ο Χατζημιχάλης, δεν το επιδοτεί, αλλά δίνει μικρότερη επιδότηση στο ζώο που το παράγει, τι θα γίνει; Γιατί οι παραγωγοί πωλούν τώρα γάλα, φτηνότερα κι από ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό και σε λίγο καιρό μετά την ιδιωτικοποίηση και των τελευταίων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών θα πωλούν, πιο φτηνά κι από την τιμή πώλησης μισού λίτρου εμφιαλωμένου νερού.

Για δέλεαρ ο υφυπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε παραπλανητικά πως το σύνολο της επιδότησης ανά επιλέξιμο ζώο θα φτάσει το 24,6 ευρώ ή 8.382 δραχμές. Μόνο που όμως η βασική επιδότηση που θα εισπράττουν ανά επιλέξιμο ζώο οι αιγοπροβατοτρόφοι θα είναι στο εξής 16,8 ευρώ, δηλαδή 5.724 δραχμές, ενώ για τα αιγοπρόβατα των βορείων χωρών της ΕΕ είναι 21 ευρώ ή 7.155 δραχμές. Και οι 5.724 δραχμές είναι για ένα ποσό που επί της ουσίας, ισούται με την επιδότηση που έπαιρναν οι αιγοπροβατοτρόφοι το 1990 και το οποίο είναι μικρότερο από τη βασική επιδότηση του 1995, που ήταν 6.763 δραχμές και του 1998, 6.132 δραχμές. Οσο για την ειδική ενίσχυση (εξισωτική), αναφέρεται ότι είναι 7 ευρώ ή 2.385 δραχμές, αλλά δε λέγεται ότι πριν ήταν 5,97 ευρώ και η αύξηση που δόθηκε είναι μόλις 350 δραχμές. Αφήστε που η επιδότηση αυτή δε δίνεται σε όλους τους κτηνοτρόφους και στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές επιδοτούνται μέχρι 200 το πολύ ζώα, ανά κοπάδι. Οσο για το λεγόμενο εθνικό φάκελο, στην ανακοίνωση προτίθεται και άλλο ένα ποσό της τάξης των 0,8 ευρώ ή 272 ολόκληρες δραχμές ανά επιλέξιμο αιγοπρόβατο...

Στην ανακοίνωση ακόμα δεν αναφέρεται ότι το εθνικό πλαφόν επιλέξιμων αιγοπροβάτων παρέμεινε «παγωμένο» στα 11.023.000 δικαιώματα. Κι ούτε αναφέρεται πως ο αριθμός των αιγοπροβάτων στη χώρα μας ξεπερνάει τα 14.500.000 και πάνω από 3.500.000 κεφάλια μένουν χωρίς επιδότηση. Ο εμπαιγμός, στην προκειμένη περίπτωση λέγεται δημιουργία εθνικού αποθέματος, από τις σάρκες των υπαρχόντων δικαιωμάτων και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτό θα δημιουργηθεί από την επιβολή παρακρατήματος 15% στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, με μόνη εξαίρεση την περίπτωση μεταβίβασης ολόκληρης της εκμετάλλευσης. Επίσης, οι παραγωγοί που δε θα συμπληρώνουν σε ζώα το 90% των δικαιωμάτων, θα χάνουν αυτόματα τα επιπλέον δικαιώματα, ενώ για τις περιπτώσεις που χάνουν ζώα από ατυχήματα, κατασπαράξεις και αρρώστιες θα πρέπει να σπεύδουν να δηλώνουν τις απώλειες μέσα σε 10 μέρες, γιατί διαφορετικά πάλι θα τους κόβονται, δικαιώματα.

Μαζί με τους αγρότες

Τη συμπαράστασή τους προς τους ξεσηκωμένους αγρότες σε όλη την Ελλάδα εκφράζουν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μυτιλήνης, με ψήφισμά του δηλώνει την αλληλεγγύη των εργαζομένων που παλεύουν μαζί με τους αγρότες της πατρίδας μας, οι οποίοι αγωνίζονται και με γενικότερα αιτήματα πέρα από τις καλές τιμές που ζητούν για τα προϊόντα τους ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. «Εδώ στην ακριτική Λέσβο» σχολιάζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο «οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων θα κάνουν ό,τι μπορούν για την ανάπτυξη της συμμαχίας με την αγροτιά, ώστε να επιβάλουν την πολιτική που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα κι όχι των μονοπωλιακών κέντρων της ΕΕ».

Την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν σε κοινούς αγώνες και να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο εργατών - αγροτών και μικρομεσαίων στρωμάτων εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Επίσης, το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας ομόφωνα δηλώνει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους αγρότες. Την αιτία των προβλημάτων, εντοπίζει το συνδικάτο, στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί το πολυεθνικό ντόπιο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων του Δήμου Καλλιθέας συμπαραστέκεται στον αγώνα των αγροτών, καθώς, σύμφωνα με το Σύλλογο, η επιβίωση της αγροτιάς και η αναζωογόνηση της υπαίθρου αποτελεί «επιτακτική εθνική ανάγκη και δεν αφορά μόνο τους αγρότες».

Τέλος, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ του Νομού Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στους αγρότες όλης της χώρας κι έτσι εξουσιοδότησε το ΔΣ και μαζί με άλλους εργαζόμενους παραβρέθηκαν στα μπλόκα των Τεμπών την Κυριακή 3 Φλεβάρη, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στο ψήφισμά του το ΔΣ τονίζει ότι είναι απαραίτητη η κοινή πορεία εργαζομένων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας για να αντικρουστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική.

ΧΑΝΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα

Συμβολική κατάληψη του καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στα Χανιά θα πραγματοποιήσει σήμερα, στις 11 το πρωί, η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, οι αγρότες του Ν. Χανίων κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει από τις 28 Γενάρη μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας. Τα βασικά αιτήματα των αγροτών που σηματοδοτούν και την απόφαση που πήραν για την κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας είναι: Να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΑΤΕ, να παγώσουν τα χρέη των αγροτοκτηνοτρόφων προς την ΑΤΕ και να χορηγηθούν δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, να αποζημιωθούν 100% οι ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία, να επιδοτηθούν άμεσα όλες οι πραγματικές ποσότητες ελαιολάδου και να αποσυρθεί η εκβιαστική απόφαση του υπουργείου Γεωργίας.

Μέλη της Παγχανιώτικης Επιτροπής συνεχίζουν τις περιοδείες τους στα χωριά του νομού, ενημερώνοντας και καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα που κάνουν, βάζοντας φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ, που στόχο έχουν το ξεκλήρισμά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ