Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΓΡΟΤΩΝ
Κλιμακώνουν με κλείσιμο των δρόμων
  • Αποφασιστική απάντηση των αγροτών στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης
  • Ενισχύονται τα μπλόκα και με νέα τρακτέρ
  • Νέα πανελλαδική σύσκεψη το Σάββατο στα Τέμπη

Κλείνοντας με τα τρακτέρ τους τους δρόμους θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους οι αγρότες όλης της χώρας. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα η χτεσινοβραδινή πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι των αγροτών εμφανίστηκαν εξαρχής αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε και κατά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο Γεωργίας. Αλλωστε, αυτές οι διαθέσεις των αγροτών ήταν φανερές και στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί σ' όλα τα μπλόκα της χώρας, αφού όλοι οι αγρότες που βρίσκονται στον αγώνα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα από τα αιτήματά τους.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, οι αγρότες θα ενισχύσουν και με άλλα τρακτέρ τα μπλόκα και για τον σκοπό αυτό - όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη - κλιμάκια των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα θα περιοδεύουν από σήμερα στα χωριά και στις επαρχίες, καλώντας τον αγροτικό κόσμο να πυκνώσει τις γραμμές του αγώνα. Για την οργάνωση της παραπέρα πορείας του αγώνα θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη, το ερχόμενο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στα Τέμπη. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες καλούν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού να συμπαρασταθούν ακόμα πιο ενεργά στο δίκαιο αγώνα τους, έτσι ώστε ακόμα πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να εκδηλώσει πιο σκληρά την επίθεση σε βάρος τους.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε: «Το μεγαλύτερο απόκτημα είναι η ενότητα. Και αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση που είχαμε απόψε. Βέβαια, μετά από την άρνηση ικανοποίησης οποιουδήποτε αιτήματος από τη μεριά της κυβέρνησης επόμενο είναι ότι θα πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί όπως ομόφωνα αποφασίστηκε. Να ενισχυθούν τα μπλόκα με καινούριες δυνάμεις, με συναδέλφους με καινούρια τρακτέρ. Ηδη κλιμάκια βρίσκονται στα χωριά και καλούν τον κόσμο να πάρει μέρος και να ενισχύσει τα μπλόκα. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα αφήσει αυτό το δρόμο της παραπληροφόρησης και της τρικλοποδιάς στο αγροτικό κίνημα. Το αγροτικό κίνημα παρότι είναι νεαρό μπορεί να αντεπεξέλθει και στις δύσκολες στιγμές και στις δύσκολες ώρες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών».

Αποψη από τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή πανελλαδική σύσκεψη
Μιλώντας για τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα, δήλωσε πως «τα πάντα είναι ανοιχτά». Επίσης, κάλεσε «όσοι κοινωνικοί φορείς εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους τις επόμενες μέρες να την εκδηλώσουν πιο ενεργά, με συλλαλητήρια, με επισκέψεις, με παραστάσεις». Και ενημέρωσε πως «ήδη αποφασίστηκε σε πολλούς νομούς να γίνουν συλλαλητήρια στήριξης του αγώνα τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε ότι η νίκη θα είναι των αγροτών», κατέληξε.

Ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε πως «οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Η κυβέρνηση μετράει τα προβλήματα των αγροτών με βάση το πόσοι βρίσκονται στους δρόμους. Και εμείς αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια παραπέρα ενίσχυσης των μπλόκων. Η στάση μας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο και βεβαίως αυτή η κλιμάκωση θα αρχίσει από την Παρασκευή. Το Σάββατο θα συνεδριάσουμε εκ νέου στα Τέμπη. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης. Τι θα απαντήσει στα αιτήματά μας.

Εχουμε προτάξει το πρόβλημα με το βαμβάκι, τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές, ότι έχει σχέση με το λάδι, τον καπνό, που σχετίζονται με τους κανονισμούς της ΕΕ. Επίσης τα έργα υποδομής, το κόστος παραγωγής κλπ. Ζητάμε συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».


Eurokinissi

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γ. Τσακίρη, προέδρου της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ