ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΤΕΕ
Να μην αρκεστούμε στη μιζέρια που μας προσφέρουν

Κάλεσμα σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς να γίνουν τα σχολεία οχυρά αγώνα

Από κινητοποίηση μαθητών στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Από κινητοποίηση μαθητών στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Με την προκήρυξη στο χέρι Κνίτες και Κνίτισσες συνεχίζουν την πανεξόρμηση των Οργανώσεων της ΚΝΕ στα ΤΕΕ, όπου συζητούν με τους μαθητές για τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, βιβλία, εργαστήρια, ειδικότητες είναι αυτά που αναδεικνύονται στις συζητήσεις, επισημαίνοντας συγχρόνως την ανάγκη για ένα άλλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, δημόσιο και δωρεάν, μετά το ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους.

«Ολους τους τελευταίους μήνες, σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες βγήκαμε στο δρόμο και τα κανάλια βέβαια μας "έθαψαν". Η κυβέρνηση, το υπουργείο, οι περισσότεροι νομάρχες και οι δήμαρχοι μάς "έγραψαν"», επισημαίνεται στη σχετική προκήρυξη.

Γι' αυτό «δε μας απάντησαν τι θα γίνει με τις χαμένες ώρες και τις "καμένες" ειδικότητές μας. Δε μας απάντησαν τι θα γίνει με τους καθηγητές, τα εργαστήρια και τα βιβλία που λείπουν εντελώς ή δε φτάνουν ή είναι σκάρτα. Δε μας απάντησαν ούτε και για τα πιο απλά: τι θα γίνει με τις αίθουσες που λείπουν, τα καλοριφέρ που δε λειτουργούν, τα ετοιμόρροπα κτίρια». Και «σαν να μην έφταναν αυτά, μετά τις διακοπές, μετά τα χιόνια βρήκαμε πολλά από τα ΤΕΕ διαλυμένα, και οι παραπάνω κύριοι απλώς σφυρίζουνε αδιάφορα. Θέλουν να συνηθίσουμε, θέλουν να μάθουμε να ζούμε με "αποφάγια". Δε θα τους κάνουμε τη χάρη».

Καλούν σε αγώνα για 15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97, 2640/98, του διπλού συστήματος ΤΕΕ - ΕΛ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τονίζεται ότι «δε θα αρκεστούμε στη μιζέρια που μας προσφέρουν! Με τις μαθητικές κοινότητες και με τις συνελεύσεις μας, με τα 5μελή και 15μελή, μέσα από τα συντονιστικά των δήμων και των πόλεών μας θα απαντήσουμε όπως μας ταιριάζει, θα απαντήσουμε όπως τους αξίζει. Δε θα το ρίξουμε στην πρέζα! Με το τραγούδι, τον αθλητισμό, το θέατρο και τη φωτογραφία, το σκίτσο και τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο. Με τους γονείς και τους καθηγητές μας, με τους αυριανούς ή και σημερινούς συναδέλφους, με όσους δήμους και νομαρχίες σταθούν στο πλάι μας. Με τουρνουά, με φεστιβάλ, εκθέσεις, παραστάσεις, εφημερίδες, συναυλίες...».

Και «θα φωνάξουμε:

  • Θέλουμε μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά για όλους και με δικαιώματα.
  • Θέλουμε ανθρώπινη ζωή χωρίς ναρκωτικά και υποκατάστατα στον αθλητισμό, στην ενημέρωση.
  • Θέλουμε ελεύθερο χρόνο για να απολαύσουμε όλα αυτά.
  • Θέλουμε ειρήνη, να φύγει το ΝΑΤΟ και τα αφεντικά του πολέμου από τη χώρα μας.
  • Θέλουμε να ζούμε χωρίς το μάτι του "Big Brother" στη ζωή μας, χωρίς πολιτικές - συνδικαλιστικές διώξεις, χωρίς το ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Να κάνουμε τα σχολεία μας οχυρά ζωής και αγώνα. Θα νικήσουμε!».

ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
Αντιδρούν οι σπουδαστές στον «Mπιγκ μπράδερ» τους

Αμεση και δραστική ήταν η απάντηση των σπουδαστών στο ΤΕΙ Πάτρας, μετά την αποκάλυψη ότι ο χώρος του ιδρύματος έχει τον δικό του «Μπιγκ μπράδερ» με κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και ότι φυλάσσεται και επίσημα από ιδιωτική εταιρία Security.

Οι σπουδαστές απαίτησαν να απομακρυνθούν άμεσα οι κάμερες από το χώρο του ιδρύματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι «αν η Διοίκηση του ΤΕΙ δε μεριμνήσει, θα λάβουν οι ίδιοι τα μέτρα τους». Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, αλλά και τις απειλές του προέδρου του ΤΕΙ Πάτρας Γιάννη Μακρυγένη οι σπουδαστές δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά συμβολικά μείωσαν κατά δύο τις κάμερες που παρακολουθούν τον περιβάλλοντα χώρο.

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας, στο γραμματέα του ΤΕΙ Γεράσιμο Λούτα, καταγγέλνοντας το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο μαζικού φακελώματος των σπουδαστών και καταστρατήγησης ουσιαστικά του ασύλου. Παράλληλα οι συνδικαλιστές στιγμάτισαν τη στάση του προέδρου του ΤΕΙ, ο οποίος προπηλάκισε ακόμα και σπουδαστές, μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΙ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο αίτημα των σπουδαστών να προσληφθούν φύλακες, ο γραμματέας του ΤΕΙ απάντησε ότι «το υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει κονδύλια για να προσληφθούν φύλακες, αλλά δικαιολογεί την ανάθεση φύλαξης του χώρου μόνο σε ιδιωτικές εταιρίες Security(!)».

Αυτή τη στιγμή στο ΤΕΙ της Πάτρας υπάρχουν περίπου δέκα κάμερες διασκορπισμένες σε όλο τον περιβάλλοντα χώρο, οι οποίες καταγράφουν καθημερινά τις κινήσεις χιλιάδων σπουδαστών, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Παράλληλα η ιδιωτική εταιρία Security διατηρεί γραφείο στο χώρο της Κεντρικής Διοίκησης του ΤΕΙ, όντας συνδεδεμένη ανά πάσα ώρα και στιγμή με τις κάμερες που παρακολουθούν το χώρο του ΤΕΙ.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ζητούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χθες οι σχολικοί φύλακες, ζητώντας να ανανεωθεί η σύμβασή τους και για το επόμενο σχολικό έτος και να αποκτήσουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πρόκειται για περίπου 3.300 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στο πρόγραμμα «φύλαξη στα σχολεία» που υλοποιείται σε 145 δήμους και χρηματοδοτεί, ανάμεσα σε άλλους φορείς και υπουργεία, ο ΟΑΕΔ και ο Λογαριασμός Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (τα ταμεία του οποίου τροφοδοτούν οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι). Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με 11μηνη σύμβαση, χωρίς ένσημα και υγειονομική περίθαλψη. Οι δήμοι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της διακοπής του προγράμματος, ή το οικονομικό κόστος της συνέχισής του, με δεδομένη και την αναγκαιότητα που υπάρχει για φύλαξη των σχολείων. Την ίδια ώρα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με τη διαδικασία και τους όρους πρόσληψης του προσωπικού. Η επιλογή γίνεται από μια κεντρική επιτροπή, σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών.

Με συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας, Κ. Σκανδαλίδη και Π. Ευθυμίου αντίστοιχα, η σύμβαση των περίπου 3.300 σχολικών φυλάκων ανανεώθηκε μέχρι τα τέλη του σχολικού έτους. Ωστόσο - όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι - προηγούμενη απόφασή τους προέβλεπε την παράταση της σύμβασής τους και για το επόμενο σχολικό έτος, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλος με τον οποίο συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων, είπε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανανέωσης της σύμβασης και για το επόμενο έτος, με τη συνεργασία όμως της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Δηλαδή το υπουργείο θα υποχρεώσει τους δήμους να συνεχίσουν το πρόγραμμα με ίδιους όμως πόρους.

Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση. Οι θέσεις και οι στόχοι πάλης του Κόμματος για την Παιδεία», διοργανώνει, για σήμερα Τετάρτη, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και την εισήγηση θα κάνει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη για θέματα Παιδείας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Επιτίθενται στην ΟΙΕΛΕ

Με καταγγελίες σε βάρος της ΟΙΕΛΕ επανέρχεται ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ιδιωτικών Σχολείων που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας «εισέβαλε» σε ιδιωτικό σχολείο στη Λαμία «χωρίς άδεια και προηγούμενη ενημέρωση» και διαπληκτίστηκε με τον ιδιοκτήτη και τυχαία παριστάμενο σχολικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας. Οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να συνδέσουν το περιστατικό με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σημειώνοντας ότι η ΟΙΕΛΕ «έχει σκοπό να διαταράξει το καλό εκπαιδευτικό κλίμα που υπάρχει στα ιδιωτικά σχολεία».

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δήλωναν χτες ότι επισκέφτηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών και αφού είχαν ενημερώσει τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η ΟΙΕΛΕ κατατάσσει το εν λόγω σχολείο στα λεγόμενα «πειρατικά» όπου υπάρχουν σειρά παρανομιών, για τις οποίες σκοπεύει να κινηθεί διοικητικά και δικαστικά, με εκπαιδευτικούς να εργάζονται χωρίς διοριστήρια και δεν αμείβονται όπως προβλέπει ο νόμος, παράνομη λειτουργία του νηπιαγωγείου και μη απόδοση σε εκπαιδευτικούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες των χρημάτων που προβλέπονται από τον ΟΑΕΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ