ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Εντονη κινητικότητα από την κυβέρνηση

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για την οργάνωση των επόμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Με ορίζοντα για τη νομοθέτηση τον Ιούνη, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες επεξεργασίας των αντιασφαλιστικών μέτρων, που φαίνεται ότι βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε συνάντηση με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, Δ. Ρέππα και Ν. Χριστοδουλάκη, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος. Γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το μέτωπο του Ασφαλιστικού, προφανώς φοβούμενη ότι τυχόν παράτασή του θα μεγαλώσει το πολιτικό κόστος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του φθινοπώρου.

Ανάλογη σύσκεψη, για την πολιτική της κυβέρνησης στην περιφέρεια και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, έγινε και το πρωί με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη, και του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη.

Αλλά ακριβώς αυτός ο συσχετισμός του Ασφαλιστικού που κάνει η κυβέρνηση με τις εκλογές είναι μία ακόμα ένδειξη για τον αντιασφαλιστικό χαρακτήρα των μέτρων που προωθεί, όσο και αν πασχίζει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη για το Ασφαλιστικό καθορίστηκαν τα τελικά χρονοδιαγράμματα του διαλόγου της απάτης που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ο οποίος πρέπει ν' αρχίσει το αργότερο ως το τέλος του μήνα. Ταυτόχρονα αναμένει να της παραδοθούν οι κοστολογήσεις των Βρετανών αναλογιστών, στους οποίους έχουν παραδοθεί οι προτάσεις της.

Η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών υποδηλώνει σαφώς την απόφαση της κυβέρνησης για παράλληλο «κοινωνικό διάλογο» και για το φορολογικό, όπως είχε ζητήσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, στην προχτεσινή συνάντηση που είχαν.

Η κινητικότητα αυτή στα κυβερνητικά επιτελεία και οι συνεχείς διεργασίες φανερώνουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν η κυβέρνηση εξαπολύσει την επίθεση. Αλλά τη δική τους αντίσταση οργανώνουν και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Στα πλαίσια αυτά τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ για να προετοιμάσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων. Η Γραμματεία θα κάνει απολογισμό των συλλαλητηρίων που διοργανώθηκαν από το ΠΑΜΕ στις 30-31 του Γενάρη και θα αποφασίσει για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει των εξελίξεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα γίνει την Τρίτη 12 του Φλεβάρη. Επίσης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα εξετάσει τη διοργάνωση της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που θα γίνει στην Αθήνα στις 6 του Απρίλη.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΕΟ
Οδηγούνται σε απόγνωση

Απεργία πείνας άρχισαν χτες, οι πρώτοι πέντε συμβασιούχοι του ΤΕΟ. Παράλληλα, διάλεξαν να «σταυρωθούν» συμβολικά οχτώ εργαζόμενοι για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την αγανάκτηση και απόγνωσή τους για τα 8-10 χρόνια «αιχμαλωσίας».

Δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν κι ότι αν δεν υπάρξει λύση στο θέμα, ο αριθμός των απεργών πείνας θα φτάσει ίσως και τους... 174!

Σήμερα, εκδικάζεται - μετά τη χτεσινή αναβολή - στα δικαστήρια της Ευελπίδων η προσφυγή της διοίκησης του ΤΕΟ να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται για τέταρτη εβδομάδα μέσα στο κτίριο του ΤΕΟ, απειλούνται γι' αυτό το λόγο με προσωπικές κρατήσεις και πρόστιμα, αν δε συμφωνήσουν με την απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που είναι αρνητική γι' αυτούς.

Παράλληλα, «τρέχουν» σε ένα μαραθώνιο συνομιλιών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, επιμένοντας να λυθεί το θέμα στη Βουλή με ρύθμιση, ενώ δε συμφωνούν με τη φωτογραφική διάταξη μέσω νέας προκήρυξης - πρόταση των αρμοδίων.

Στο πλευρό των εργαζόμενων του ΤΕΟ βρίσκονται καθημερινά συνδικαλιστές άλλων χώρων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Χτες η Ομοσπονδία Εργατών Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -Δέρματος κάλεσε τα σωματεία - μέλη της να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους απεργούς των ΤΕΟ και σημειώνει: «Βιώνουμε καθημερινά τα αποτελέσματα της κυβερνητικής επίθεσης στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας... καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας των συναδέλφων στο ΤΕΟ είναι δίκαιος και τον στηρίζουμε».


ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΡΕΝΤΗ
Πετάνε στο δρόμο οικογένειες

Θύματα της αντιπαράθεσης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με τον μεγαλοεργολάβο Μπολτζή, έχουν βρεθεί 12 εργατο-οικογένειες, που κατοικούν στις εργατικές κατοικίες του Ρέντη και κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από σπίτια που έχουν ήδη πληρώσει.

Μάλιστα, τέσσερις από τις 12 οικογένειες στις αρχές Γενάρη βρέθηκαν ένα βήμα από το ...πεζοδρόμιο, καθώς ο μεγαλοεργολάβος έβγαλε τα σπίτια σε πλειστηριασμό. Αγανακτισμένες οι οικογένειες κατάφεραν με την παρέμβασή τους την ώρα του πλειστηριασμού να τον αναβάλουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που επαναλαμβάνεται.

Η περιπέτεια των οικογενειών ξεκίνησε το 1998, όταν ο ΟΕΚ αρνήθηκε να εκταμιεύσει τα δάνεια που τους ενέκρινε, επειδή αγόρασαν διαμερίσματα από τον Μπολτζή, με τον οποίο έχει δικαστική διαμάχη.

Ο μεγαλοεργολάβος, από την άλλη, πήρε προκαταβολές από τις οικογένειες και τις έπεισε να διεκδικήσουν τα χρήματα στα δικαστήρια, υποσχόμενος ότι δε θα ζητήσει τόκους. Οι οικογένειες κέρδισαν, τελικά, το 2001 τα δικαστήρια και πήραν τα χρήματα από τον ΟΕΚ. Οταν, όμως, πήγαν στον μεγαλοεργολάβο να αποπληρώσουν τα διαμερίσματα, αυτός ζήτησε μαζί και τόκους υπερημερίας (περίπου 4 με 6 εκατομμύρια για κάθε διαμέρισμα). Οταν οι οικογένειες αρνήθηκαν, ο μεγαλοεργολάβος υποθήκευσε τα διαμερίσματά τους και κίνησε διαδικασία πλειστηριασμού για τις 19 Δεκέμβρη.

Οι οικογένειες κέρδισαν στα δικαστήρια απόφαση αναστολής του πλειστηριασμού για έξι μήνες. Υποχρεώθηκαν, όμως, να καταβάλουν το 1/4 της αξίας του κάθε διαμερίσματος στον μεγαλοεργολάβο μέχρι την ημέρα του πλειστηριασμού. Δεν κατάφεραν, όμως, όλες οι οικογένειες να πληρώσουν 4 με 6 εκατομμύρια για να μην βρεθούν στο δρόμο, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες...

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Διαμαρτυρία για την Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία και πορεία προς το νοσοκομείο «Αγία Ολγα», προκειμένου να εμποδίσουν τη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο, που εξυπηρετεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αλλά και για την προάσπιση της Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., 26 φορείς των βορειοδυτικών προαστίων της ΑΘήνας.

«Κανείς δεν πρέπει να μείνει αδρανής στη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και της υγείας του λαού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα», επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα των Φορέων και καλεί τους κατοίκους των γύρω περιοχών να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση.

Πελάτης ο ασθενής στα ιδιωτικά ιατρεία!

Μια εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη για την «έκδοση φορολογικών στοιχείων από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) κατά τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων υπέρ των "Ειδικών Λογαριασμών των νοσοκομείων"» αποκαλύπτει όλη τη φιλοσοφία του μέτρου που η κυβέρνηση το παρουσίασε ως επιλογή γιατρού από τον ασθενή.

«Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ (ΝΠΔΔ), αναφέρεται στην εγκύκλιο, κατά τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων υπέρ των "Ειδικών Λογαριασμών των νοσοκομείων", καθώς και οι ιατροί που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενεργούν για λογαριασμό των νοσοκομείων, ασκώντας σε χώρο εκτός του νοσοκομείου απογευματινό ιατρείο, που θα λειτουργεί, με δική τους ευθύνη, ως τμήμα των απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου, για την είσπραξη των προαναφερόμενων εσόδων (πόρων) του Λογαριασμού που θα καταβάλλονται από τους ασθενείς: Να εκδίδουν τριπλότυπη απόδειξη με τις ενδείξεις σε κάθε αντίτυπο:

  • Στο πρώτο "για τον πελάτη".
  • Στο δεύτερο "για τον Ειδικό Λογαριασμό Λειτουργίας Απογευματινών Ιατρείων και τον ακριβή τίτλο του νοσοκομείου" και
  • στο τελευταίο "στέλεχος"».

Πελάτης λοιπόν και με τη βούλα του κράτους ο ασθενής που επισκέπτεται τα ιδιωτικά ιατρεία.

Για πελάτες, λοιπόν, ψάχνει η κυβέρνηση.

Αρχαιρεσίες

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες των Σωματείων Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, που ξεκινούν το Σάββατο 9 Φλεβάρη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 10 Φλεβάρη, απευθύνουν στις καθαρίστριες, οι απερχόμενες διοικήσεων των δυο σωματείων. Οι καθαρίστριες ψηφίζουν για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, καθώς και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Τέλος, οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα και τις δυο μέρες, ενώ οι καθαρίστριες θα μπορούν να ψηφίσουν με το βιβλιάριο υγείας και την αστυνομική ταυτότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ