Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
K. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα καλά με τους αγρότες...

Μια μαγική εικόνα ευημερίας των αγροτών παρουσίασε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός

Εκτός τόπου και χρόνου εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός, όταν θέλησε να αναφερθεί στα προβλήματα των αγροτών. Σε μία περίοδο που οι αγρότες βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα προκειμένου να αποτρέψουν τον αφανισμό τους, ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Μ. Εβερτ, εμφάνισε μία «μαγική εικόνα» του αγροτικού τομέα, όπου όλοι ευημερούν και προοδεύουν συνεχώς.

Ετσι κατά τον πρωθυπουργό από το 1981 μέχρι τώρα το εισόδημα των αγροτών έχει ανέβει σε πραγματικούς όρους κατά 20%. Από το 1995 μέχρι το 2000 που ήταν, όπως είπε, μία δύσκολη περίοδος για τη γεωργία, αυξήθηκε το πραγματικό εισόδημα κατά 2% και το 2000 σε πραγματικούς όρους κατά 2,1% και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Ο Κ. Σημίτης είδε αύξηση της χρησιμοποιούμενης γεωργικής γης, όπως και αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στη γεωργία και αύξηση του μέσου μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Συνεχίζοντας την περιγραφή ενός «θαυμαστού κόσμου της γεωργίας», είπε, αυξήθηκαν ακόμα και οι εξαγωγές των βασικών προϊόντων του γεωργικού κλάδου και ιδίως των οπωροκηπευτικών.

Το θαύμα όμως δεν έχει τελειωμό, αφού κατά τον πρωθυπουργό μειώθηκε και το κόστος παραγωγής, αφού τα καλλιεργητικά δάνεια κάποτε ήταν στο 20% και σήμερα έχουν πάει στο 5,5%.

Το μόνο πρόβλημα που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν στο βαμβάκι και τον καπνό, αλλά και εκεί, είπε η κυβέρνηση, έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα. Για τον καπνό είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΕΕ για το θέμα, αλλά μόνο μία απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για περιορισμό των επιδοτήσεων, ενώ για το βαμβάκι είπε ότι η «κυβέρνηση θα κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να μην υπολογιστούν και να μην επιδοτηθούν μη παραγόμενα προϊόντα και η τιμή να είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τις διεθνείς τιμές». Εκτίμησε δε ότι «η τιμή του βαμβακιού θα είναι υψηλότερη από αυτήν που υπολογίζεται».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν «επικοινωνεί με την πραγματικότητα» και τόνισε ότι οι αγρότες «κινητοποιούνται γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ