ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κλιμακώνουν με κλείσιμο των δρόμων
  • Αποφασιστική απάντηση των αγροτών στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης
  • Ενισχύονται τα μπλόκα και με νέα τρακτέρ
  • Νέα πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο στα Τέμπη

Κλείνοντας με τα τρακτέρ τους τους δρόμους θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι αγρότες όλης της χώρας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα η χτεσινοβραδινή πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών εμφανίστηκαν εξαρχής αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και κατά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας. Αλλωστε, αυτές οι διαθέσεις των αγροτών ήταν φανερές και στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί σ' όλα τα μπλόκα της χώρας, αφού όλοι οι αγρότες που βρίσκονται στον αγώνα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά τους.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι αγρότες θα ενισχύσουν και με άλλα τρακτέρ τα μπλόκα και για τον σκοπό αυτό - όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη - κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα θα περιοδεύουν από σήμερα στα χωριά και στις επαρχίες, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να πυκνώσει τις γραμμές του αγώνα. Για την οργάνωση της παραπέρα πορείας του αγώνα θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να συμπαρασταθούν ακόμα πιο ενεργά στο δίκαιο αγώνα τους, έτσι ώστε ακόμα πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να εκδηλώσει πιο σκληρά την επίθεση σε βάρος τους.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε: «Το μεγαλύτερο απόκτημα είναι η ενότητα. Και αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση που είχαμε απόψε. Βέβαια, μετά από την άρνηση ικανοποίησης οποιουδήποτε αιτήματος από τη μεριά της κυβέρνησης επόμενο είναι ότι θα πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί όπως ομόφωνα αποφασίστηκε. Να ενισχυθούν τα μπλόκα με καινούριες δυνάμεις, με συναδέλφους με καινούρια τρακτέρ. Ηδη κλιμάκια βρίσκονται στα χωριά και καλούν τον κόσμο να πάρει μέρος και να ενισχύσει τα μπλόκα. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει αυτό το δρόμο της παραπληροφόρησης και της τρικλοποδιάς στο αγροτικό κίνημα. Το αγροτικό κίνημα παρότι είναι νεαρό μπορεί να αντεπεξέλθει και στις δύσκολες στιγμές και στις δύσκολες ώρες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών».

Αποψη από τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη
Μιλώντας για τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, δήλωσε πως «τα πάντα είναι ανοιχτά». Επίσης, κάλεσε «όσοι κοινωνικοί φορείς εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους τις επόμενες μέρες να την εκδηλώσουν πιο ενεργά, με συλλαλητήρια, με επισκέψεις, με παραστάσεις». Και ενημέρωσε πως «ήδη αποφασίστηκε σε πολλούς νομούς να γίνουν συλλαλητήρια στήριξης του αγώνα τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε ότι η νίκη θα είναι των αγροτών», κατέληξε.

Ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε πως «οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Η κυβέρνηση μετράει τα προβλήματα των αγροτών με βάση το πόσοι βρίσκονται στους δρόμους. Και εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης των μπλόκων. Η στάση μας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο και βεβαίως αυτή η κλιμάκωση θα αρχίσει από την Παρασκευή. Το Σάββατο θα συνεδριάσουμε εκ νέου στα Τέμπη. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης. Τι θα απαντήσει στα αιτήματά μας.

Εχουμε προτάξει το πρόβλημα με το βαμβάκι, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, ότι έχει σχέση με το λάδι, τον καπνό, που σχετίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Επίσης τα έργα υποδομής, το κόστος παραγωγής κλπ. Ζητάμε συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».

Eurokinissi

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γ. Τσακίρη, προέδρου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία».

Θα σπάσει της κυβέρνησης ο «τσαμπουκάς»

Ο εμπαιγμός και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης μετέτρεψαν την οργή των αγροτών σε απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα

...θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς
...θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς
Με ιαχές θριάμβου, υψωμένες γροθιές και το σύνθημα «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», υποδέχτηκαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ηδη από την πρωινή τους σύσκεψη, οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν αποφασίσει την παραμονή τους στα μπλόκα και την εναλλαγή των μορφών πάλης που θα ακολουθήσουν, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συστράτευση των λαϊκών στρωμάτων στο πλευρό τους.

Η οργή ξεχείλιζε σε κάθε τους κουβέντα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, οργή που μετουσιωνόταν σε αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των αγώνων τους. «Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας», είναι η φράση που συμπυκνώνει όλο το κλίμα της πρωινής σύσκεψης στα Τέμπη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση που έκανε ένας αγρότης από τα Φάρσαλα, ο Γ. Κουτρουμάνος: «Σκέφτηκα να πάρω το τρακτέρ μου από το μπλόκο και να γυρίσω στο σπίτι. Ελεγα, αφού άλλοι χωριανοί μου δε βρίσκονται εδώ, εγώ γιατί να αγωνιστώ; Ομως δεν μπόρεσα να φύγω... Γι' αυτό θέλω να πω σε όλους σας, με τα λίγα που ξέρω: Να μείνουμε εδώ όλοι, να αγωνιστούμε και γι' αυτούς που δε βρίσκονται μαζί μας. Να τους ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι αν έρθουν και πολεμήσουν ενωμένα μαζί μας, δε θα μπορεί κανείς να μας νικήσει...».

Στα μπλόκα της αγροτιάς...
Στα μπλόκα της αγροτιάς...
Τα παραπάνω λόγια προκάλεσαν θύελλα χειροκροτημάτων μέσα στην αίθουσα, αλλά και την υπόσχεση όλων, ότι από το ίδιο βράδυ θα «όργωναν» τα χωριά για να συνεχιστεί η μαζική προσέλευση των τρακτέρ στο μπλόκο.

Εκείνη τη στιγμή κάποιος αγρότης από τη Βαμβακού Φαρσάλων ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι και άλλα τρακτέρ από την περιοχή του βρίσκονται στο δρόμο για τα Τέμπη. «Κι απ' την Αγιά», φωνάζει εκείνη τη στιγμή κάποιος, «Κι απ' την Κυψέλη», προσθέτει ένας ακόμα. Φωνές σκεπάζουν την αίθουσα: «Η "ουρά" των τρακτέρ θα φτάσει μέχρι την Αθήνα...», λένε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι ο δρόμος του αγώνα θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή. «Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει αφήσει στους αγρότες κανένα περιθώριο ελπίδας στις υποσχέσεις της. Δεν μπορούν να κάνουν υπομονή φέτος για να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα του χρόνου, γιατί ξέρουν πως του χρόνου η κατάσταση θα χειροτερέψει». Ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι το σταμάτημα του αγώνα σήμερα θα σημαίνει ήττα για τους αγρότες, και κατέληξε λέγοντας: «Κι έπειτα από αυτό θα πηγαίνουν για διασκέδαση τα κυβερνητικά στελέχη και θα λένε: "Τους καταφέραμε"».

Από τις παρεμβάσεις των Θεσσαλών αγροτών «έβγαινε» όλη η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη σκληρή τους αναμέτρηση με τις αντιαγροτικές πολιτικές. Με αυτό ως δεδομένο αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες θα εναλλάσσονται σε μορφές (αύξηση χρονικής διάρκειας των μπλόκων, συλλαλητήρια στις πόλεις σε συνεργασία με άλλους φορείς κ.ά.) και στόχο να αυξηθεί το διαμορφωμένο κλίμα αλληλεγγύης των άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντί τους.

Οπως τόνισε και ο Γ. Πατάκης, «με τακτά βήματα, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εναντίον μας».

  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στην Καρδίτσα και θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, από τις 12 έως τις 2 μ.μ. Η απόφαση πάρθηκε σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομαρχίας Καρδίτσας, με τη συμμετοχή του νομάρχη, Β. Αναγνωστόπουλου, του δημάρχου της πόλης, Χρ. Τέγου, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ.ά.

Την ίδια μέρα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τη σύσκεψη διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών του νομού και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ
Αναγνωρίζουμε μέχρι 1.146.000 τόνους!

Η πραγματική παραγωγή όμως ξεπερνάει τους 1.300.000 τόνους

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες και επισήμως διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ότι πρόκειται να επιδοτηθούν το πολύ μέχρι 1.146.000 τόνοι βαμβακιού. Κι όλα τ' άλλα περί δήθεν εξέτασης των ενστάσεων και ανακοίνωσης της τελικής παραγωγής κατά τις 15 του Φλεβάρη ή περί το τέλος Φλεβάρη, αποτελούν απατηλές κυβερνητικές «μπούρδες».

Το τι θα γίνει με την υπόλοιπη παραγωγή βαμβακιού που έχει μπει στα εκκοκκιστήρια και η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κυμαίνεται από 1.300.000 τόνους μέχρι και 1.350.000 τόνους, η κυβέρνηση δε λέει κουβέντα. Κι ας γνωρίζει πολύ καλά το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας ποια ακριβώς ποσότητα βαμβακιού έχει παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ακολουθούμενη κυβερνητική πρακτική, δήλωσε χτες πως μέχρι τώρα έχουν νομίμως δηλωθεί 1.078.000 τόνοι - το υπουργείο Γεωργίας το λέει έχουν τιμολογηθεί - και ότι με τις ενστάσεις θα φτάσουν 1.095.000 τόνοι. Οσο για το βαμβάκι, που παραμένει μη επιλέξιμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε προκλητικά ψευδώς πως «αν παράχθηκε επιπλέον βαμβάκι, είναι σαφές ότι αυτό το βαμβάκι δεν παράχθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό και με τα όσα ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις». Δηλαδή, τι θέλει να πει τώρα η κυβέρνηση, ότι οι ποσότητες που παρήχθησαν πέραν του 1.146.000 τόνων είναι παράνομες με βάση τον κοινοτικό κανονισμό;

Φαίνεται δηλαδή ότι το κυβερνητικό δούλεμα σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών αποκτά πλέον εξωφρενικές διαστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι με τέτοια τερτίπια δεν αποκρύπτονται οι ολέθριες συνέπειες του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, που ψήφισε πέρσι τον Απρίλη η κυβέρνηση στην ΕΕ. Κι ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους βαμβακοπαραγωγούς ως όντα κατώτερης νοημοσύνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με απέραντη ξετσιπωσιά και υποκρισία, ξαναέκανε την εξής τετριμμένη εκσυγχρονιστική δήλωση: «Ολη η κοινωνία ζητεί να μην υπάρχουν μορφές κινητοποιήσεων που να είναι σε βάρος της, που να παρεμποδίζουν την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου». Δηλαδή, τι θέλει να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Οτι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν την επιλογή να αποδεχτούν την κυβερνητική κοροϊδία και να πέσουν εθελοντικά στο λάκκο που τους έσκαψε η κυβέρνηση ή να πέσουν στον ίδιο λάκκο διά ροπάλου;

Εκτός αυτών αξίζει να σημειωθεί κι άλλη μία παράμετρος της μέγιστης κυβερνητικής υποκρισίας. Με βάση τα όσα ορίζει ο νέος κοινοτικός κανονισμός για το βαμβάκι (1051/2001), η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία όφειλαν μέχρι 30/1/2002 να αποστείλουν στην ΕΕ τις δράσεις, τα προγράμματα και τα μέτρα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Ομως το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας κάνει την «πάπια» επ' αυτού και κρατιέται ως εφτασφράγιστο μυστικό το τι ακριβώς μέτρα περιορισμού θα ανακοινωθούν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Γιατί, κάτι γενικόλογες κυβερνητικές δηλώσεις που προηγήθηκαν, περί αμειψισποράς, δεν πείθουν... Και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Μήπως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας περιμένει να έρθει πάλι ο Μάης, όπως έγινε και πέρσι, για να ανακοινώσει τα νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού στη βαμβακοκαλλιέργεια, όταν ήδη θα έχουν σπείρει το βαμβάκι οι αγρότες; Και μετά, θα ξαναβγεί η κυβέρνηση να πει πάλι ότι τα επιπλέον στρέμματα που καλλιεργήθηκαν και οι επιπλέον ποσότητες που παρήχθησαν, με βάση πάντα τις κυβερνητικές επιδιώξεις, είναι παράνομα!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Νταραβέρι με καρεκλοκένταυρους

Την ανυπόληπτη διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ, κάλεσε χτες σε συνάντηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, για να εμφανιστεί επικοινωνιακώς η... σύμπνοια της αγροτιάς στην κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας, με την «επιστράτευση» κάποιων «κομπάρσων», που αυτοαποκαλούνται εκπρόσωποι των αγροτών.

Με βάση τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση και τις δηλώσεις που ακολούθησαν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και η υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ επιχείρησαν από κοινού να εμπαίξουν τους πολύπαθους βαμβακοπαραγωγούς και να συκοφαντήσουν τον αγώνα των αγροτών. Στις δηλώσεις τους επιχειρήθηκε να ξαναδημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση «μοχθεί» για να εξασφαλίσει το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή, μέσα στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να μην «χαλάσει» η κυβερνητική γραμμή ότι πρέπει να επιδοτηθούν μόνο μέχρι 1.146.000 τόνοι βαμβακιού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε από την υποτακτική διοίκηση της ΓΕΣΑΣΕ να μη βγάλει άχνα για το μεγάλο αριθμό των ενστάσεων που δε θα δικαιωθούν! Κι ενώ συμφωνήθηκαν όλα αυτά, οι εκπρόσωποι της νόθας διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ βγήκαν να πούνε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση παλεύει για τη διασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος στους αγρότες. Επιπλέον, είχαν το θράσος να αναφέρουν πως μετά τη συνάντηση αυτή, θα μεταφερθούν οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, στα μπλόκα που συμμετέχουν οι Ομοσπονδίες της ΓΕΣΑΣΕ...

Οσο για τον υπουργό Γεωργίας στις πανομοιότυπες δηλώσεις κοροϊδίας που έκανε και χτες, προστέθηκε και μια νέα πρόταση διαλόγου προς τους αγρότες. Αλλά ζήτησε να έρθουν με νέες προτάσεις. Δηλαδή τι νέες προτάσεις εννοεί; Σαν και αυτές της ξεπουλημένης διοίκησης της ΓΕΣΑΣΕ, που βολεύουν τα αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης;

ΟΛΑ

Την κυβερνητική πρόθεση να μεταστρέψει την προχτεσινή συνάντηση αγροτών - Δρυ στο υπουργείο Γεωργίας, κατάγγειλαν χτες οι αγρότες συνδικαλιστές. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ορισμένοι, προφανώς σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, είχαν στήσει μηχανισμό για... απευθείας, αλλά ταυτόχρονα και επιλεκτική μετάδοση των συζητήσεων.

Οι αγρότες βέβαια δε μασάνε τα λόγια τους. Γι' αυτό και προκαλούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Γ. Δρυ να δημοσιοποιήσει όλα τα πρακτικά της συζήτησης για να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Οταν όμως οι αγρότες λένε «όλα τα πρακτικά», εννοούν ΟΛΑ.

Ιδού, λοιπόν για την κυβέρνηση, η Ρόδος...

Στα μπλόκα των αγροτών θα βρεθούν σήμερα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα της αγροτιάς που ξεκληρίζεται από την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Στη βάση του ψηφίσματος της ΦΕΑΠΘ, στις 11 το πρωί από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, θα αναχωρήσουν λεωφορεία με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ