Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Πάγια εντολή»... ομηρίας των αγροτών

Η εντολή της ντροπής και του εκβιασμού
Η εντολή της ντροπής και του εκβιασμού
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την ονόμασαν «πάγια εντολή εξουσιοδότησης» και με αυτήν κυβέρνηση, υπουργείο Γεωργίας και Αγροτική Τράπεζα - με τη συνεργασία και συναίνεση της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών - προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους αγρότες.

Καλούν, δηλαδή, τους παραγωγούς να μπουν σ' ένα παιγνίδι ανοιχτής εξουσιοδότησης προς τις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών - στη συγκεκριμένη περίπτωση εξουσιοδότησης προς την ΕΑΣ Εύβοιας - η οποία «καλείται» να διαχειρίζεται εν λευκώ τις όποιες επιδοτήσεις, να πληρώνει τυχόν χρέη των αγροτών προς τρίτους και να κάνει παράνομη παρακράτηση (3%), που ονομάζουν «οικειοθελή συνεισφορά». Ετσι, λοιπόν, με εκβιαστικό τρόπο η ΑΤΕ εκμεταλλεύεται την αλλαγή του τρόπου πληρωμής των επιδοτήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, με τον ατομικό λογαριασμό που υποχρεούνται ν' ανοίξουν στην ΑΤΕ όλοι οι δικαιούχοι παραγωγοί. Από κει και πέρα, τη συνέχιση των εκβιαστικών διλημμάτων στους παραγωγούς - του τύπου «αν δεν υπογράψετε, δεν πρόκειται να πάρετε επιδότηση» - την αναλαμβάνουν οι κατά τόπους Ενώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο η Ενωση ΑΣ Εύβοιας πήρε απόφαση παρακράτησης της επιδότησης, ποσοστού 3%, απ' το οποίο το 2% παρακρατείται απ' την ίδια και το υπόλοιπο πάει στην «Ελαιουργική». Ετσι η Ενωση καρπώνεται πολλά εκατομμύρια των αγροτών με τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων», που εξαγγέλλουν οι βιομήχανοι, όταν επιδιώκουν πολλές και γρήγορες απολύσεις.

Αν τώρα ο παραγωγός δεν υποκύψει στον εκβιασμό και δεν υπογράψει την «πάγια εντολή», θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δε θα μπορέσει να πάρει απ' την ΑΤΕ καλλιεργητικό δάνειο. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την «πάγια εντολή - εξουσιοδότηση» ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος να καταγράψει όλα τα ατομικά του στοιχεία στους λογαριασμούς καταθέσεων στην ΑΤΕ και να εξουσιοδοτεί: Την ΟΠΕΑΣ Εύβοιας να μεριμνά και να προβαίνει σ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πληρωμή με πίστωση ή με εντολή πληρωμής, μέσω ΑΤΕ, των προκαταβολών και εξοφλήσεων της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιόλαδου ή επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και του ΟΣΔΕ.

Επίσης, ο αγρότης καλείται με την εξουσιοδότηση «για τη χρέωση του λογαριασμού αυτού απ' την ΑΤΕ, με τις οφειλές του υπέρ τρίτων». Ακολουθεί η εξουσιοδότηση προς την Κεντρική Συνεταιριστική Ενωση Παραγωγών Ελαιοκομικών Προϊόντων - «Ελαιουργική» να προβαίνει σ' όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη χρέωση του λογαριασμού τους απ' την ΑΤΕ, με το ποσό της «οικειοθελούς συνεισφοράς» και, τέλος, εξουσιοδοτείται η ΑΤΕ να προβαίνει στην πίστωση ή χρέωση του λογαριασμού του παραγωγού, σύμφωνα με τα παραπάνω.

Μέχρι σήμερα, οι αγρότες έχουν προβληματιστεί απ' αυτή την εξέλιξη και αρκετοί είναι αυτοί που δεν υπογράφουν ένα τέτοιο χαρτί. «Η ενημέρωση που υπήρξε απ' την ΕΑΣ Εύβοιας ήταν παραπλανητική και επιλεκτική», όπως καταγγέλλουν πολλοί αγρότες. Πάντως, σίγουρο θεωρείται ότι αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και της μετατροπής των Ενώσεων Συνεταιρισμών σε επιχειρήσεις ΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ