Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2001
Πρόσθετα έσοδα 800 δισ. δρχ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης προκύπτει αύξηση 8,3%

Στις πλάτες των εργαζόμενων νοικοκυριών της χώρας και των συνταξιούχων στηρίζεται η εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού. Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία τα κρατικά έσοδα, παρά τη μείωση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, αυξήθηκαν στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2001 κατά 804 δισ. δρχ. και σε ποσοστό 8,3%, δηλαδή με με ρυθμό τριπλάσιο του πληθωρισμού. Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά της εκκαθάρισης των περυσινών εισοδημάτων φυσικών προσώπων, η οποία απέφερε στο δημόσιο πρόσθετους φόρους 500 δισ. δρχ., που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Στο δεκάμηνο φέτος το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε 30 δισ. δρχ. περισσότερα από αυτά που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό. Πάντως, το λεγόμενο πλεόνασμα εσόδων σταδιακά εξαλείφεται. Βασικό στήριγμα του φετινού προϋπολογισμού είναι και τα μερίσματα από τις μετοχές των λίγων επιχειρήσεων που έχουν παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο.

Ειδικότερα, τα κάθε είδους κρατικά έσοδα στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2001 έφτασαν στο ποσόν των 10,5 τρισ. δρχ. και προέρχονται από τις εξής πηγές:

  • Εφορίες: 7,1 τρισ. δρχ., δηλαδή το 68,1% των εσόδων της περιόδου. Ο ρυθμός αύξησης σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα διαμορφώνεται σε 6,75%. Ο φόρος εισοδήματος έφτασε φέτος σε 3,1 τρισ. δρχ. και ο ΦΠΑ σε 2,1 τρισ. Ο ρυθμός αύξησης του ΦΠΑ συγκριτικά με πέρυσι φτάνει σε 10,6%. Σε ετήσια βάση (σύγκριση Οκτώβρη 2001 με Οκτώβρη 2000), ο ΦΠΑ αυξήθηκε σε ποσοστό 10,7%.
  • Τελωνεία: Με έσοδα 2,5 τρισ. δρχ., συμμετέχουν στο σύνολο των εσόδων με ποσοστό 23,6%. Η αύξηση των εσόδων αυτών συγκριτικά με πέρυσι διαμορφώνεται σε 4%.
  • Τα μερίσματα από μετοχές κρατικών επιχειρήσεων, ομόλογα κ.ά. που έχει στην κατοχή το Δημόσιο έφτασαν σε 873 δισ. δρχ. και συμμετέχουν στο σύνολο με 8,3%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ