Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Συμπαραστάτες της αγροτιάς

Δεκάδες εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων, των ΕΒΕ κι άλλων φορέων της Θεσσαλίας, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων στο πλευρό της μαχόμενης αγροτιάς

Πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εργατικών Κέντρων και άλλων μαζικών φορέων από ολόκληρη τη Θεσσαλία παραβρέθηκαν στην ευρεία σύσκεψη συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς, που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στα Τέμπη.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι «ο αγώνας μας δεν αφορά μόνο το "σήμερα" των αγροτών, αλλά και το μέλλον του τόπου» και πρόσθεσε ότι «η πάλη θα συνεχίζεται ενάντια σε μια πολιτική που θέλει να μας ξεκληρίσει από τη γη μας, να ερημώσει τα χωριά μας και να μας στοιβάξει στα αστικά κέντρα, μεγαλώνοντας τις στρατιές των ανέργων, μειώνοντας κι άλλο το φτωχό μεροκάματο του εργαζόμενου». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν οι ομιλίες των άλλων εκπροσώπων των αγροτών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του Θ. Κοκκινούλη, ο οποίος τόνισε ότι «οι αγρότες σε καμία περίπτωση δε θα πουν "σφάξε με ΕΟΚ ν' αγιάσω"».

Ο Β. Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας και αγροτοσυνδικαλιστής, επισήμανε ότι «οι αγρότες βγαίνουμε στους δρόμους υπό την πίεση των προβλημάτων, αφού έπρεπε να οδηγηθούμε σε αυτήν τη μορφή αγώνα για να ακουστούμε από την κυβέρνηση. Δυστυχώς εισπράττουμε ειρωνεία από την κυβέρνηση, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει: "Καλοπερνάτε και δεν το καταλαβαίνετε"».


Την αλληλεγγύη των εργαζομένων στους αγρότες εξέφρασαν στις ομιλίες τους ο Στ. Γούλας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και ο Γ. Χαϊδούλης εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να στηρίξουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, γιατί «αν περάσει η πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών, η ανεργία στα αστικά κέντρα θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο».

Ο Χ. Καλόγερος, εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «περιφρόνηση» των προτάσεων των γεωτεχνικών πάνω στα προβλήματα της αγροτιάς και ότι με την πολιτική της παραβλέπει το γεγονός πως η γεωργία αποτελεί βασικό στοιχείο στην εθνική οικονομία.

Ο Κ. Τζανακούλης, δήμαρχος Λάρισας, χαιρέτισε στην εκδήλωση και ανακοίνωσε ότι έπειτα από απόφαση της ΤΕΔΚ θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες των δήμων την ημέρα συνάντησης των εκπροσώπων των αγροτών με τον υπουργό Γεωργίας.

Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν ακόμη στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών και Εμπόρων Λάρισας και Καρδίτσας και του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Χρ. Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας, πολλοί άλλοι δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι δεκάδων μαζικών φορέων της Θεσσαλίας.

Παράνομοι δεν είναι οι αγώνες

«Νόμος είναι το δίκιο του αγρότη», τόνισε στην παρέμβασή του ο Αντ. Σκυλλάκος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, απαντώντας από το βήμα της σύσκεψης στο ερώτημα που θέτει η κυβέρνηση σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ για τα μπλόκα στις Εθνικές Οδούς.

«Οι αγρότες είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για το ποια μορφή πάλης θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «παράνομες δεν είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά η καταστρεπτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος των αγροτών».


Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε ότι υπάρχουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την κατάργηση κάθε στήριξης προς τους μικρομεσαίους αγρότες με στόχο τη δημιουργία «των νέων τσιφλικάδων» και κατέληξε σημειώνοντας ότι η λύση του αγροτικού προβλήματος περνάει μέσα από την ίδρυση παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών.

Ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΟΑΣ Λάρισας, τόνισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική που πιστά εφαρμόζεται στην Ελλάδα έχει φέρει σε αυτήν τη δεινή κατάσταση τον μικρομεσαίο αγρότη. «Οι προϋποθέσεις για να έχει η χώρα μας ανεπτυγμένη και ανταγωνιστική γεωργία υπάρχουν, όμως δεν υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική για να είναι τέτοια η ελληνική γεωργία».

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κατσαρός, Γ. Γαρουφαλιάς, Χρ. Ζώης και η Ασημίνα Ξηροτύρη, του Συνασπισμού.



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ