Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
«Εισβολή» στα Φάρσαλα, με 1.000 και πλέον τρακτέρ!

Νέες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ, την ερχόμενη Δευτέρα, 19/11, στα Τρίκαλα και την Παρασκευή, 23/11, στον Τύρναβο

Συνεχίζοντας στον αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν οι Καρδιτσιώτες συνάδελφοί τους, οι Φαρσαλινοί αγρότες «εισέβαλαν», χτες, με 1.000 και πλέον τρακτέρ, στην πόλη των Φαρσάλων. Ο αγώνας των Θεσσαλών αγροτών θα συνεχιστεί, θα κλιμακωθεί και θα συντονιστεί σε πανθεσσαλικό επίπεδο και σ' αυτή την κατεύθυνση ακολουθούν τα συλλαλητήρια, με τρακτέρ, που θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων και την Παρασκευή, 23 /11, στην πλατεία του Τυρνάβου. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων στην Καρδίτσα, όπου θα συζητηθεί η πορεία κλιμάκωσης της πάλης.

Κι ήταν η χτεσινή κινητοποίηση στα Φάρσαλα η μεγαλύτερη που έγινε, στα τελευταία χρόνια, καθώς συμμετείχαν αγρότες με τρακτέρ από όλα, σχεδόν, τα χωριά της επαρχίας. Οπως, μάλιστα, έλεγαν συνδικαλιστές, αυτή τη φορά στο συλλαλητήριο ήρθαν τρακτέρ από αρκετά χωριά που παλιότερα δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η τεράστια επιτυχία του χτεσινού συλλαλητηρίου δείχνει το εύρος και την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής - ιδιαίτερα οι βαμβακοπαραγωγοί, οι σιτοπαραγωγοί και οι ντοματοπαραγωγοί - καθώς και την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για να παραμείνουν στα χωριά τους.

Δύναμη και αποφασιστικότητα


Ενα μόνο βλέμμα στην ατέλειωτη «ουρά» των τρακτέρ, τα οποία είχαν τοποθετηθεί, σε τριπλή σειρά, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Φάρσαλα με τη Λάρισα - εκατοντάδες άλλα είχαν «παρκάρει» στις πλατείες και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης - έφτανε για να δεις το μέγεθος της κινητοποίησης και για να συνειδητοποιήσεις τη δύναμη της μαχόμενης αγροτιάς. Και μια μόνο βόλτα στην πλατεία, που «πλημμύρισε» από Φαρσαλινούς αγρότες, έφτανε για ν' αντιληφθείς την οργή και την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αντιαγροτική πολιτική, που εφαρμόζεται και την αποφασιστικότητά του να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για το ψωμί και για το δίκιο του, συγκρουόμενος μ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική, μέχρι να την ανατρέψει.

Μαζί με τους ξεσηκωμένους ξωμάχους του φαρσαλινού κάμπου βρέθηκαν, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της επαρχίας και του νομού Λάρισας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ και ο Ν. Κατσαρός, βουλευτής της ΝΔ, ο Νομάρχης Καρδίτσας, Θ. Αναγνωστόπουλος, πολλοί δήμαρχοι της περιοχής - αρκετοί, μάλιστα, «καποδιστριακοί» δήμοι έκλεισαν προς ένδειξη συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες - κ.ά.

Στο «στόχαστρο» η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικότητας κι ενθουσιασμού - ώρα πολλή από τα μεγάφωνα ακούγονταν «Τα Αγροτικά» του Θ. Μπακαλάκου κι ο «Αντώνης» από το Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη - άρχισαν οι ομιλίες, τις οποίες «άνοιξε» ο Χαρ. Αρχοντής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στο βήμα ακολούθησαν, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, ο Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων, ο Θ. Κοκκινούλης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, ο Χ. Αναστασίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων, ο Β. Νικολόπουλος, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βρυσών, ο Κ. Κουτρουμάνης και ο Τ. Δημουλάς αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής.


Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος, χρησιμοποιώντας πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα και προβάλλοντας αδιάσειστα στοιχεία και επιχειρήματα, απέδειξε ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον αγροτικό τομέα, την οποία εφαρμόζουν, με περισσό ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις, είναι καταστροφική για την ελληνική αγροτική οικονομία κι οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας μας.

Ξεσκεπάζοντας κάθε αντιαγροτική πτυχή αυτής της πολιτικής - ιδιαίτερη εντύπωση στους συγκεντρωμένους προκάλεσε η αναφορά του στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε χρησιμοποιεί ελληνικό, αλλά βαμβάκι που εισάγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την κατασκευή των χαρτονομισμάτων του Ευρώ! - ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι ο αγροτικός κόσμος θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τον αγώνα του μέχρι ν' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική και να επιβάλλει την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής, που θα στηρίζει τα συμφέροντα του Ελληνα μικρομεσαίου αγρότη και θα αναπτύσσει την ελληνική αγροτική οικονομία, σε παραγωγική βάση και για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του ελληνικού λαού.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα, που διάβασε στη συγκέντρωση ο Θ. Τσαλόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φαρσάλων, αναφέρεται ότι οι αγρότες θα κλιμακώσουν την πάλη τους απαιτώντας, ανάμεσα στ' άλλα:

  • Την κατάργηση των καταστροφικών κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι και τη βιομηχανική ντομάτα.
  • Την απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, για την παραγωγή που θα σοδέψουν από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 νοικιασμένα.
  • Την κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας και την αύξηση των δικαιωμάτων καλλιέργειας στα σιτηρά, καθώς και την απόδοση των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από την ξηρασία.
  • Να παραμείνει η ΑΤΕ στο δημόσιο τομέα και να ρυθμιστούν τα αγροτικά χρέη, αφού αφαιρεθούν τα πανωτόκια και οι τόκοι υπερημερίας.
  • Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς και να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα αρδευτικά έργα, για ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.
  • Να ελεγχθούν οι πολυεθνικές, για να χτυπηθεί η κερδοσκοπία και η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών μέσων και εφοδίων και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ