Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ζητούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν χθες οι σχολικοί φύλακες, ζητώντας να ανανεωθεί η σύμβασή τους και για το επόμενο σχολικό έτος και να αποκτήσουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Πρόκειται για περίπου 3.300 εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στο πρόγραμμα «φύλαξη στα σχολεία» που υλοποιείται σε 145 δήμους και χρηματοδοτεί, ανάμεσα σε άλλους φορείς και υπουργεία, ο ΟΑΕΔ και ο Λογαριασμός Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (τα ταμεία του οποίου τροφοδοτούν οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι). Οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν με 11μηνη σύμβαση, χωρίς ένσημα και υγειονομική περίθαλψη. Οι δήμοι αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος της διακοπής του προγράμματος, ή το οικονομικό κόστος της συνέχισής του, με δεδομένη και την αναγκαιότητα που υπάρχει για φύλαξη των σχολείων. Την ίδια ώρα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δήμοι ουδεμία σχέση έχουν με τη διαδικασία και τους όρους πρόσληψης του προσωπικού. Η επιλογή γίνεται από μια κεντρική επιτροπή, σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών.

Με συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας, Κ. Σκανδαλίδη και Π. Ευθυμίου αντίστοιχα, η σύμβαση των περίπου 3.300 σχολικών φυλάκων ανανεώθηκε μέχρι τα τέλη του σχολικού έτους. Ωστόσο - όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι - προηγούμενη απόφασή τους προέβλεπε την παράταση της σύμβασής τους και για το επόμενο σχολικό έτος, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Β. Βαλασόπουλος με τον οποίο συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων, είπε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανανέωσης της σύμβασης και για το επόμενο έτος, με τη συνεργασία όμως της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Δηλαδή το υπουργείο θα υποχρεώσει τους δήμους να συνεχίσουν το πρόγραμμα με ίδιους όμως πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ