Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Θα σπάσει της κυβέρνησης ο «τσαμπουκάς»

Ο εμπαιγμός και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης μετέτρεψαν την οργή των αγροτών σε απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα

...θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς
...θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς
Με ιαχές θριάμβου, υψωμένες γροθιές και το σύνθημα «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», υποδέχτηκαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Ηδη από την πρωινή τους σύσκεψη, οι Θεσσαλοί αγρότες είχαν αποφασίσει την παραμονή τους στα μπλόκα και την εναλλαγή των μορφών πάλης που θα ακολουθήσουν, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συστράτευση των λαϊκών στρωμάτων στο πλευρό τους.

Η οργή ξεχείλιζε σε κάθε τους κουβέντα για τον συνεχιζόμενο εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση, οργή που μετουσιωνόταν σε αποφασιστικότητα για κλιμάκωση των αγώνων τους. «Ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματά μας», είναι η φράση που συμπυκνώνει όλο το κλίμα της πρωινής σύσκεψης στα Τέμπη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία των ΜΜΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση που έκανε ένας αγρότης από τα Φάρσαλα, ο Γ. Κουτρουμάνος: «Σκέφτηκα να πάρω το τρακτέρ μου από το μπλόκο και να γυρίσω στο σπίτι. Ελεγα, αφού άλλοι χωριανοί μου δε βρίσκονται εδώ, εγώ γιατί να αγωνιστώ; Ομως δεν μπόρεσα να φύγω... Γι' αυτό θέλω να πω σε όλους σας, με τα λίγα που ξέρω: Να μείνουμε εδώ όλοι, να αγωνιστούμε και γι' αυτούς που δε βρίσκονται μαζί μας. Να τους ξεκαθαρίσουμε, όμως, ότι αν έρθουν και πολεμήσουν ενωμένα μαζί μας, δε θα μπορεί κανείς να μας νικήσει...».

Στα μπλόκα της αγροτιάς...
Στα μπλόκα της αγροτιάς...
Τα παραπάνω λόγια προκάλεσαν θύελλα χειροκροτημάτων μέσα στην αίθουσα, αλλά και την υπόσχεση όλων, ότι από το ίδιο βράδυ θα «όργωναν» τα χωριά για να συνεχιστεί η μαζική προσέλευση των τρακτέρ στο μπλόκο.

Εκείνη τη στιγμή κάποιος αγρότης από τη Βαμβακού Φαρσάλων ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι και άλλα τρακτέρ από την περιοχή του βρίσκονται στο δρόμο για τα Τέμπη. «Κι απ' την Αγιά», φωνάζει εκείνη τη στιγμή κάποιος, «Κι απ' την Κυψέλη», προσθέτει ένας ακόμα. Φωνές σκεπάζουν την αίθουσα: «Η "ουρά" των τρακτέρ θα φτάσει μέχρι την Αθήνα...», λένε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Λάρισας, υπογράμμισε ότι ο δρόμος του αγώνα θα είναι μακρύς και δύσκολος, όμως οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή. «Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει αφήσει στους αγρότες κανένα περιθώριο ελπίδας στις υποσχέσεις της. Δεν μπορούν να κάνουν υπομονή φέτος για να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα του χρόνου, γιατί ξέρουν πως του χρόνου η κατάσταση θα χειροτερέψει». Ο Γ. Πατάκης επισήμανε ότι το σταμάτημα του αγώνα σήμερα θα σημαίνει ήττα για τους αγρότες, και κατέληξε λέγοντας: «Κι έπειτα από αυτό θα πηγαίνουν για διασκέδαση τα κυβερνητικά στελέχη και θα λένε: "Τους καταφέραμε"».

Από τις παρεμβάσεις των Θεσσαλών αγροτών «έβγαινε» όλη η εμπειρία που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη σκληρή τους αναμέτρηση με τις αντιαγροτικές πολιτικές. Με αυτό ως δεδομένο αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, οι οποίες θα εναλλάσσονται σε μορφές (αύξηση χρονικής διάρκειας των μπλόκων, συλλαλητήρια στις πόλεις σε συνεργασία με άλλους φορείς κ.ά.) και στόχο να αυξηθεί το διαμορφωμένο κλίμα αλληλεγγύης των άλλων λαϊκών στρωμάτων απέναντί τους.

Οπως τόνισε και ο Γ. Πατάκης, «με τακτά βήματα, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τον "κοινωνικό αυτοματισμό" που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση εναντίον μας».

  • Συλλαλητήριο συμπαράστασης στους αγρότες θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι στην Καρδίτσα και θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα, από τις 12 έως τις 2 μ.μ. Η απόφαση πάρθηκε σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Νομαρχίας Καρδίτσας, με τη συμμετοχή του νομάρχη, Β. Αναγνωστόπουλου, του δημάρχου της πόλης, Χρ. Τέγου, εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης κ.ά.

Την ίδια μέρα στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων με θέμα τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Τη σύσκεψη διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών του νομού και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τον αγώνα επιβίωσης με μπλόκα από τις 4 Φλεβάρη (2022-01-31 00:00:00.0)
Θηλιά στο λαιμό τους το Ασφαλιστικό (2016-01-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν τα μπλόκα στις αρχές Γενάρη (2015-12-22 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη βδομάδα (2015-10-31 00:00:00.0)
Ερχονται συνεχώς τρακτέρ... (2002-02-01 00:00:00.0)
«Εισβολή» στα Φάρσαλα, με 1.000 και πλέον τρακτέρ! (2001-11-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ