Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΜΕ
Και πάλι προνόμια στο κεφάλαιο

Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης προκαλούν τις αντιδράσεις των εργατικών συνδικάτων

Τα νέα φορολογικά προνόμια που αποφάσισε και παρέχει η κυβέρνηση στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αντίθεση με τα ψίχουλα που δίνει στους εργαζόμενους της χώρας, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα συνδικάτα.

«Οι αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ως φιλολαϊκές, που δήθεν ανακουφίζουν φορολογικά τους εργαζόμενους, στην πραγματικότητα ευνοούν και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο», καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «πίσω από τις πενιχρότατες φοροελαφρύνσεις, που μειώνουν στο ελάχιστο τη φορολογική αφαίμαξη που υφίστανται οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση, επιμελώς, αποκρύπτει τα νέα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου με τη νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή για ΑΕ και ΕΠΕ, αυξάνοντας έτσι εκ νέου την κερδοφορία τους».

Σ' ό,τι αφορά το οικογενειακό επίδομα, που εδώ και πολλά χρόνια η κυβέρνηση το περιέκοψε αυθαίρετα, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «είναι πρόκληση να δηλώνει ότι θα το δώσει στο μακρινό μέλλον, παρότι είναι υποχρεωμένη και δικαστικά να το καταβάλει».

Το ΠΑΜΕ καταλήγει υπογραμμίζοντας «ότι και αυτές, συνεπώς, οι κυβερνητικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι, με προπομπό τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, να οργανώσουν το δικό τους μέτωπο των αγώνων και για να μην περάσουν οι αντεργατικοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί, αλλά και για να κατακτήσουν νέα δικαιώματα, αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες τους».

Οι οικοδόμοι

Μνημείο υποκρισίας, χαρακτηρίζει τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι αυτά «έχουν βαθιά ταξικό χαρακτήρα, αφού τα ψίχουλα προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους η κυβέρνηση επιχειρεί να τα εξαργυρώσει σαν φιλολαϊκό μέτρο».

Στην ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «οι κομπασμοί της κυβέρνησης για βελτίωση του εισοδήματος των εργαζομένων είναι παραπλανητικοί, αφού και αυτές ακόμη οι ψευτοελαφρύνσεις θα αναπληρωθούν από τη μισθολογική αφαίμαξη. Τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στον αστερισμό της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής, της μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και της νέας αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου μέσα από τις φοροελαφρύνσεις που του παρέχει».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «ο συνδυασμένος αγώνας της εργατικής τάξης κόντρα στις διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται σε διαφορετικούς τομείς, με κατεύθυνση τη συνολική ρήξη και ανατροπή αυτής της πολιτικής, είναι το αντίδοτο στην επιθετικότητα κυβέρνησης, κεφαλαίου και σε έναν τέτοιο δρόμο είναι αναγκαίο να βαδίσει το εργατικό κίνημα της χώρας».

Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για φορολογικές ελαφρύνσεις, ρύθμιση του οικογενειακού επιδόματος και η προδιαγραφή της εισοδηματικής πολιτικής στη λογική συγκράτησης των μισθών αποτελεί ένα συνδυασμό συνέχειας και διάρκειας της πολιτικής λιτότητας, των αδικιών και των ανισοτήτων, των απωλειών και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων». Επίσης χαρακτηρίζει προκλητική επίθεση προς τους εργαζόμενους τη μη καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και την οποιαδήποτε αναφορά στην εκκρεμότητα των αναδρομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ