ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Ταπείνωση η νοσηλεία στο ράντζο

Επίκαιρη Ερώτηση του Π. Κοσιώνη για τις συνθήκες νοσηλείας και εργασίας στον Ευαγγελισμό

Σε κάθε εφημερία«φρακάρουν» οι διάδρομοι του Ευαγγελισμού
Σε κάθε εφημερία«φρακάρουν» οι διάδρομοι του Ευαγγελισμού
Την ταπείνωση της νοσηλείας σε ράντζα στους διαδρόμους του Ευαγγελισμού, καθώς και τις εργασιακές συνθήκες που οδηγούν το προσωπικό σε απόγνωση στιγματίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

«Οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τη λύση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου» επισημαίνει ο βουλευτής και σημειώνει:

  • Η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Οι κενές οργανικές θέσεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ανέρχονται στις 1.288. Οι ελλείψεις αυτές, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλιάς, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε απόγνωση. Και στον εξοπλισμό υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, γεγονός που χειροτερεύει την κατάσταση.
  • Οι απλήρωτες υπερωρίες - νυχτερινά - δεδουλευμένες αργίες από το Νοέμβρη του 2001 και το χρέος ύψους 200 εκατ. δρχ. που οφείλει το υπουργείο Υγείας στον Ευαγγελισμό από περσινές υπερωρίες. Επιπλέον για το 2002 δεν έχει εξασφαλιστεί κανένα σχετικό κονδύλι, ενώ οι αυξήσεις της τάξης του 2,5% από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πενιχρό νοσοκομειακό επίδομα δεν καλύπτουν ούτε τις ανάγκες των εργαζομένων ούτε πληρώνουν την εργασία τους.

«Η λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, τα οποία θεωρούνται από την κυβέρνηση σαν πανάκεια και που στην ουσία προωθούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους εργαζόμενους και δε δίνει λύση στα παραπάνω οξυμένα προβλήματα» τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισημαίνει ότι κατά τις τρεις τελευταίες γενικές εφημερίες του νοσοκομείου οι ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ράντζα ήταν 165, 107 και 190 αντίστοιχα.

Καταλήγοντας ο Π. Κοσιώνης ερωτά τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Πορεία την Παρασκευή

Με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή (8.2.2002) τρίωρη στάση εργασίας (8-11 π.μ).

Στη διάρκεια της στάσης θα κάνουν πορεία στα γραφεία του Α` Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Αττικής, στην οποία καλούν και τους υγειονομικούς των υπολοίπων νοσοκομείων που υπάγονται το ίδιο ΠεΣΥ.

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Απειλούνται από τις ιδιωτικοποιήσεις

Σε κοινή δράση με το ΚΚΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, κάλεσε τους εργαζόμενους η Λ. Κανέλλη στη χτεσινή περιοδεία της στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων

Σε δύο συγκεντρώσεις μίλησε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στη διάρκεια της περιοδείας της στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ). Στο ΕΙΑΑ φιλοξενείται το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» μετά τον καταστροφικό σεισμό, ενώ δίπλα στεγάζεται το Ειδικό Σχολείο.

Το ΕΙΑΑ και τα τμήματα του Νοσοκομείου των «Αγίων Αναργύρων» λειτούργησαν με «προσωπικό ασφαλείας» καθώς το σύνολο των εργαζομένων συμμετείχε στη συγκέντρωση που μίλησε η Λ. Κανέλλη. Πλήθος τα ερωτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι: Για το Ασφαλιστικό, αν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα ό,τι συνέβη στην Αργεντινή ή για την κάμψη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Απειλούνται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η Υγεία, η Πρόνοια και η Κοινωνική Ασφάλιση από τις επιχειρούμενες ιδιωτικοποιήσεις υπογράμμισε η Λ. Κανέλλη. Εφερε ως παράδειγμα την υπό έκδοση Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης με την καθιέρωση των Συμπληρωματικών Επαγγελματικών Συντάξεων - μια πρόταση που δημοσιοποίησε προχτές η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Η Λιάνα Κανέλλη τόνισε την ανάγκη ενός ευρύτερου μετώπου πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και κάλεσε τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα απ' τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, να δράσουν μαζί με το ΚΚΕ ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο Ειδικό Σχολείο οι δάσκαλοι αναφέρθηκαν στην έλλειψη οδηγών για τα παιδιά. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 14, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι. Επίσης, ο διορισμός των αναπληρωτών δασκάλων γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, γι' αυτό και ζήτησαν να είναι μόνιμοι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι οδηγοί.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εξέφρασαν τα παιδιά που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο αλλά μένουν σε μονάδες του ΠΙΚΠΑ. Υπογράμμισαν ότι με τη συρρίκνωση που επιχειρείται στην Πρόνοια φοβούνται μήπως μείνουν στο δρόμο.

Η Λ. Κανέλλη συναντήθηκε με την Φ. Σακελλαρίδου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΑΑ. Η Φ. Σακελλαρίδου υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί το Ιδρυμα.

Το ΕΙΑΑ είναι το μοναδικό Ιδρυμα στην Ελλάδα με δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα της αποκατάστασης ατόμων με κινητικές αναπηρίες. Οι δύο κλινικές του ΕΙΑΑ - 65 και 64 κλινών - λειτουργούν στα πλαίσια του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία επισκέφτηκαν 4.000 άτομα το 2000.

Πάντως οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς με κοινό υπόμνημά τους προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο ζήτησαν την υπαγωγή του στον τομέα της Υγείας και όχι της Πρόνοιας.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Νέος κύκλος απεργιών

Ο αγώνας πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια με στήριγμα στον κόσμο, επισημαίνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών με ανακοίνωσή της στη Θεσσαλονίκη

Πενθήμερη απεργία από σήμερα Τετάρτη ξεκινούν οι γιατροί ΙΚΑ της χώρας, διεκδικώντας την επίλυση των πιεστικών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Η απεργία που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) θα συνεχιστεί αύριο 7, στις 8, 11 και 12 Φλεβάρη 2002.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γιατρών του ΙΚΑ με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, το οποίο είχε υποσχεθεί ότι θα δημοσιοποιήσει μέσα στο Γενάρη του 2002. Ωστόσο, όμως, τέτοιο νομοσχέδιο δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ μετά από εισήγηση του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δέχτηκε να προηγηθεί υπουργικό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει το σχέδιο νόμου που θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Πάντως, ο Αλ. Παπαδόπουλος -σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του- φέρνει τρίτο στη σειρά το σχέδιο με την ΠΦΥ. Σε χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κέρδος» αναφέρει ότι το προσχέδιο ήδη στάλθηκε στα συναρμόδια υπουργεία και εκφράζει την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα περάσει απ' το Υπουργικό Συμβούλιο. Τέλος, δήλωσε ότι βλέπει την ψήφισή του «μέσα στο 2002».

Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ που υπηρετούν στο Ιδρυμα για 5 - 15 και περισσότερα χρόνια. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ δηλώνει ότι οι γιατροί αγωνίζονται για την αποτροπή «αλλαγής ταμπέλας» στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ, με τα γνωστά προβλήματα, που θα «γονατίσουν», όταν θα προστεθούν σ' αυτά άλλοι 4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, όπως φαίνεται, με το επεξεργαζόμενο νέο πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Τη συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), ενώ κάλεσμα προς τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ απευθύνει και ο Σύλλογος Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής.

Τη στήριξή του στην απεργία εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), τονίζοντας ότι οι γιατροί του ΙΚΑ κατεβαίνουν για άλλη μια φορά σε απεργία με άλυτα ακόμη τα χρόνια προβλήματά τους και με συνεχιζόμενη την εκκρεμότητα ενός διαλόγου με την κυβέρνηση που έχει καταντήσει εμπαιγμός.

Λύση στην αγωνιστική διεκδίκηση

Στη Θεσσαλονίκη η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων είναι η αγωνιστική διεκδίκηση με συνέπεια συνέχεια και με στήριγμα στον κόσμο.

«Η μέχρι τώρα πορεία του απεργιακού μας αγώνα έδειξε ότι υπάρχουν και η διάθεση και η αγωνιστικότητα των γιατρών, αλλά και γενικά οι προϋποθέσεις για την κλιμάκωση και διεύρυνσή του. Αντί γι' αυτό όμως η διοίκηση της Ομοσπονδίας σύρθηκε και εξακολουθεί να σύρεται σε ένα προσχηματικό, αποπροσανατολιστικό και ατελέσφορο "διάλογο"», τονίζει η Πανεπιστημονική και επισημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων παρατάξεων συνειδητά αρνούνται να δουν και να καταγγείλουν την πραγματική αιτία των προβλημάτων του κλάδου, αλλά και όλων των εργαζομένων, που δεν είναι άλλη από την πλήρως εναρμονισμένη με την ΕΕ νεοφιλελεύθερη πολιτική.

«Οι εκλεγμένοι στα διάφορα όργανα συνάδελφοι, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, πρέπει να συνειδητοποιήσουν - έστω και αυτή τη στιγμή - το μέγεθος της ευθύνης που φέρουν. Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις, που θα οργανώσουν τη συνέχιση του αγώνα μας με τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μορφών πάλης, αλλά κυρίως με διαρκή επαγρύπνηση, με διαρκή προσπάθεια ενημέρωσης και συμπαράταξης, με τους γιατρούς και υγειονομικούς, με όλους τους εργαζομένους και συνταξιούχους».

  • Ολα τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, στη διάρκεια της απεργίας θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ